FOTO: Palaye Royale i July Jones u Tvornici Kulture

 

Koncert grupe Palaye Royale u Zagrebu, održan 3. lipnja 2024. godine, bio je nezaboravan i energičan događaj koji je oduševio (za premijerni nastup u Hrvatskoj – solidno popunjenu) Tvornicu Kulture. Ovaj američki  bend, poznat po svojim teatralnim i visokooktanskim nastupima, pružio je vizualno i glazbeno impresivan show sveprisutnima. 

 

Inače, Palaye Royale je kanadski rock bend osnovan 2008. godine u Torontu, a trenutno baziran u Las Vegasu, Nevada. Bend čine trojica braće: Remington Leith (vokal), Sebastian Danzig (gitara/orgulje) i Emerson Barrett (bubnjevi). Njihova glazba miješa elemente art rocka, garage rocka i glam rocka, a bend se ističe svojim autentičnim pristupom glazbi, s naglaskom na modni izričaj, te velikoj posvećenosti obožavateljima, često se sastajući s njima nakon koncerata.

Bend je prvi put postao poznat 2014. godine kada su pobijedili na MTV-jevom natjecanju “Musical March Madness”. Nakon toga, 2016. godine, objavili su svoj debitantski album “Boom Boom Room (Side A)”, koji je dobio pozitivne kritike i u nadolazećim godinama im pomogao da steknu široku bazu obožavatelja​, ali i da nastupaju na velikim festivalima i otvaraju koncerte za imena kao što su Rob Zombie, Marilyn Manson itd.

 

S obzirom da je bio radni dan (ponedjeljak), koncert je započeo dosta kasno a kao predgrupa je nastupila pjevačica July Jones. Ova britanska glazbenica slovenskih korijena poznata je po svom jedinstvenom stilu koji miješa elektro-pop s autentičnim i osobnim tekstovima, nerijetko se dotičući problema mentalnog zdravlja i queer tematike. u 30-ak minuta nastupa donijela je svoj jedinstveni zvuk i energiju na pozornicu, te je dodatno oduševila publiku svojim talentom i karizmom.

Nakon kratke pauze, pozornicu su zauzeli Palaye Royale. Koncert su otvorili pjesmama ‘Nightmares’ i ‘Black Sheep’, a nakon toga prvi poznatiji hit na koji je publika odlično reagirala i znala riječi pjesme . ‘You’ll Be Fine’. Popis pjesama uključivao je numere poput ‘No Love in LA’, ‘Dying In A Hot Tub’, ‘Broken’, Dead To Me’, ‘Little Bastards’, ‘Fever Dream’ itd., osiguravajući tako mješavinu njihovih popularnih hitova i novijih pjesama​. Nastup benda obilježen je dinamičnom scenskom prisutnošću Remingtona Leitha, koji je često uključivao interakciju s publikom i dramatične scenske trikove, koji su zaštitni znakovi njihovih nastupa. Zna se da su Palaye Royale poznati po svojim teatralnim nastupima uživo, koji često uključuju scenske elemente poput penjanja po konstrukcijama, tako da toga nije falilo ni u Tvornici. Tijekom cijelog koncerta, Palaye Royale su održavali blisku vezu s obožavateljima, čak su i nakon koncerta odvojili vrijeme za susret s njima, davanje autograma i fotografiranje. Publika je bila živahna i energična, stvarajući električnu atmosferu koja je zaokružila cjelokupni dojam nastupa benda​. Imali su dva bisa, tijekom prvog su odsvirali ‘Lonely’ i ‘Mr. Doctor Man’. S obzirom da je braći nedavno preminula majka, tijekom pjesme ‘Lonely’ članovi benda su podijelili publici ceduljice u obliku ruže na kojima je pisalo ‘in loving memory of Mama Royale’ i zamolili su publiku da drže to u zraku tijekom cijele pjesme. Taj trenutak bio je posebno emotivan i za članove benda, koji su bili neizmjerno zahvalni na ovom činu, ali i za publiku. Remington je ispričao kako je Mama Royale (Stephanie Rachel Cowper) bila važna u njihovom glazbenom putu i koliko su joj zahvalni na podršci i ohrabrenju da napuste školovanje kako bi se posvetili glazbi. Na drugom bisu i za sami kraj otprašili su ‘Off With the Head’, čime su zaokružili cijelu ovu lijepu glazbenu priču. 

Sve u svemu, koncert Palaye Royalea u Zagrebu bio je dokaz njihove rastuće popularnosti i njihove sposobnosti da pruže uvjerljiv live nastup koji ostavlja trajan dojam na publiku.

 

 

Palaye Royale

July Jones

 

 

foto: Slavica Rudec