Prvi Zagreb Calling, održan na stadionu Šalata pred više od deset tisuća posjetitelja tijekom dvije večeri, uz nastupe svjetskih i domaćih glazbenih imena, dokazao je da su ljetni festivali i više nego dobrodošli u našoj prijestolnici.

Festival su otvorili legendarni Partibrejkersi, koji su svojim svevremenskim pjesmama poput ‘1000 godina’, ‘Kreni prema meni’ i ‘Hipnotisana gomila’ te žestokim riffovima dali naslutiti da će prva večer proteći u rasplesanom rockerskom štimungu. Zatim su se na stage popeli Psihomodo Pop, čiji se nastup uz presjek pjesama iz dugogodišnje karijere uglavnom bazirao na aktualni album ‘Ćiribu Ćiriba’. Vrhunac večeri bio je izlazak vječnog rokera Billy Idola koji je pokazao da unatoč pozamašnim godinama i dalje žari i pali scenu te odrađuje vrhunske nastupe, što je i publika odlično prepoznala te je zajedno s njim u glas pjevala nezaboravne hitove iz preko 3 desetljeća duge karijere poput ‘White Wedding’, ‘Rebel Yell, ‘Cradle of Love’, ‘Dancing With Myself’ te još mnoge druge.

Billy Idol potpisana set lista

Druga večer obilježena je potpuno drukčijim glazbenim ugođajem, a ljubitelji elektronske glazbe došli su na svoje. Prvo je nastupio domaći tajanstveni elektropop dvojac Nipplepeople, a nakon njih i zagrebački Detour, bend koji već neko vrijeme osvaja domaću publiku i top ljestvice. Za vrijeme nastupa Detoura, frontmen Faithlessa – Maxi Jazz je sišao među publiku i fotografirao se sa svima koji su bili zainteresirani, a bilo ih je mnogo. Iako je drugi dan bilo vidno manje ljudi nego prvi dan, ugođaja i atmosfere nije nedostajalo. Nastupom Faithlessa stadion Šalata se pretvorio u plesni podij, a očekivano, ‘Insomnia’ je izazvala pravu euforiju među publikom.

Čestitke organizacijskom timu na dobro obavljenom poslu, što je i dovelo do tako velike posjećenosti. Premijerno izdanje zagrebačkog glazbenog open air festivala Zagreb Calling uspješno je lansirano, a nadamo se njegovom održavanju i narednih godina.

Foto: Slavica Rudec
Izvještaj: Matilda Rudec