Vikend pred Valentinovo vjerojatno je bio isto jedan od razloga prepune Tvornice kulture u subotu 11.veljače kada su uz glavne aktere večeri – metal veterane Bullet For My Valentine, nastupili i ukrajinski Jinjer te Atreyu. Koncert je prvotno trebao biti održan 2022.godine, ali je odgođen i vidi se da ga je publika očekivala s velikim nestrpljenjem jer su karte planule i dvorana je bila rasprodana te napunjena do posljednjeg mjesta.

 

Atreyu

Prvi bend večeri – kalifornijski Atreyu dobrano su zagrijali publiku koja je u kolonama pristizala kako se njihov kratki, ali vrlo energičan i žestok nastup bližio kraju. Nakon njih binu je zauzela ukrajinska metal senzacija pod imenom Jinjer – koji su ovog puta u Hrvatsku došli u svojstvu support benda Bulletima. Već gotovo potpuno ispunjenu dvoranu doveli su do usijanja predvođeni simpatičnom Tatianom Šmajljuk koja je sve oduševila kako svojim moćnim vokalnim sposobnostima tako i energičnom pojavom i scenskim nastupom obučena u fluorescentni triko i pvc tajice.

Jinjer

Vidjelo se da je među publikom hrpa obožavatelja Jinjera pa su skupa s njima pjevali neke od njihovih najpoznatijih pjesama koje su ih vinule u nebesa svjetske metalcore scene, počevši već s uvodnom ‘Who’s gonna be the one’, preko ‘Perrenial’, da bi očekivano ‘Pisces’ naišla na najjači feedback publike. Šteta što im je nastup trajao tako kratko, nadamo se da će uskoro ponovno doći u Hrvatsku kao headlineri. I napokon, nakon poduže pauze i namještanja pozornice i scene, na binu su se popeli ovi, prema mnogima pioniri modernog britanskog metalcore zvuka i već su s prvom pjesmom dali naslutiti sveprisutnima nezaboravno koncertno iskustvo.

Bullet For My Valentine

S obzirom da su već u najavi ovog koncerta obećali presjek njihove dugogodišnje karijere i osim predstavljanja novog albuma i povratak u prošlost, među publikom se moglo naći različitih generacija pa čak se vidjelo da je i poneki roditelj doveo svog tinejdžera može biti čak i na njegovo prvo koncertno iskustvo. Nastup su otvorili pjesama ‘Knives’ i ‘Over it’, a publika je gromoglasnim ovacijama pozdravila članove benda: glavni vokal i rhytm gitarist Matthew Tuck i lead gitarist Michael Paget koji su još jedini originalni članovi benda, dok su basist Jamie Mathias (s bendom od albuma ‘Venom’ 2015.) i bubnjar Jason Bowld (s bendom od albuma ‘Gravity’ 2018.) relativno novi članovi.

Bullet For My Valentine ( foto:Ana Artuković)

Veliku većinu pjesama publika je unisono pjevala s bendom, iako su to uglavnom bili oni stariji hitovi, no mlađa publika znala je i ove stvari s najnovijeg albuma zbog kojeg je i napravljena ova turneja a album se zove po bendu ‘Bullet For My Valentine’ i i objavljen je 2021. godine, s kojeg su odsvirali ‘Death by a thousand cuts’, Rainbow Veins’ tijekom kojih smo i mogli vidjeti neke od najvećih mosh pitova i circle pitova te večeri u Tvornici kulture… No, naravno, najveći highlight večeri bile su pjesme odsvirane na bisu koji je započeo s velikim hitom ‘Your Betrayal’ s njihovog trećeg albuma ‘Fever’ (2010.), zatim je uslijedio akustični solo uvod Matthewa na gitari ‘Tear’s don’t fall’ dok je riječi neumorno pjevala nostalgična publika uz upaljače i mobitele u zraku, a za sami kraj odsvirali su ‘Walking the demon’. Iako su svirli preko sat i pol vremena, vidjelo se da publici nije dosta jer se rulja nije krenula razilaziti ni nakon što su se popalili svi reflektori. Ne preostaje ništa drugo nego nadati se da će nas ponovno ubrzo posjetiti.

 

Izvještaj: Slavica
Foto:Ana