Ova na prvi pogled možda, barem što se glazbenih stilova tiče, neobična koncertna kombinacija zapravo je već svirala zajedno, također u Boogaloo-u 2017. godine na festivalu  ‘Velika rock eksplozija’. Ali to nije sve što povezuje ova dva benda. Osim što su i Let3 i Phantasmagoria počeli sa svojim glazbenim djelovanjem još osamdesetih godina prošlog stoljeća, jedno vrijeme je tadašnji originalni bubnjar Phantasmagorie – Siniša Banovič ‘Sin’ svirao i s Letom3 (od 1989. do 1991. godine) nakon čega je preselio u Amsterdam i tamo nastavio svoj životni i glazbeni put. Ovaj koncert doveo ga je natrag u Zagreb i to posebno za ovu priliku – da ponovno zasvira s Phantasmagoriom. A osim njega, odnedavno im se ponovno pridružio i originalni gitarist Robert Gelo. 

Let3 i Phantasmagoria Boogaloo

Phantasmagoria

Predvođeni vokalistom Tomijem Phantasmom – vrlo dobro poznatim imenom u zagrebačkim alternativnim krugovima, Phantasmagoria svira autorske pjesme s tekstovima i na hrvatskom i na engleskom jeziku, a uz to na svojim nastupima nerijetko sviraju i obrade bendova poput Joy Division, The Stooges, EKV, Mizar itd. kojima daju svoj poseban autorski pečat i aranžman svojstven njihovom dark post punk goth glazbenom izričaju. Ovom prilikom mogli smo čuti neke od njihovih uspješnica iz preko 30 godina duge karijere, poput ‘Better World’ s kojom su otvorili svoj nastup, zatim su svirali većinu starijih pjesama poput ‘Poziv u raj’, ‘Broken Mirror’, ‘Ja’, ‘Isolated’, ‘Alex’, a za kraj su predstavili novu pjesmu ‘Ode to the end of the World’ i ‘Djevojka od bronze’ – originalno pjesmu kultnog makedonskog benda Mizar. 

Phantasmagoria

Phantasmagoria

Nakon njih, na pozornicu su se popeli otkačeni riječani koje definitivno ne treba posebno predstavljati jer su domaća institucionalna rock atrakcija – Let3. Još jednom su dokazali zašto uživaju kultni status na domaćoj rock sceni jer su mnogobrojnu publiku ponovno omađijali svojim energičnim koncertom uvijek popraćenim zanimljivim scenskim nastupom i intrigantnom kostimografijom. Nakon uvodnog introa nastup su otvorili s ‘Dramom’ i ‘Artemidom’ s kojima su nas polako uveli u preko dva sata nastupa i repertoarom koji je na kraju brojao preko dvadeset najvećih i najpoznatijih hitova iz njihove višedesetljetne glazbene karijere.

let 3

LET 3

Jedan od prvih vrhunaca večeri, i uvod u nešto energičniji i žešći dio repertoara svakako je bila ‘Vjeran pas’ – pjesma inače u originalu riječkih punkera Termita koja je, iako nastala prije toliko godina, i dan danas vrlo aktualne problematike što je možda razlog zašto ju publika i mlađa i starija doživljava kao svojevrsnu himnu. 

let 3

LET 3

Nadalje su se izmjenjivale ‘999’ , ‘Mala soba’ te ‘Izađi mala’ i ‘Tazi Tazi’ – koje su veselo i razigrano rasplesale publiku. Čuli smo još i ‘Šaban’, ‘Pokvarena žena’, ‘Zurle’ i naravno nezaobilazne ‘Omađijaj me’, ‘Profesor Jakov’, ‘Izgubljeni’, ‘Riječke pičke’ i ‘Kurcem u čelo’ na kojima je i, očekivano, bio najbolji feedback publike zadržavajući pritom atmosferu na uzavrelom nivou, jer to su hitovi koje zna i mlado i staro, i svaki prosječan punker/rocker i osoba koja je možda slučajno zalutala na koncert. A koliko su omiljeni, dokazano je još jednom prilikom izvedbe njihovog bezvremenskog hita ‘Dijete u vremenu’ tijekom kojeg je publika kao u transu sama pjevala pjesmu praktički otpočetka do kraja, pogotovo refren. Za kraj su, na prvom od ukupno dva bisa odsvirali ‘Ženu varam’ da bi za sami kraj ostavili ‘Nafta’, ‘Droga’ i ‘Sam u vodi’. 

 

 

foto: Slavica

izvještaj: Bojana