ČETVRTAK 18.02.2016.u 21h
KLUB MOČVARA ZAGREB
UPAD 95/120 KN

 

 

TORTOISE (SAD.)
Web: trts.com, Facebook, TwitterThrill Jockey

John Herndon, Douglas McCombs, Dan Bitney, John McEntire i Jeff Parker su Tortoise. Istinski glazbeni revolucionari i post rock prvaci iz Chicaga, nakon desetak godina vraćaju se u Močvaru u četvrtak, 18. veljače 2016. godine promovirati svoj novi album “The Catastrophist”, čiji je izlazak najavljen za 22. siječanj 2016. godine kod njihovog dugogodišnjeg izdavača Thrill Jockey Records.

U trenucima kada je američka nezavisna scena i ono što će kasnije evoluirati u današnji indie rock doživljavala svoje prve vrhunce i proboje na teren major labela, Doug McCombs i John Herndon odlučili su krenuti potpuno drugačijim putem. Glasne gitare zamijenili su ekperimentalnim instrumentalnim zvukom u kojem su ukrstili utjecaje kraut rocka, duba, jazza i eksperimentalne elektronske glazbe, a u nestandardni instrumentarij, po kompletiranju peteročlane postave uključili su i dva seta bubnjeva, dvije bas gitare, vibrafon, analogne sintisajzere i ostalo, tretirane kroz različite studijske i producentske tehnike.

Tortoise na svom drugačijem putu nisu bili jedini. Uz još nekolicinu čikaških i američkih istomišljenika (Labradford, Gastr del Sol, Ui…), kao i kolega iz Britanije (Stereolab, Laika…) te Kanađana okupljenih oko izdavačke kuće Constellation Records, drugačijim su pristupom postali rodonačelnici glazbe koju su kritičari nazvali post rock. Tako su zajedno, tiho i bez prethodne namjere, promijenili tok današnje glazbe stvarajući jedan od posljednjih “velikih” glazbenih žanrova. Na tom konceptu dugih instrumentalnih kompozicija različitih dinamičkih varijacija kasnije će se proslaviti i bendovi poput Mogwai, Sigur Rós, Mono, Explosions in the Sky i drugih.

Ukoliko je debitantski i istoimeni album “Tortoise” bio tek genijalni nagovještaj, drugi album “Millions Now Living Will Never Die” bio je trijumf njihove eksperimentalne estetike. Sve veći interes za njihovom glazbom kao i širenje vlastitih glazbenih perspektiva Tortoise uz brojne turneje su dokumentirali na narednim albumima “TNT” i “Standards” da bi potom diskografski prorijedili svoju aktivnost. Dvijetisućite, najvećeg neprijatelja bendova iz devedesetih, Tortoise su proveli objavivši tek dva studijska albuma – “It’s All Around You” i hvaljeni “Beacons of Ancestorship”, ali uz nesmanjenu koncertnu aktivnost.

Paralelno s Tortoise, članovi benda svirali su i još uvijek sviraju u The Sea And Cake, Eleventh Dream Day, Brokeback, Isotope 217 i Chicago Odense Ensemble, a surađivali su i s Bright Eyes, Beckom i Bonnie ‘Prince’ Billyjem (zajednički album “The Brave and the Bold”) pokazujući kako njihov talent i glazbena svestranost nije kratkog daha.

Još krajem 2013. godine počele su se pojavljivati glasine o novom albumu na kome Tortoise rade, a definitivna potvrda bila je i ponuda za koncert benda u veljači, a povodom promocije novog albuma i sretni smo da ih možemo ponovo ugostiti u Močvari. Nepovratno promijeniti razvoj glazbe nije jednostavno, a Tortoise su u tome uspjeli.

SAM PREKOP (SAD)
Web: Wikipedia, Thrill Jockey

Uz Tortoise u Močvari (te na nekolicini drugih europskih datuma turneje) kao gost nastupa i Sam Prekop, još jedan od veterana plodne čikaške scene iz devedesetih godina. Prekop je najpoznatiji kao gitarist i pjevač indie benda The Sea and Cake, u kojima svira i John McEntire, bubnjar i osnivač Tortoise. The Sea and Cake su tijekom posljednjih 20 godina na etiketi Thirll Jockey objavili čak 10 albuma koji na najbolji način spajaju pop, post rock, krautrock, blue-eyed soul, jazz i druge utjecaje, a neki od njih, primjerice “Oui” ili “One Bedroom” opća su mjesta za sve fanove Saint Etienne, Lambchop ili pak Belle & Sebastian.

Prekop u Močvari nastupa promovirajući svoj novi samostalni, četvrti po redu album “The Republic”. Objavljen sredinom 2015. godine na matičnoj etiketi Thrill Jockey, ovaj album, za razliku od indie popa The Sea and Cake, donosi repetativnu ambijentalnu instrumentalnu pop glazbu u kojoj, kao i na prethodnom solo albumu “Old Punch Card”, dominiraju zvukovi analognih sintisajzera i utjecaji ranog Kraftwerka i krautrocka. Ono što Prekop nudi na albumu “The Republic” i uživo svojerstan je sažetak zadnjih pedesetak godina razvoja elektronske glazbe i zvučno je idealna predigra za koncertni povratak njegovih sugrađana Tortoise u Močvaru.

Upad u pretprodaji: 95 KN, na dan događanja na blagajni kluba: 120 KN

Ulaznice u pretprodaji potražite na sljedećim lokacijama: Klub Močvara, Trnjanski nasip bb; Dirty Old Shop, Tratinska 18; Rockmark, Berislavićeva 13.

Online prodaja: Dirty Old Shop, Rockmark.

About The Author