Wintersun, Whispered & Black Therapy u Tvornici kulture 9.10.2017.


From Wintersun,Whispered & Black Therapy u Tvornici kulture 9.10.2017.. Posted by Rockography Magazine on 10/11/2017 (42 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


Europska turneja finskog folk melodic death metal benda Wintersun kojom promoviraju njihov aktualni album ‘The Forest Seasons’ završila je koncertom u zagrebačkoj Tvornici Kulture, 9. listopada 2017.

Nastup su otvorili talijanski Black Therapy, melodic death metalci koji su ovu priliku iskoristili za predstavljanje novog, drugog po redu studijskog albuma naziva ‘In the Embrace of Sorrow, I Smile’. Nakon njih, još jedni finci – Whispered, još jedan melodic death ali sa (‘ajmo reći) inovativnim elementima istočnjačke folk glazbe, i definitivno zanimljivim outfitom koji prati njihovu tekstovnu tematiku – samuraje i japanske legende. Za vrijeme nastupa oba benda publika je ispočetka pokazivala slabiji interes, no kako je vrijeme odmicalo dvorana se sve više punila i prepoznavala potencijal ovih bendova, a uspjela sam primijetiti da je nekolicina čak i došla zbog predgrupa, odnosno da su dobro upoznati s njihovim radom.

Wintersun su počeli točno u 22 sata, a nastup su otvorili s ‘Awaken from the Dark Slumber (Spring)’, uvodnom pjesmom s novog albuma. S obzirom da njihove pjesme traju dosta dugo, setlista se sastojala od svega devet pjesama, među kojima smo mogli čuti i one s debitantskog, i vjerojatno najboljeg albuma Wintersuna ‘Wintersun’, a to su bile: ‘Winter Madness’, ‘Beyond the Dark Sun’ za vrijeme koje je mikrofon preuzeo i Giuseppe Massimiliano di Giorgio iz Black Therapy-a, zatim ‘Death and the Healing’ i ‘Starchild’. Od novih stvari izveli su još i ‘Loneliness (Winter)’ i ‘Eternal Darkness (Autumn)’. Obzirom da im je ovo zadnji datum promotivne turneje, atmosfera na pozornici bila je puno opuštenija što je rezultiralo zezanjem na bini, bendovi su jedni drugima upadali na stage i zajedno svirali neke dionice, našli su se tu i ostali članovi tour ekipe kako bi animirali publiku, a što se tiče Wintersuna uspjeli smo čuti čak i nešto od covera poput pjesme ‘He is’ benda Ghost. Bis je stvarno bio poseban, a oproštaj od hrvatske publike praćen melodijama dobro poznatog hita ‘Time’ potrajao je dugo i završio nezaboravnim i energičnim ovacijama publike te neizmjernim zahvalama benda. Još jednom smo počašćeni epitetom najvjernije publike. Znam da to vjerojatno svaki bend kaže, ali mislim da smo ovog puta to stvarno i zaslužili.

Izvještaj i foto:Slavica Rudec