Jinx, hrvatska funky pop atrakcija svjetskih proporcija, koja, čudom, dosad nije postala naše vodeće izvozno sredstvo. Predvođeni frontmenom/gitaristom glazbenog imena Coco Mosquito te razigranom pjevačicom Yayom, sjedište im je u Zagrebu gdje od 1993. godine stvaraju najbolje što Hrvatska može ponuditi od ovog stila glazbe.

Bogatom glazbenom opusu od jučer pridružuju i novo studijsko izdanje ‘Pogrebi & Pomiriši’, prvo nakon sedam godina duge diskografske pauze (‘Diksilend’, 2010.). Jinxima je trenutno glavna zanimacija koncertna promocija novog albuma, tako da ćete već sutra, 5.5.2017. u zagrebačkoj Tvornici Kulture, imati priliku čuti kako nove stvari zvuče uživo. Iako je u prvom planu promocija novog materijala, na repertoaru će se naći i već dobro poznati hitovi iz njihove dosadašnje karijere. Jinxi za ovaj koncert najavljuju i brojna glazbena gostovanja, od kojih je možda publici najatraktivnije ono Davora Gopca na aktualnom singlu ‘Maradona’. Sve u svemu, Jinxi najavljuju odličan provod i dugi koncert. O tome što vas očekuje na koncertu 5.5. u Tvornici, kakav je novi album, o prošlosti Jinxa itd. popričali smo s Coco-om. Pročitajte u nastavku što nam je sve otkrio.

Jinx, foto: Mare Milin

Što je s novim albumom? Najavljivan je za jesen prošle godine, pa proljeće ove godine…nestrpljivo čekamo već 7 godina (od izlaska ‘Diksilenda’ izdanog 2010.). 

coco : U jednom trenutku rada na albumu otvorila se opcija da album smiksa Mark Saunders, vrhunski svjetski mix inžinjer i producent koji je miksao albume izvođača poput Cure, Bowia, Neneh Cherry, Echo and the bunnymen i mnogih drugih … na kraju je tako i bilo ali moralo smo se malo uskladiti s njegovim terminima i otud ovo kašnjenje jesen – proljeće. Mislim da se isplatilo čekati, za ovo prije smo sami krivi, malo smo duže radili na albumu. 

Možete li nam otkriti nekakve detalje o novom albumu…kako će se zvati, koliko pjesama sadrži, kako je bilo u studiju? 

coco : “Pogrebi & Pomiriši” je već na deezeru, cd izlazi sljedeći tjedan, vinil nešto kasnije jer i njega treba čekati (malo strojeva za tisak a sve više glazbe na pločama). Na njemu će biti 10 pjesama a u studiju je bilo kao i uvijek puno nerviranja, plakanja, lupanja glavom o zid ali i smijeha, plesanja … cijeli jedan svemir emocija i doživljaja.

Vratimo se malo u prošlost…Kakvi su bili počeci Jinx-a? Kako ste uopće došli na ideju ‘ajmo svirati’…je li to bilo onako spontano ili ste ciljano i s vizijom išli okupljati glazbenike za svoj bend?

coco : Ciljano i s vizijom sam krenuo okupljati glazbenike za band, po putu se ta vizija normalno malo modificirala. Jinx kao band zapravo nastaju u trenutku kada Yaya dolazi na audiciju za back vokale, do tada sam još mislio da ću sam pjevati, poslije audicije mi je postalo jasno da neću 😀 Onda su se jedan po jedan  priključili i ostali … Mr Goody je tu još iz tih najranijih dana, pa je onda došao Berko, od postave iz 90ih u bandu je još i Igor Pavlica.

2001. došlo je do pauze u bendu koja je prekinuta 2007. izdavanjem povratničkog albuma ‘Na zapadu’. Zašto je uopće došlo do pauze? Bojite li se da bi se scenarij mogao ponoviti?

coco : Moje paranoje su uglavnom hipohondrijske prirode. 😀 Mislim da smo sad već malo prestari za raspadanje i ponovno sastavljanje.

Postoje li kakve značajne razlike između prvog i drugog djelatnog razdoblja u karijeri Jinx-a?

coco : Pa zapravo da … bez obzira na lijepe pjesme i hitove iz prvog razdoblja u ovom drugom Jinxi su postali konzistentniji, profesionalniji i ako razmišljam kao voditelj ovog omanjeg orkestra moram reći jednostavno bolji band … u svim smislovima.

Jinx, foto:Mare Milin

Vaša publika generacijski je vrlo šarolika. Jeste li ciljano išli na to? Općenito, znam da je ovo pomalo osjetljivo pitanje za glazbenike, ali stvarate li glazbu radi sebe ili radi publike?

coco : Ne, jedini cilj koji smo ikada imali je bio raditi što bolje pjesme i to je ono što čitavo vrijeme i pokušavamo.

Kako uopće teče proces stvaranja glazbenog materijala i podloge za Jinx?

coco : Kako sam jedini autor u Jinxima band zapravi ovisi o tom nekom mom ritmu i dinamici rada. Prvo nastaju melodije sa eventualno dva do tri stiha , onda neko vrijeme odgonetam o čemu bi se u pjesmi moglo raditi da bih uopće mogao napisati kompletan tekst. Kad se skupi dovoljno takvih skica da se već može naslutiti u kojem konceptualnom smjeru bi čitav materijal mogao ići sa tim skicama dođem pred band i onda počinjemo sa probama i istraživanjem. 

Kakvi su vam planovi za ovu godinu? S obzirom na skorašnji izlazak novog albuma, možemo pretpostaviti bogatu koncertnu sezonu.

coco : I mi se nadamo, sad već imamo relativno živahan 5. i 6. mjesec i dosta dogovorenih svirki, samo nek tako nastavi !

Intervju by: Ana Artuković