Sabaton, trenutno jedan od atraktivnijih europskih power/heavy metal bendova po šesti se put vratio (prema njihovim riječima) svojoj najglasnijoj publici, ovog puta u zagrebački Dom Sportova. Koncert je održan 13. ožujka u sklopu turneje ‘The Last Tour’, a kao gost Sabatonu nastupili su Twilight Force i Accept.

Koncert je počeo u 19 sati nastupom švedskih power metalaca Twilight Force. Šest fiktivnih likova okupljenih 2011. pod vodstvom frontmena koji se koristi pseudonimom Chrileon predstavili su nam njihov najnoviji album ‘Heroes of Mighty Magic’. Iako je njihova setlista i nastup vremenski bio ograničen na samo pola sata, dečki su se potrudili oko scenskog nastupa i kostimografije.

Accept@Dom Sportova, Zagreb

Nakon njih pozornicu su zauzeli moćni teutonci Accept. Ove legende europske heavy metal scene odmah su krenuli prašiti žestoko i setlistu su otvorili pjesmama ‘Stampede’ i ‘Stallingrad’ koje su nešto novije (iz posljednjih nekoliko godina njihove nekoliko desetljeća duge karijere) da bi nastavili i završili sa starim dobrim hitovima poput ‘Princess of the Dawn’, ‘Metal Heart’ i ‘Balls to the Wall’. Prema raspoloženju rulje očigledno je bilo da je dobar dio njih došao i zbog Accepta, a ne samo zbog Sabatona. Vjerujem da im jedino bilo žao što je Accept svirao samo sat vremena.

Sabaton @ Dom Sportova

Oko pola deset pozornicu su zauzeli dečki iz Sabatona. Odmah su dočekani vrlo glasno i energično. Nastup su otvorili pjesmom ‘Ghost Division’ nakon koje je uslijedila ‘Sparta’ gdje su im se na pozornici pridružili statisti obučeni u Spartance. Tijekom cijelog koncerta na video wallu prikazivali su se clipovi borbi iz drugog svjetskog rata, a cijela pozornica bila je prožeta kojekakvim ratnim rekvizitima. Njihova setlista od 90 minuta obuhvatila je i starije i nove stvari, one s posljednjeg albuma ‘The Last Stand’, zbog kojeg je i organizirana ova turneja. Tako smo mogli čuti i ‘Swedish Pagans’, ‘Carolus Rex’, ‘The Last Stand’, ‘Resist and Bite’, ‘The Lost Battalion’ i mnoge druge. Simpatični pjevač Joakim i ostali članovi benda, uključujući i novog gitaristu Tommyja Johanssona kojem je ovo prva turneja s bendom odlično su komunicirali s publikom, kako riječima tako i energijom koja je zračila iz njih i njihovih instrumenata. baton je definitivno mnogo truda uložio u scenografiju i kompletnu tematiku turneje, a pogotovo je uložio mnogo energije u nastup što je publika prepoznala i cijenila od prve do zadnje pjesme. Nakon tri pjesme odsvirane na bisu (‘Primo Victoria’, ‘Shiroyama’, ‘To Hell and Back’) dečki su zahvalno napustili pozornicu uz gromoglasne povike i aplauz.

Izvještaj: Slavica Rudec
Foto: Matilda Rudec

About The Author