Cinkuši u petak spremaju spektakl na Proljeću u Zaboku!

 

Prvo izdanje festivala Proljeće u Zaboku u velikoj je mjeri određeno tradicijskom i etno glazbom, a kad je tako, Cinkuši naprosto moraju biti dio bogate ponude. U petak, 13. svibnja nastupit će na ljetnoj pozornici Krčme Polanović. Početak koncerta očekuje se oko 20h, a vrata se otvaraju u 19.30. Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 45 kuna mogu se kupiti preko sustava Entrio, a na ulazu će koštati 60 kuna.

Cinkuši_Darko Drinovac

foto_Darko Drinovac

Svi znamo kaj Polanović znači za Zabok i Zagorje pa se jako veselimo nastupiti tamo sad kad su se stvari koliko-toliko normalizirale. Zaželjeli smo se koncerata i publike, a sigurno smo da će se to i osjetiti u petak jer ipak su svirke kruna svega onoga što radimo. U međuvremenu smo zgotovili mjuzu za dugometražni igrani film u režiji Gorana Dukića pod nazivom “Nosila je rubac črleni”. Publika i kritika će ga imati prilike vidjeti na premijeri na Pulskom filmskom festivalu. Film je super, mi smo jako zadovoljni našim doprinosom, a vi ćete reći svoje. 🙂 Sad smo se primili novog albuma, a na playlisti za koncert pri Polanoviću ćemo našem opusu dodati i koju novu, super frišku pjesmu. Grehota bi bilo propustiti ovakvu feštu, poručili su iz benda ususret koncertu.

 

Dvostruki dobitnici Porina za najbolji album etno glazbe s albumima “Špiritus Sanctus” (2010.) i Krava na orehu (2018.) kao temelj svoje glazbe koriste bogatu narodnu baštinu Hrvatske, ponajviše iz kajkavskog govornog područja. Izvrstan su primjer «prevođenja» tradicionalnih pjesama u moderniji izričaj: eksplozivni dijelovi punka, freak-folka, briljantnih balada ili suptilnih kombinacija valcera i kabareta s primjesama neo-folk undergrounda. Ako su te zbunile sve ove žanrovske odrednice, to je skroz u redu, bitno je da znaš da su njihovi nastupi prepuni energije i dobre, pomalo pomaknute vibre. Potpuno su otvoreni za mnoge metamorfoze rocka, psychedelica, jazza do tragova ekspresivne, pa čak i komorne glazbe, a to samo znači da se i mi trebamo prepustiti i zaroniti duboko u njihov svijet.

Cinkušima nije stran ni svijet filma, kao ni kazališta gdje su ostvarili broje suradnje, a redateljica Ljiljana Šišmanović snimila je o njima polusatni dokumentarac i dala priliku da “upoznamo mladog Petricu Kerempuha koji je slušao Ramonese”.

Članovi benda su: Tihomir Kruhonja (vokal, kontrabas); Mirko Radušić (vokal, gitara); Natalia B. Radušić (vokal, mandolina); Nebojša Stijačić (vokal,

električna gitara); Nikola Santro (trombon); Marko Meštrović (bubanj, djembe), Marko First (vokal, violina, dude) Krešo Oremuš (vokal, usna harmonika).

Facebook: https://www.facebook.com/cinkusi

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=TeFumy7JwgQ

 

Fb event: https://www.facebook.com/events/1209583093133360

 

 

Nego, Proljeće u Zaboku! Kaj je sad pak to?

Proljeće u Zaboku novi je projekt, odnosno niz kulturnih i drugih manifestacija koje se događaju na raznim lokacijama tog lijepog grada. On će ovo proljeće živjeti punim plućima: koncerti, književne i filmske večeri, izložbe, vođene pivske ture, radionice, biciklijada – za svakoga ponešto. Bit će to prilika za druženje, uživanje, širenje vidika i upoznavanje novih ljudi.

Zapratite PUZ na FB: https://web.facebook.com/proljeceuzaboku

i IG: https://www.instagram.com/proljeceuzaboku

Proljeće u Zaboku organiziraju Hangtime Agency, Grad Zabok, Krčma Polanović, Pivovara Nova Runda, Zmajska pivovara, Udruga GOKUL, Gradska galerija Zabok, Rekreativni biciklistički klub Kukuriku Zabok, Ministarstvo kulture i Hrvatska glazbena unija.

Program je sufinanciran putem Natječaja “Jer svirati se mora 2“ provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije. #jersviratisemora2

 

About The Author