Rock divovi The Cult stižu na opatijsku Ljetnu pozornicu!

Ljetna pozornica, Opatija // Četvrtak, 25. srpnja 2024.

The Cult, SRC Salata, Zagreb 2023

The Cult, SRC Salata, Zagreb 2023 (foto:Matilda Rudec)

 Grupa The Cult najavila je Turneju 8424 kojom obilježava 40 godina rada, s nastupima diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Europe, a na Ljetnu pozornicu u Opatiji stižu u četvrtak 25. srpnja. Na dugačkoj seriji koncerata grupa će izvesti apsolutno sve najveće hitove sa 11 studijskih albuma, kao što su „She Sells Sanctuary“, „Rain“, „Fire Woman“, „Lil’ Devil“ i mnoge druge.

 

The Cult – „She Sells Sanctuary“

 

The Cult imaju istaknuto mjesto u glazbenoj povijesti zbog svog pionirskog korištenja post-punka, hard rocka i eksperimentalizma, pomicanja granica i utjecaja na brojne bendove diljem različitih žanrova. Svojom glazbenom vještinom, nepokolebljivim stavom i zavodljivom pojavnosti na pozornici, stvorili su prepoznatljiv identitet dok su istraživali nova područja za bendove. Od formirajućih i utjecajnih godina Billyja Duffya u manchesterskom podzemlju, do revolucionarnog „Gathering of the Tribes“ Iana Astburyja, ovaj dvojac je ostavio neizbrisiv trag na suvremenu glazbu, oblikujući njezinu putanju na razne, duboke načine.

 

The Cult – „Rain“

 

The Cult je osnovan 1984. godine u Engleskoj. Ovaj seminalni post-punk bend u karijeri dugoj četiri desetljeća prodao je milijune albuma i uhvatio brojne međunarodne i američke zlatne i platinaste ploče. Ian Astbury (vokal) i Billy Duffy (gitara) objavili su 11 studijskih albuma tijekom karijere Culta. Bend, nazvan “Šamanski gotici”, stekao je međunarodnu slavu s albumom „Love“ iz 1985. godine na kojem se nalazi rock himna “She Sells Sanctuary”, kao i jednako uspješan nastavak, “Rain”. Izdanje „Electric“ je stiglo 1989. godine, uz novinarske recenzije koje su rekle da je kolekcija pjesama (posebno “Love Removal Machine”, “Wild Flower” i “Lil’ Devil”) “samouvjerena, da se grči i zavija”. Najnoviji rad The Culta je „Under the Midnight Sun“. Recenzija albuma s osam pjesama sažeto je rekla “neugasivi melodramatičari rocka još uvijek imaju vatru u očima”. Krajem 2023., Astbury i Duffy ponovno su osnovali Death Cult za niz koncertnih nastupa, uključujući i jedan američki datum u The Theatre at The Ace Hotel te ograničen broj britanskih datuma, uključujući rasprodane koncerte u Brixton Electricu. Tijekom prvih mjeseci 2024., bend je nastupao u The Howard Stern Showu i započeo seriju reizdanja svojih cijenjenih albuma na vinilu.

 

8424 turneja uključuje seriju od 29 koncerata koja kreće 11. srpnja u Sevilli. Grupa će na svom putu posjetiti Španjolsku, Portugal, Češku, Irsku, Austriju, Italiju, Švicarsku, Poljsku, Njemačku, Švedsku, Nizozemsku, Dansku i Veliku Britaniju te Hrvatsku.

 

Ulaznice kompletnu turneju kreću u prodaju ovog petka, 19. travnja u 10 sati. Linkovi za kupnju ulaznica i informacije o VIP-u mogu se pronaći na stranici Thecult.us. Ulaznice za opatijski koncert u prodaju kreću po cijeni od 39 eura sve do 12. svibnja. Od 13. svibnja do 30. lipnja cijena će im iznositi 43 eura, a od 1. do 24. srpnja 47 eura. Na dan koncerta za ulaz će trebati izdvojiti 50 eura. Kupiti se mogu u Dirty Old Shopu, Rockmarku, Dallas Music Shopu Rijeka te online i na svim prodajnim mjestima Eventima.