Nekoliko dana nakon njihovog nastupa na ovogodišnjem izdanju AntiValentinova, kratko smo popričali s ekipom iz legendarnog riječkog punk benda Paraf. Ne treba podsjećati da je Paraf svojedobno bio prvi punk bend u Hrvatskoj, i jedan od prvih  na ovim prostorima općenito. Iako nikad nisu službeno proglasili prestanak svog glazbenog djelovanja, neko vrijeme nismo ih mogli vidjeti, no sada su se vratili (u nešto izmijenjenoj postavi), a nedavno su nas počastili i novim singlom ‘Bez lica’. 

Paraf @ Antivalentinovo #5

Nedavno je grad Rijeka postao Europska prijestolnica kulture. Što mislite o tome?
EPK za Rijeku znači veliko međunarodno priznanje, obavezu ali i priliku za realizaciju kulturnih projekata. Držimo fige, vidjeti ćemo što će od svega ostati kao trajna vrijednost.

Što se promijenilo na riječkoj punk/rock sceni u odnosnu na to kako je bilo nekad?
Uspoređivati riječku scenu nekad i sad nema smisla, štošta se promijenilo, od tehnoloških mogućnosti do društvenog uređenja. Danas je rock scena u Rijeci afrimirana gradska vrijednost za razliku od onog doba kad smo bili u kategoriji društveno nepoželjnih devijacija!

Što je za vas punk? Samo glazbeni pravac koji svirate ili…?
Govoriti o punku kao isključivo glazbenom ili modnom pravcu nije moguće jer on prije svega za nas predstavlja svjetonazor, otpor, pobunu protiv svih nametnutih društvenih stereotipa

Pročitala sam da je više od 50% tekstova na prvom albumu Parafa moralo biti izmijenjeno zbog cenzure. Iako je u današnje vrijeme sloboda govora upitna i cenzorstvo itekako prisutno, ipak su nešto drukčija vremena. Mislite li da biste možda mogli napraviti nekakvo reizdanje s ‘originalnim’ tekstovima, ukoliko ih još uvijek posjedujete?
Tadašnji kultur-generali svakako su utjecali tj. cenzurirali tekstove ali ne toliko bitno. Srž je ostala nepromijenjena, poruka je stigla tamo gdje je trebala stići! Današnja tzv. sloboda govora je vrlo upitna. Naime, sloboda uključuje i odgovornost a nje nedostaje u medijskom prostoru. Ne bavimo se reanimacijom jer smatramo da taj materijal treba ostati baš takav s obzirom da je svjedok jednoga prošlog svršenog vremena.

Koliko je danas prisutno buntovništvo u glazbi na način na koji ste ga vi iskazivali, konkretno na domaćoj glazbenoj sceni. Pada li vam napamet neki bend iz regije s takvom energijom?
Buntovništvo znači akciju i preuzimanje odgovornosti a danas je zavladao konzumerizam u svim segmentima pa tako i u glazbi. Etabliraju se jeftini modeli, imitacije života. Srećom postoje drugačiji primjeri npr. Iz@ i Borgie, Krešo i kisele kiše… 

Nedavno je izašao novi singl Parafa pod nazivom ‘Bez lica’, uz popratni video materijal. Kako ste se odlučili na snimanje i izdavanje novog glazbenog materijala nakon više od 3 desetljeća diskografskog hijatusa?
Paraf nikada nije proglasio službeni prestanak djelovanja, naprosto smo si ostavili vremensku slobodu. Pjesma ‘Bez lica’ je objava postojanja; najava novog materijala koji je u fazi pripreme. 

Možemo li u nekoj budućnosti očekivati i novi album Parafa?
Još je rano o tome govoriti!

Vaša prošlogodišnja ajmo reći povratnička regionalna turneja uglavnom je bila rasprodana. Kakav je bio profil publike na koncertima
Regionalna turneja je prvenstveno organizirana za promociju CD box-seta “Sabrana djela 1976.-1987.” s kojom smo malo osvježili osjećanja našoj generaciji a i dali priliku mlađima da se upoznaju s glazbenom lektirom. Publika na tim svirkama je dobno vrlo šarolika, od vrlo mladih do onih u “najboljim godinama” i svi se odlično zabavljamo.  To su nezaboravni, inspirativni trenuci!

Nepobitna je činjenica da se puno toga promijenilo od 80-ih, jer vrijeme nitko ne može zaustaviti. Dobili ste pokoju sijedu, pokoju boru, no energija je zasigurno ostala ista. Koja je razlika u vašim svirkama iz 80-ih i onima danas?
Vrijeme mijenja boju kose, kilažu, bore i to je normalno; svaka bora, svaki ožiljak priča svoju priču. Helou, mi smo u 60-tim godinama života ali ono iznutra… e to te ja pitam! Izvana sav ogreban ali motor čupa, vrišti, grize… Danas puno bolje zvučimo zahvaljujući boljoj tehničkoj opremi a svakako ne treba zaboraviti i svježu krv u bendu, divne suradnike s kojima je užitak svirati i stvarati! Iva Močibob, Vlado Simcich-Vava, Deni Šesnić i Alen Tibljaš!

Koji je smisao sviranja za vas?
Nama glazba nije posao već čisti užitak, unutarnja potreba! Zajedničko stvaranje, sviranje, druženje i interakcija s publikom; neprocjenjivo!

Prije nekoliko dana nastupali ste na ovogodišnjem AntiValentinovu, gdje vas još možemo vidjeti ove godine?
Slijedi nastup 21. ožujka u Beogradu na festivalu Kontakt 2020 uz Obojeni program i Artan Lili. 

Hvala vam na vremenu izdvojenom za Rockography Magazine
Ana Artuković