GATHERING UZ KONCERT POVODOM 30. GODINA ZAGREBAČKE DARK ROCK GRUPE PHANTASMAGORIA U PETAK 21. PROSINCA U ZAGREBAČKOM CADILLAC CLUBU (EX-GJURO)

NAKON KONCERTA S POČETKOM U PONOĆ DARK SIDE PARTY BY TOMI PHANTASMA

U petak 21. prosinca na zimski solsticij će se u nekadašnjem zagrebačkom klubu Gjuro, sada Cadillac Club održati gathering uz gala koncert s gostima povodom proslave obilježavanja 30. obljetnice zagrebačke dark rock grupe Phantasmagoria. Mjesto je odabrano zbog posebne važnosti u karijeri grupe Phantasmagoria; svoj prvi koncert su održali baš tamo 18. svibnja 1989. godina, nakon toga svirali u više navrata, zatim je Tomi Phantasma tamo vodio partyje poput „Izvan Struje“, 1998. je Phantasmagoria u Gjuri održala proslavu desete godišnjice postojanja,… Moramo napomenuti da je ovaj event prvenstveno namijenjen okupljanju „stare ekipe“ koja je na bilo koji način bila povezana sa grupom Phantasmagoria, od bivših članova, prijatelja, simpatizera, posjetioca evenata koje je Tomi Phantasma organizirao po većini zagrebačkih klubova,…….

Phantasmagoria, MetalDays 2016. (foto:Slavica Rudec)
Phantasmagoria, MetalDays 2016. (foto:Slavica Rudec)

Phantasmagoria je osnovana 1988. godine, uzevši svoje ime s istoimenog albuma grupe The Damned kao i zbog usporedbe s očitom fikcijom univerzalne istine. Već sa svojim prvim snimcima sa pjesmama „Alex“, „Poziv u raj“ i „Ja gledam svojim očima“ Phantasmagoria dolazi na visoka mjesta top lista na radio postajama i dobiva pozitivne kritike u kojima ih uspoređuju sa velikim imena dark i goth scene poput The Sisters Of Mercy, Red Lorry Yellow Lorry, Killing Joke, Fields Of The Nephilim,…. 1990. Phantasmagoria nastupa na posljednjem YURMU-u, festivalu novih grupa Jugoslavije, gdje je Phantasmagoria proglašena za najbolji novi alter rock bend. 1991. sa svojim prvim video uratkom za pjesmu „Better World“ Phantasmagoria dospijeva do prvog mjesta top liste u TV emisiji „Hit Depo“ na HRT-u, a video se vrtio i na tadašnjoj Čehoslovačkoj nacionalnoj televiziji kada je Phantasmagoria 1992. održala turneju po toj zemlji. Iste godine je video za pjesmu „Isolated“, kojeg je autor Vladimir Knežević, uvršten među deset najboljih video uradaka u Hrvatskoj, a na Hit Depou dospio do 10. mjesta. Zatim je u TV emisiji „Izvan Struje“ Phantasmagoria uz KUD Idijote i Overflow proglašena za jedan od najboljih hrvatskih alter bendova. 1993. je Phantasmagoria uvrštena na kompilaciju „Made in Croatia“ sa pjesmom „The Power And The Glory“ u izdanju izdavačke kuće Dancing Bear te svira na promocionalnoj turneji po Hrvatskoj i Sloveniji.

Phantasmagoria je u svojoj karijeri odsvirala veliki broj koncerta pa tako i sa imenima poput Iggy Pop, The Young Gods, Borghesia, Mizar, Let 3, New Model Army, The Mission, The 69 Eyes, Christian Death, Caln Of Xymox, Diva Destruction, Mortiis, Charon, Type O Negative, Paradise Lost, Moonspell,……dva puta su nastupili na največem gothic festivalu „Wave & Gothic Treffen“ u Leipzigu, „Dark Nation Days“ u Beču, Metaldays u Tolminu, Viva La Pola! Festivalu u Puli, Exitu u Novom Sadu, samostalnu turneju po Češkoj i Slovačkoj, u Grazu, Veneciji, Beogradu, Ljubljani, Mariboru, Skopju,…..

U Phantasmagoriji se tijekom godina često mijenjao sastav i više se točno ni ne zna koliko je ljudi prošlo kroz taj band, no većina najbitnijih će se pojaviti 21. prosinca u Gjuri, a neki od njih i zasvirati pa će tako na repertoaru biti i mnoge stare pjesme koje nisu svirali godinama. Trenutna postava Phantasmagorije je; Tomi Phantasma na vokalu, Faca na bubnjevima, Miro na gitari, Alan na basu, Josip na gitari i Didi Blackstar na pratećim vokalima, a kao gosti su za sada potvrđeni suosnivač i originalni gitarist Robert Gelo autor večine pjesama iz ranog perioda, zatim basist Josip Suić – Joja koji je svirao bas u najuspješnijem periodu Phantasmagorie od 1990 – 1992., basist i “duhovni vođa” Gordan Topić – Nia i gitarist Amedo Dujmović koji je u Phantasmagoriji svirao od 1991. do 1993

Nakon koncerta će se nastaviti Dark Side Party gdje će vas Tomi Phantasma i Schultz zabavljati uz mračne zvukove starih i novih dark heroja poput Joy Division, Bauhaus, The Cure, The Sisters Of Mercy, Virgin Prunes, David Bowie, Christian Death, Siouxsie & The Banshees, Field Of The Nephilim, Killing Joke, Mizar, EKV, Red Lorry Yellow Lorry, Laibach, New Model Army, Depeche Mode, Simple Minds, London After Midnight, Casandra Complex, Heroes Del Silencio, Clan Of Xymox, Paradise Lost, Moonspell, Marylin Manson, Rob Zombie, Placebo, White Lies,….

Program će započeti u 21 sat, koncert će započeti u 22 sata, a cijena ulaznice će iznositi simboličnih 20 kn u pretprodaji i 30 kn na ulazu kluba. Ulaznice ćete moći kupiti u Dirty Old Shop – Tratinska 18, Kloto – Masarykova 14, Valhalla – Radićeva 25, Rockmark – Berislavićeva 13, Octopus – Gundulićeva 31.Phantasmagoria FB page:
http://www.facebook.com/phantasmagoria93