Letu Stuke

photo by Tarik Zahirovic

Letu Štuke, osebujni sarajevski bend čija se baza fanova proteže duž cijele regije, i svakim danom sve više širi, ovaj će vikend imati promociju svog novog albuma ‘Topla voda’, četvrtog po redu u karijeri, a koncert će se održati u subotu, 17. studenog u zagrebačkoj Tvornici kulture. Tom prilikom kratko smo popričali s Dinom Šaranom, frontmenom benda.
Dino potpisuje stihove pjesama koje, između ostalog, na kritički način progovaraju o današnjem stanju društva, kapitalizmu, konzumerizmu i ostalim popratnim ‘-izmima’ te općenito o mentalnom stanju ljudi koji su pasivni i zaokupljeni društvenim statusom i društvenim mrežama umjesto da pokušaju nešto promijeniti. No, vjerojatno su neke od najpoznatijih pjesama Štuka ipak one dublje emotivne i ljubavne tematike, poput ‘Šutiš’, ‘Mjesto za dvoje’, ‘Bella Donna’… Već vidimo da ima potencijalnih kandidata i s novog albuma koje bi se mogle redovito puštati na rasplesanim podijima. A o simbolici koja se krije iza naslova albuma ‘Topla voda’, sedmogodišnjem hiatusu benda, o nadolazećoj promotivnoj turneji i još mnogočemu pročitajte u nastavku.

Prošlo je već sedam godina od izlaska vašeg posljednjeg albuma ‘Brojevi računa’ (2011.). Što se u međuvremenu događalo s bendom i čemu zapravo privremeno ‘povlačenje’ sa scene?

Razlozi su bili privatne prirode. Ipak, došlo je do akumulacije novih pjesama koje sada imate priliku poslušati. Sazrijevanje je ponekad bolan proces ali donosi nove perspektive.

Znamo da ste vi autor stihova za Letu štuke. Ljubav i današnje stanje društva neiscrpan su izvor inspiracije za odlične i duboke tekstove koji zaokružuju vašu glazbu. U čemu još pronalazite inspiraciju za pisanje tesktova?

Život je sam po sebi inspiracija. Kao i ono iza njega.

Možemo slobodno reći da su vaše pjesme ‘Šutiš’ i ‘Mjesto za dvoje’ vjerojatno najpoznatije pjesme benda Letu Štuke. Poznato je da vi pišete i za mnoge izvođače i pročitala sam nedavno da je ‘Mjesto za dvoje’ zapravo bilo namijenjeno za Crvenu Jabuku. Biste li se pokajali da ste ipak njima dali tu pjesmu, i postoje li možda neke vaše pjesme za koje vam je sad žao što ste ih prepustili drugima?

Ne. Sve kolege za koje sam pisao su dobro uradile svoj posao.

Letu Štuke

Letu Štuke album cover

Koja simbolika stoji iza imena albuma ‘topla voda’?

Sam sinonim je vezan uz slobodu govora kojom se lako manipulira. Fiktivne slobode koje daju privid individualizma i ličnog izbora. Pravljenje kulta od idiotizma do konačnog kolektivnog pranja mozga po ko zna koji put.

Mislite li da će ovaj dugoočekivani, ‘ajmo reći povratnički album, s obzirom na vrijeme utrošeno u procesu stvaranja istog, kvalitetom a i feedbackom publike nadmašiti ostale albume?

Ne znam. Svaki album nosi svoje vrijeme i njegov duh. Ne bih to stavljao u takmičarske okvire. Ili ne bih znao.

Koji je profil vaše publike? Za koga, ajmo reći, pišete svoju glazbu?

Za sve one koji misle svojom glavom i koji nemaju predrasude.

Baza vaših fanova proteže se diljem cijele regije, a evo i promocijski koncerti će se održati u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu i Sarajevu. S kojom publikom ste ipak ostvarili intimniji odnos, s onom domaćom, u vašem rodnom Sarajevu, ili pak u Zagrebu, gdje ste također proveli određeni dio dvog života?

Zaista volim Zagreb i poznajem ga dobro u smislu atmosfera i divnih zagrebačkih prijatelja. Uvjek se rado vraćam u taj grad i osjećam se domaćim. Beograd takodje volim i tamo takodje imam drage ljude. Granice postoje ali je porazno kada su jače u glavama nego na cestama. Sarajevo je moj rodni grad i prva ljubav. Svašta smo prošli skupa. Tu mi je i najbolje i najgore. A nije loše ni na moru.

Kako komentirate nedavno otkazivanje suradnje bubnjaru Amaru Češljaru jer je na Twitteru objavio kako bi na Hrvate koji prosvjeduju zbog izbora Željka Komšića u Predsjedništvo BiH “trebalo poslati tenk”? Jeste li uspjeli naći zamjenu u ovako kratkom vremenskom razdoblju?

Novi bubnjar je Nedžad Mulaomerović naš stari prijatelj.Otkazivanje suradnje Amaru ne bi dalje komentirao. Niko nema koristi od toga.

Što možemo očekivati na promocijskoj turneji, konkretno, na koncertu u Zagrebu? Saznali smo već da ćete ugostiti Rundeka, koji je zapravo vaš glazbeni uzor i bliski suradnik. Hoće li biti još kakvih specijalnih gostiju na koncertu?

Možda neko iz publike. Svirat ćemo nove i stare stvari i biće dobro svima. Publika neka čuva glasnice do koncerta. Još malo i dolijećemo u beli Zagreb grad.

Kakvi su vam daljnji planovi, nakon odrađivanja promocijske turneje?

Samo rad, red i disciplina.

 

Puno Vam hvala na izdvojenom vremenu. Sve najbolje želi Vam Rockography Magazine ekipa!

za Rockography Magazin: Ana Artuković
www.rockography.com.hr