Pitoreskni slovenski gradić Tolmin i ove će godine ugostiti festival MetalDays. U tjednu od 24. do 30. srpnja 2016. dolinom Soče protutnjat će Testament, Kreator, Blind Guardian, Exodus, At The Gate, Dark Funeral, Dragonforce, Dying Fetus, Electric Wizard, Skindred, Marduk, Arkona, Napalm Death, Graveyard i mnogi drugi bendovi, a neka iznenađenja nas tek očekuju.

 

Metaldays Tolmin 2016

Svako ljeto headbangeri iz cijele Europe i s drugih kontinenata barem dio svog godišnjeg odmora provedu na festivalu MetalDays. Spoj je to vrhunske glazbe i jedva taknutih prirodnih ljepota, provoda kakvog pružaju najveći gradovi i mira kakav se nalazi na udaljenim otocima, snažnih decibela i nježnih zvukova prirode, multikulture i tradicijskih običaja, beskrajnog odmaranja i bezgranične akcije.

Smješten u dolini između dviju planinskih rijeka, Soče i Tolminke, festival se prostire na dva stagea, od kojih će veći, u čast velikom Lemmyju Kilmisteru, frontmenu Motorheada, nositi njegovo ime. Obuhvaća dvije festivalske plaže s još jednom pozornicom za dnevni i after party program, brojne štandove s raznovrsnom hranom, pićem, odjećom i nakitom, te veliki prostor za kampiranje na livadi ili u šumarku. Kampiranje je besplatno za sudionike festivala, a organiziran je i festivalski parking. Ove godine organizatori su pripremili i obiteljski kamp za roditelje s djecom, unutar kojeg će biti organizirani dječji vrtići. Obiteljski kamp bit će smješten u mirnom dijelu festivalskog prostora. Tko nema vlastitu opremu za kampiranje, može ju unajmiti od partnera festivala, Mein-zelt-steht-schon. Oni, pak, koji žele odsjesti u sobi ili apartmanu, iste mogu unajmiti u Tolminu ili okolnim mjestima: Zatolmin, Volče, Most na Soči, Kobarid.

 

Prema preliminarnom rasporedu koji je podložan izmjenama, headlineri prvog dana festivala bit će Testament. Američki thrasherima uz bok će stati švedski black metalci Dark Funeral. Utorak predvode također švedski blackeri Marduk, takozvani reggae-metalci Skindred i ruski folkeri Arkona s nezamijenjivom Mašom Arkhipovom. Treći dan još uvijek skriva glavnog headlinera, ali imena poput njemačkih velikana Kreatora ili britanskog Napalm Death garantiraju dobre gigove. U četvrtak će atmosferu zagrijati At The Gates svojim death zvukom, a pratit će ih američki DevilDriver. Zadnji dan rezerviran je za još jedne klasične thrashere kao headlinere, američki Exodus, londonski superbrzi power Dragonforce i pionire power i speed metala iz Njemačke, Blind Guardian.

Donosimo vam cjeloviti popis do sada objavljenih bandova, abecednim redom:
Arkona, At the Gates, Blaze of Sorrow, Blind Guardian, Bury Tomorrow, Cattle Decapitation, Cryptex, Deserted Fear, Dark Funeral, Dead End, Dead Label, Delain, Devildriver, Die Apokalyptischen Reiter, Dirge, Double Crush Syndrome, Dragonforce, Drakum, Dying Fetus, Einherjer, Electric Wizard, Elferya, Enthrope, Eruption, Exodus, Fleshdoll, Fogalord, Gama Bomb, Gloryful, Graveyard, Gutalax, Hackneyed, Halo Creation, Horna, Howling In The Fog, Immolation, Incantation, Infernal Tenebra, Insomnium, Jess Cox (Tygers Of Pan Tang), Jioda, Kain, Kreator, Krisiun, Larceny, Layment, Little Dead Bertha, Marduk, Melechesh, Mist, Monolithe, Morana, Morywa, Mynded, Na Cruithne, Nameless Day Ritual, Napalm Death, Nemost, Nightmare, Nolentia, Obscura, Obscurity, Orphaned Land, Painful, Penitenziagite, Retrace My Fragments, Rise Of The Northstar, Rosetta, Rossomahaar, Sabaium, Sacred Reich, Sanity’s Rage, Sarcasm, Sarcom, Scarred, Secrets Of The Moon, Seduced, Septic Flesh, Serenity, Skálmöld, Skindred, Skyforger, Testament, The Canyon Observer, The Stone, Valkyrja, Varg, Victims Of Creation, Weeping Silence. Sljedeća, ujedno i zadnja najava očekuje se za Uskrs, kad će biti objavljeni svi hrvatski bandovi.

 

Budući da je, zbog udobnosti i zadovoljstva posjetitelja, kapacitet festivala i prodaja karata ograničena na 12000 komada, a prethodne dvije godine festival je u potpunosti rasprodan, svi koji žele osigurati svoje sudjelovanje karte mogu kupiti online. Na raspolaganju su trodnevne ulaznice (125,40€), tjedne festivalske ulaznice (148,50€) s kampiranjem uključenim u cijenu, te muški i ženski fan package (po 158,50€). S obzirom da se na festivalu hrana i piće ne plaćaju gotovinom, već festivalskom vrijednosnom karticom, od ove je godine moguće unaprijed kupiti voucher u iznosu od 100,00€ i napuniti svoju MetalDays potrošačku karticu. Na za to predviđenim punktovima, kartica se može puniti s najmanje 10€, a najviše 250€. Na istim mjestima omogućeno je preuzimanje povrata novca preostalog na kartici.

Do MetalDaysa se može doći na nekoliko načina. Iz Hrvatske je najisplativijji vlastiti ili autobusni prijevoz, a vlakom se može stići sve do Mosta na Soči, od kuda do festivala voze redovne shuttle linije. Organizirani festivalski autobus vozi iz okolnih zemalja, ali ne i iz Hrvatske.

 

Putovanje vlastitim prijevozom omogućuje bolju pokretljivost po prekrasnoj tolminskoj okolici. To područje pripada Julijskim alpama i dio je Nacionalnog parka Triglav. Šteta je doći na festival u takav kutak prirode, a ne razgledati i doživjeti sve prirodne ljepote. Osim kupanja ili vodenih sportova na Soči (rafting, vožnja kajakom, stand up paddleboarding), može se planinariti planinarskim stazama, šetati tematskim šetnicama, popeti se do osebujne crkve Sv. Duha na Javorci ili ruševina starog grada na Kozlovem Robu nad Tolminom. Spuštanje do očaravajućih tolminskih korita, najnižeg i najljepšeg ulaza u Triglavski nacionalni park, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vožnje biciklom, padobranstvo ili let zmajevima privlačni su za one aktivnije, dok se oni koji žele odmor uvijek mogu zabaviti pecanjem ili posjećivanjem muzeja koji su očuvali bogatu kulturnu baštinu Posočja i uspomenu na brojna događanja sa soške fronte tijekom Prvog svjetskog rata.

Avanturama sklonim parovima MetalDays ove godine nudi potpuno nov, životni izazov. Potrebno je samo javiti se na media@metaldays.net s osobnim podacima i kratkom pričom, čime se može ući u izbor za ceremoniju vjenčanja koju će im upriličiti organizatori.

Planirate li istraživati slovensku Gorišku, provesti cijeli tjedan pred pozornicama ili na pravom pravcatom metalskom vjenčanju, MetalDays vam sprema dane koji se uvijek pamte i noći koje se nikad ne zaboravljaju.

 

Službene web stranice festivala: http://metaldays.net
Facebook MetalDays stranica: https://www.facebook.com/MetalDaysFestival
Online kupnja karata: http://www.mhshop-online.com/Shop/Category/1386/metaldays-2016
www.mixer.hr