JEDNO OD NAJVEĆIH SVJETSKIH IMENA PUNK ROCK SCENE, AMERIČKE LEGENDE DEAD KENNEDYS 27. LISTOPADA PO PRVI PUTA DOLAZE U HRVATSKU U SKLOPU SVOJE EUROPSKE TURNEJE I PROSLAVE 40. OBLJETNICE PUNK ROCKA – AKCIJSKA CIJENA ULAZNICA 120 KN DO 1. SRPNJA

 

Dead Kennedys koncert

Najveće ime drugog vala punk rocka i trenutno najveći još uvijek postojeći punk band iz stare garde, američke legende punk i hardcore scene, Dead Kennedys, 27. listopada dolaze u zagrebački Boogaloo u sklopu svoje Europske turneje. To će biti njihov prvi dolazak u Hrvatsku u svojoj 38 godina dugoj karijeri.

Dead Kennedys su osnovani 1978. u San Franciscu i jedan su od najutjecajnijih punk rock bendova koji su utjecali na mnoge bendove i izvan punk rock scene. Svoje ime ne povezuju direktno s obitelji Kennedy već s njihovom tragedijom koju povezuju sa krajem „američkog sna“. Prvi singl „California Uber Alles“ objavili su 1979. i sa njime odmah uzburkali javnost zbog direktnog napada na tadašnjeg guvernera Californije, Jerry Browna prozivajući ga nacistom. Zbog takvih angažiranih stavova su ih mediji prozvali američkim Sex Pistolsima. Sa svojim drugim singlom „Holiday In Cambodia“ su potvrdili svoje stavove dok su glazbeno dokazali da donose nešto novo i zanimljivo u punk rock scenu. Gitarist East Bay Ray iskombinirao je punk energiju s garage surfom i postao jedan od najzanimljivijih, ne samo punk, gitarista kojeg štuju mnogi etablirani glazbenici i izvan punk scene. Sa svojim prvim albumom „Fresh Fruit For Rotting Vegetables“ koji je objavljen 1980. godine Dead Kennedys postaju uz škotske The Exploited i britanske U.K.Subs predvodnici druge punk generacije, tako postavši uz Ramones najznačajniji američki punk band. Sve ovo se smatra još većim uspjehom kada se zna da Dead Kennedys ne pripadaju ni jednoj velikoj izdavačkoj kući, već su sva njihova izdanja objavljena za njihovu izdavačku kuću „Alternative Tentacles“ koju je osnovao pjevač Jello Biafra. Zbog toga su postali inspiracija i uzor cijeloj DIY (Do It Yourself) sceni. Singl „Too Drunk To Fuck“ dolazi do 30. mjesta oficijalnih top lista u Americi i Europi i ostaje na listi 100 najpopularnijih pjesma iz osamdesetih. Na idućem EP-u „In God We Trust Inc.“ i albumu „Plastic Surgery Disasters“ se Dead Kennedys odmiču od tipičnog punk rock zvuka kombinirajući ga jazzom te primičući hard core zvuku dok gitara East Bay Raya sve više zvuči surferski što im osigurava još veću popularnost. „Plastic Surgery Disasters“ je licencno objavljen i bivšoj Jugoslaviji za slovensku diskografsku kuću RTV Ljubljana. Na idući albumu „Frankenchrist“ koji je objavljen 1985. se Dead Kennedys okreću mekšem zvuku, no još uvijek zadržavajući socijalno političko angažirane tekstove otpjevane na specifičan satirički način. 1986. godine objavljuju svoj četvrti i posljednji album „Bedtime For Democracy“ s kojim se vračaju punk rock zvuku dok je sam naziv i tematika albuma inspirirana tadašnjim američkim predsjednikom Ronaldom Reganom. Naziv albuma je inspiriran igranim filmom „Bedtime For Bonzo“ iz 1951. u kojem glumi Ronald Regan. Nakon koncerta u San Franciscu u veljači 1986. Dead Kennedys prestaju s radom i svatko od članova kreće svojim solo karijerama. 1987. izlazi kompilacijski album „Give Me Convention Or Give Me Death“, kompilacija ranih singlova i njihovih B strana.
2002. godine se Dead Kennedys ponovno okupljaju i od tada konstantno sviraju turneje po cijelom svijetu.

Početak koncerta je najavljen za 20 sati, a cijena ulaznica iznosi 120 kn u pretprodaji do 1. srpnja, dok će od 2. srpnja ulaznice koštati 150 kn, a na ulazu 170 kn. Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim pretprodajnim mjestima i online shopovima:
ZAGREB:
Dirty Old Shop – Tratinska 18 (online: http://www.dirtyoldempire.com/shop/ i 01 5573 888),
Kloto – Masarykova 14,
Purgatory – Ozaljska 46,
Octopus Piercing Studio – Gundulićeva 31,
Rockmark – Berislavićeva 13.
RIJEKA:
Dallas Music Shop – Splitska 2A,

ON PAROLE – http://www.on-parole.com/shop/tickets,
Eventim sistem www.eventim.hr.