Večer je otvorio njemački Palace, old school heavy metal bend koji je odlično odradio posao na stageu, i, unatoč malobrojnoj publici, one pristune ostavio i više no zadovoljnima. Nisam upoznata s njihovim radom, iskreno, nikad prije nisam čula za njih, ali svidio mi se zanimljiv, izgledom pomalo smiješan, hrapavi vokal pjevača Heralda ‘HP’ Pillera praćen energičnom ritam-sekcijom i žestokim riffovima.

Poslije njih su zasvirale Lene Kosti, bend koji slovenskom scenom hara još od davne 1978. Predvođeni Dr. Evilom, karizmatičnim i komunativnim pjevačem Milanom Krušićem, obučenim u krvavu mesarsku pregaču sa lancima i sjekirom, na stageu su nam se predstavili u odličnom izdanju, kao energični showmani. Vidjelo se da je publika dobro upoznata s radom benda, a pogotovo se to osjetilo na njihovoj legendarnoj pjesmi Russian Girl. U sklopu promocije aktualnog albuma ‘Penetrator’, na kojem gostuju Mat Sinner (Primal Fear) i Manni Schmidt (Grave Digger, Rage), predstavili su nam i ponešto novog materijala, poput naslovne pjesme Penetrator, Refuse To Die, Heavy Artillery

Prvi, od ukupno dva, headliner večeri zasvirao je Brainstorm. Iako su im korijeni u power metalu, svojim dubokoumnim tekstovima o stanju uma, duhovnosti i smrti, te nešto žešćim stilom sviranja i bez previše melodičnih dijelova, odudaraju od standardnog kalupa ovog žanra. Upravo to ih i čini toliko posebnim i odličnim bendom, kojeg čine gitaristi Torsten Ihlenfeld i Milan Loncaric, te bubnjar Dieter Bernert (koji su ujedno i osnovali bend davne 1989.), na bas gitari je Antonio Ieva, a vokal je Andy B. Franck. Nastup su energično počeli s Worlds are Comin’ Through, uvodnom pjesmom s njihovog ‘Liquid Monster’ albuma iz 2005. Nadalje su nastavili sa starim hitovima poput Redemption In Your Eyes, Shiva’s Tears, All Those Words…Promovirali su i nekoliko novih pjesama s aktualnog prošlogodišnjeg albuma ‘On The Spur Of The Moment’ poput In The Blink Of An Eye, Temple Of Stone, Below The Line i In Theese Walls. Karizmatični pjevač Andy B. Franck, iznimnih vokalnih sposobnosti i moćnog clean vokala, konstantno je pokazivao interakciju s odlično zagrijanom publikom, a u nekoliko je navrata gitarist Milan Loncaric, inače hrvatskog podrijetla, komunicirao i zahvaljivao se publici, te na kraju i predstavio bend, a sve na hrvatskom. Nastup su završili odličnom pjesmom, meni osobno najdražom, ujedno i prvom koju sam čula od njih, Highs Without Lows, s njihovog vrlo dobrog albuma ‘Soul Temptation’ iz 2003., s kojim su se i probili, te sagradili temelje za popularnost koju danas uživaju.

Iako power metal nisam slušala već godinama, glavni headliner večeri Primal Fear me podsjetio zašto sam taj žanr toliko voljela dok sam išla u osnovnu školu. Nastup su otvorili melodičnim uvodnim instrumentalom s aktualnog albuma ‘Unbreakable’. Po nastupu se vidi da je Primal Fear i više no dobro uvježban i profesionalan. Žestoka ritam sekcija bubnjara Randyja Blacka i basiste Matta Sinnera praćena melodičnim i moćnim riffovima Alexandera Beyrodta i 24-godišnjeg grka Constantina (zamjena za Magnusa Karlssona), okrunjena iznimnim visokim vokalom Ralfa Scheepersa kao glavnom snagom benda. Interakcija Scheepersa s publikom konastantno se osjetila, na što je publika uzvraćala vrhunskom atmosferom u tolikoj mjeri, da se na trenutke zaboravljalo da ih je samo 200-tinjak. Prvi dio nastupa uglavnom se sastojao od novijih pjesama poput Strike, Give ’em All, Unbreakable (part II)…Pjesmu Seven Seals, koja me najviše oduševila, prvi sam put u životu čula, i mislim da nije moglo biti boljeg načina nego da ju odmah čujem uživo, gdje se pogotovo osjeti opjevana melankolija i strast, sa harmoničnim instrumentalnim back-upom. Mali odmor za ostatak benda uslijedio je žestokim bubnjarskim solo nastupom Randyja Blacka. Drugi dio nastupa obilježile su pjesme poput Where Angels Die, Metal Nation, Final Embrace…te legendarna himna benda Metal Is Forever, tijekom koje je publika ujedinjeno i iz petnih žila pjevala ‘…metal is forever in every single matter, metal is forever nations come together…’. Za bis su ostavili novu pjesmu Bad Guys Wear Black, a na samom kraju Chainbreaker, tijekom koje im se na pozornici pridružio Milan iz Lenih Kostiju, te su zajedničkim snagama završili ovaj odličan i bez zamjerke odrađen show.

Foto: Ana Rudec, Slavica Rudec
Izvještaj : Ana Rudec

 

 

 

Lene Kosti

Brainstorm

Primal Fear