Ususret njihovom nadolazećem koncertu, odnosno koncertima koji će se 19. i 20. svibnja održati u Tvornici, popričali smo s Ivanom Dečakom, frontmenom virovitičke rock atrakcije okupljene pod imenom Vatra. Bend, koji ove godine obilježava i slavi i svoj 18. rođendan, sutra izdaje prvi live akustik album ‘Akustik u Lisinskom’ pa su tom prilikom odlučili održati dva promotivna koncerta u zagrebačkoj Tvornici Kulture i po prvi puta u karijeri u istom prostoru u dva različita dana održati dva različita koncerta s različitim set listama. Prvi, koji će se održati 19. svibnja bit će akustik, uz mnogobrojne glazbene goste i bend pojačan gudačima, perkusijama, brass sekcijom i ostalim…a drugi – elektrik koncert- održat će se 20. svibnja.

VATRA - AKUSTIK/ELEKTRIK KONCERTI U TVORNICI

Što vas je potaknulo na izdavanje akustik albuma i snimanje poznatih hitova u novim aranžmanima?
Potaknuo nas je poziv na koncert od strane Lisinskog, a već kada smo tamo, odlučili smo se dodatno potruditi, ogoliti sve naše pjesme i “skrojiti” im potpuno nova odijela. Oduvijek također sanjamo akustičan koncert obogaćen gudačima, brass sekcijom, perkusijama i ostalim, pa smo uz sav trud i vrijeme u ovaj koncert uložili i sav novac kako bi produkcijski bio na nivou. Kada smo sve to skupa sklopili u akustičan program, učinilo nam se da sve to treba trajno zabiljezžiti i eto, sada je konačno i objavljen naš prvi live akustik album “Akustik u Lisinskom”.

Vatra at Brod Rock(a) – 5.5.2017. Slavonski brod

Odakle ideja za ubacivanjem toliko instrumenata i miješanjem različitih glazbenih stilova  na akustik albumu?
Nikada se nismo ogradili samo jednim žanrom/stilom, pa tako oduvijek u našu glazbu ubacujemo sve moguće začine. Tako je bilo i sa pripremama akustičnog albuma. Kao što sam već rekao, goste koje smo angažirali željeli smo duže vrijeme, a kako ono kažu; “pazi što sanjaš…”

Koliko vam je bitna kritika? U smislu…utječe li na vas pa onda za sljedeći put nešto mijenjate…ili uvijek ostajete vjerni svom instinktu?
Konstruktivna kritika uvijek je dobrodošla, nažalost u današnje vrijeme vrlo je rijetka, jer prave i konstruktivne glazbene kritičare mogu nabrojati na prste jedne ruke i to ruke čovjeka koji je čitav svoj radni vijek proveo u pilani. Zapravo, najkonstruktivniju kritiku dobijem od najužeg kruga ljudi s kojima živim ili se družim.

Što želite postići nastupima uživo?
Nastupi uživo najiskrenije su predstavljanje nekog benda. Prenošenje informacija od usta do usta zadovoljne ili nezadovoljne publike nakon održanog koncerta i dalje je najjači pečat kojega neki bend ili izvođač može dobiti.

Što vam je glavna zadaća prenijeti publici?
Zapravo pokušavamo za vrijeme trajanja koncerta pomiješati energiju i emocije s našom publikom i ako je to moguće sa svima njima postati jedno.

Mijenja li se s godinama profil publike koja dolazi na vaše koncerte?
U posljednjih nekoliko godina na naše koncerte dolaze sve generacije. Divno je vidjeti kako se za vrijeme trajanja koncerta ruši međugeneracijski jaz, dok se njišu i pjevaju u istom ritmu.
To su stvari koje vesele svaki bend koji je ikada sanjao da će njegove pjesme doprijeti do publike.

Na što ste najponosniji iz vaše karijere?
Na činjenicu da je društvo golobradih klinaca iz Virovitice 1999. godine snimilo “Između nas”, prvi album Vatre.

Što se promijenilo one godine kad ste osvojili Porina, odnosno Porine (za četiri kategorije, ako se ne varam)?
Golobradi su klinci dobili bradu, he he he. Zahvalni smo svima koji su glasali za nas u svim tim kategorijama.

Planovi za budućnost?
Objavljen je naš novi album “Akustik u Lisinskom” koji nam za par dana stiže i u fizičkom obliku, koncertne aktivnosti su dogovorene do jeseni, a u jesen objavljujemo prvi singl s nadolazećeg novog studijskog albuma kojeg započinjemo snimati nakon koncerata u Tvornici. Sve u svemu, zadali  smo si posla za narednih godinu i pol dana unaprijed, tipično za nas, he he he…

Voditelj intervjua: Ana Artuković

Vatra at Brod Rock(a) – 5.5.2017. Slavonski brod

About The Author