Mizaru će se u Pogonu Kulture, 03.06.

pridružiti i riječki Band Callahan te

zagrebačka dark rock grupa Phantasmagoria 

Na skorašnjem riječkom koncertu kultne makedonske grupe Mizar nastupit će domaće i zagrebačke glazbene snage. U Rijeku iz Rijeke stiže Band Callahan, a iz Zagreba dolazi dark rock grupa Phantasmagoria.

 

Band Callahan djeluje od 2014., a ekipu čine iskusni riječki glazbenici Ljubo Silić (Laufer, Urban&4, Metrobolik), Roland Freiseis (ex Urban&4) i Siniša Šumonja. Band Callahan nije osebujan samo zbog naziva benda – legendarnog filmskog junaka Prljavog Harrya, tj. inspektora Callahana, već i zbog glazbe koju stvaraju. Riječ je, o “Callahan glazbi” koja je nastala kao stapanje različitih glazbenih ukusa članova benda: bluesa, jazza, punka i takozvane ”školske” glazbe, a svoju “Callahan glazbu” stvaraju vremenski neopterećeni pa tako dosad imaju četiri službena singla, ‘Tako, tako’‘Spray’‘Gdje i kada’ te posljednji objavljeni ‘Vrijeme je da se krene’. Kako i zašto uopće stvaraju opisali su riječima: “Dečkima iz Callahana ionako nije do spašavanja svijeta – važnije je imati otvoreno srce, um i izlaz za nuždu – za povremeni bijeg u udobni zaklon melankolije, ironije ili šege. Nema tu štulićevskog blagoglagoljanja, poniranja u bitak ni dvometarskih tokova misli za otvaranje treće čakre. To su jednostavne rečenice, sugestivne i rječite, gađaju direktno, često višeznačno, kao stvarnost sama. A taj svijet o kojem vrijedi pjevati smo ti, ja i svi koje znamo – najozbiljnjiji posao radiš kad možeš stati pred drugoga ili pogledati sam u sebe i ostati u jednom komadu.” , a o nadolazećem nastupu ekipa Banda Callahan dodaje: “Prošlo je više od dvije godine otkako smo zadnji put stali pred publiku pa nas ovaj koncert izuzetno veseli. Nastupiti na domaćem terenu u ovako dobrom glazbenom društvu prilika je koju s nestrpljenjem iščekujemo. Pozivamo sve da nam se pridruže i da uživamo zajedno!”

foto | promo

 

Zagrebačka dark rock grupa Phantasmagoria nastala je 1988. godine iz pepela punk rock grupe Eksodus. Obilježeni kao mračana i provokativna grupa te često uspoređivani s nekim od svjetskih poznatih sastava poput The Sisters Of Mercy, Killing Joke, The Fields Of Nephilim, Phantasmagoria je ubrzo dobila kultni status na underground sceni. Inspiracija za ime nađena je u istoimenom albumu grupe The Damned, ali također i zbog asocijacije na prividnu fikciju univerzalne istine. Na njihovu glazbu najveći utjecaj su, pored punk rocka tj. Iggyja Popa i njegovih The Stoogesa, imala grupa The Sisters Of Mercy kojima je inspiriran i odabir upotrebe ritam mašine umjesto bunjara. Ipak, kasnije im se pridružuje i bubnjar pa tako, ovisno o konceptu nastupa, nekad sviraju s ritam mašinom, a nekad s bubnjarom.

O nadolazećem riječkom koncertu, vokal Tomi Phantasma kaže: “Jako se veselimo da ćemo nakon dugo vremena ponovo svirati i družiti se s našim idolima grupom Mizar, a možda i koju pjesmu otpjevati i zajedno. Na našem repertoaru je, uz obradu pjesme Djevoka od bronce‘ i pjesma ‘Doždot’, a u posebnim prilikama odsviramo i ‘Zlatno Sonce’. Za ovaj koncert smo pripremili posebnu set listu koja se bazira na našem ranom darwave zvuku, znači samo old school!”

foto | promo

 

Riječki koncert u petak 03.06. dio je Mizarove mini turneje koja starta u Ljubljani 02.06., a dan nakon Rijeke, u subotu 04.06., ova cijenjena makedonska grupa nastupit će u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, u sklopu događanja “Ljeto u MSU”.

 

Makedonska gothic rock grupa Mizar osnovana je 1981. godine u Skoplju i jedna je od pionira dark zvuka na ovim prostorima. Jedinstveni po pjevanju na materinjem jeziku u svoj zvuk su na originalni način provukli prizvuke makedonskog etna i bizantskih tradicija, upakiran u prilično mračnu atmosferu kojoj posebno doprinose duboki vokali zasnovani na crkvenom staroslavenskom pjevanju koje moćno interpretira Zoran Tortevski.

Status kultnog benda postigli su ponajviše svojim prvim ukazanjem odnosno istoimenim albumom prvijencom iz 1988. godine, na kojemu je i nezaboravan hit ‘Devojka od bronza’. Drugo ukazanje imali su 1991. godine, objavom drugog studijskog albuma “Svjat Dreams 1761 – 1991”.

Tijekom 2000-ih, Mizar je imao još tri ukazanja / objave albuma: 2004. – “Kobna ubavina”, 2007. – “Pogled kon cvetnata gradina” i 2010. – “Deteto i beloto more” u izvedbi Mizara i Harmosina – višečlanog bizantskog crkvenog zbora.

Najnovije šesto ukazanje najavljeno je 2020. pjesmom ‘Galeb’ koja označava i početak suradnje Mizara i Tihomira Jančovskog, cijenjenog makedonskog pjesnika i književnka. Jančovski potpisuje i tekstove novih materijala objavljenih tijekom 2021., ‘A Day Is Coming / Доаѓа Ден’‘Luzna / Scar’‘Messengers Of The Downfall’ (Glasnici na padot). Krajem 2021. objavili su singl ‘1903’ pjesmu o slobodi pjevanu po tekstu poznatog makedonskog književnika Petre M. Andreevskog, a posljednji singl ‘Izgoren od ova sonce’ (Burned By This Sun), objavljen je početkom ove godine.

 

Na mini turneji kroz Ljubljanu, Rijeku i Zagreb, nova šesteročlana postava Mizara promovirat će svoje šesto ukazanje / šesti studijski album.

 


 

Ulaznice za riječki koncert u prodaji su po cijeni od 90 kuna, u sustavu Eventim i riječkom Dallas Music Shopu

 

MIZAR U RIJEČKOM POGONU KULTURE // 03.06

 

!! Prvih 50 kupaca ulaznice za koncert Mizara na dar dobiva ekskluzivnim CD koji donosi 4 potpuno nove pjesme i 4 starije već objavljene. Kupci s oznakom + FREE MIZAR CD na ulaznici, svoj gratis primjerak mogu preuzeti uoči koncerta u riječkom Dallas Music Shopu (Splitska 2a) ili na dan koncerta na ulazu. !!