Na rasprodanom Tulumu u velikoj dvorani Doma Sportova u Zagrebu, za bogati četverosatni program i usijanu atmosferu pobrinuli su se, uz headlinera Bajagu & Instruktore, i glazbeni gosti Silente i Detour.

Čarobni glas Maje Posavec i glazbena pratnja ostatka ove ‘glazbeno istraživačke skupine’ pod nazivom Detour, otvorili su program s pjesmom ‘Plešem sama’. Baršunasti vokal i glazbeni izričaj koji donosi suvremeni elektro-akustični pop zvuk  uspješno su rasplesali publiku, u tada već dobrano popunjenoj dvorani, pjesmama ‘Snijeg’, ‘Mjesec’, ‘Daleko’, ‘Tvoje lice se promijenilo’..

Zatim su se na binu popeli Silente, mladi pop rock šesteročlani sastav iz Dubrovnika koji je u kratkom vremenu izazvao pravi glazbeni bum na domaćoj sceni penjući se na same vrhove top ljestvica i nizanjem glazbenih nominacija, a otkako su osvojili Porin i zasluženo uživaju status jednog od najtraženijih hrvatskih bendova  danas. Publika ih je dočekala raširenih ruku, i spremno reagirala na njihovu set listu u kojoj se našli najzamjećeniji hitovi s dosad dva objavljena albuma poput ‘Čudna ili Čudesna’, ‘Morski ljudi, morske žene’, ‘Terca na tišinu’ – hit s kojim su se probili, ‘Još jednom’, posljednji singl ‘Neobranjivo’…

Headlinere večeri, Bajagu i njegove Instruktore, dočekala je prepuna i rasprodana dvorana već dobro rasplesano  ‘podmazana’ za njihov nastup. Povod ovom koncertu, odnosno cijeloj ‘tulum’ turneji koja će uz Zagreb obići i Split i Rijeku, bila je 30. obljetnica od izdavanja kultnog albuma ”Sa druge strane jastuka” (1985.). Nesumnjivo jedan od najvećih regionalnih glazbenika, koji je iz desetljeća u desetljeće samo učvršćivao svoj status jednog od najpopularnijih bendova na ovim prostorima, a u prilog tome ide i činjenica da su Bajaga & Instruktori u svojoj preko tri desetljeća dugoj karijeri prodali preko pet milijuna nosača zvuka.

Slavljenički album odsviran je gotovo u cijelosti, pa su tako koncert otvorili s istoimenom pjesmom ‘S druge strane jastuka’, a između ostalih mogli smo čuti i ‘220’, ‘Dobro jutro džezeri’, ‘Ti se ljubiš’, ‘Zažmuri’ i ostale. Odsvirali su još mnogo nezaboravnih svevremenskih hitova, od balada do veselica: ‘Godine prolaze’, ‘Verujem – ne verujem’, ‘Gore dole’, ‘Jedino to se zove ljubav’, ‘Tišina’, ‘Plavi safir’, ‘Tamara’…Neraskidivu vezu koja traje već generacijama između Bajage i publike dokazao je i povratak na bis s čak pet odsviranih pjesma, a ovu fenomenalnu večer praćenu odličnim feedbackom publike završili su s pjesmama ‘Moji drugovi’ i ‘Samo nam je ljubav potrebna’.

BAJAGA & INSTRUKTORI

 

SILENTE

 

Foto i report: Slavica Rudec

About The Author