U subotu, 22. travnja 2024., održao se nezaboravan metal spektakl u zagrebačkom klubu Boogaloo. U sklopu turneje, Kataklysm se nakon 11 godina vratio na naše pozornice, dok su Soilwork ovom prilikom premijerno nastupili u Hrvatskoj. Večer je započeo finski melodic death metal bend Horizon Ignited.

Ja ne znam jesam li previše ostarila pa možda više ne čujem dobro kao prije, ali ovi koncerti Boogaloo klubu su sve bolji i bolji. Sjećam se davnih vremena kada smo znali biti razočarani koncertom, kada smo imali što i za prigovoriti u reportu. U zadnje vrijeme koncerti su sve bolji i bolji.
Kao dugogodišnji fan Kataklysma, jedva sam čekala ovaj koncert. Na kraju se ispostavilo da je cijela večer bila nezaboravna. Horizon Ignited su otvorili koncert i bili su sjajni. Iako ih nikada nisam slušala uživo, moram priznati da su me brzo osvojili svojim energičnim nastupom. Svirali su pjesme s oba svoja albuma, a najviše sam uživala u “Equal In Death”.

Soilwork Boogaloo Zagreb, foto: Matilda Rudec

Soilwork Boogaloo Zagreb, foto: Matilda Rudec

Soilwork su bili sljedeći na redu. Bili su jako dobro pripremljeni i izgledali su jako samouvjereno na pozornici. Svirali su neke od svojih najvećih hitova, uključujući “Stabbing The Drama” i “Bastard Chain”. Bilo je očito da su fanovi jako uzbuđeni zbog njihovog prvog nastupa u Hrvatskoj. Iskreno, ja sam se pomalo bojala da će to sve skupa na bini zvučati pomalo dosadno i neusklađeno, te nisam nikako mogla zamisliti nastup jednog takvog benda. Na kraju su me kombinacija melodične, tehnički složene svirke i karizmatičnog vokala Bjorn “Speed” Strida toliko oborili s nogu da sam se počastila majicom benda. Iako sam, moram priznati, euriće namijenila kupovini Kataklysm majice, kući sam došla sa Soilwork “girlie” majicom koja će me uvijek podsjetiti na to da ne treba sa predrasudom ići na koncert.

 

Soilwork Boogaloo Zagreb, foto: Matilda Rudec

Soilwork Boogaloo Zagreb, foto: Matilda Rudec

A onda je napokon došao red na Kataklysm i pretvorio običnu subotnju večer u pravi metal dernek. Ovaj kanadski death metal bend koji je poznat po svom energičnom i intenzivnom nastupu, što stvara vrlo intenzivan i mračan zvuk, a njihovi koncerti su poznati po tome što publika osjeti punu snagu njihove glazbe. Naravno da se atmosfera u klubu promijenila čim su se pojavili na pozornici. Maurizio Iacono, pjevač benda, ima vrlo karakterističan i moćan vokal, dok je njegov glas često opisan kao “demoničan” i “zlokoban”, što dodaje dozu mračne atmosfere njihovim nastupima. Nema ništa bolje od toga kada se omiljeni bend pojavi na pozornici. Iako sam ih već gledala nekoliko puta prije, ovaj put je bio poseban. Svirali su neke od svojih najvećih hitova, uključujući “Push The Venom” i “In Shadows & Dust”. Najdraži trenutak mi je bio kad su svirali “To Reign Again”. Sve u svemu, opravdali su status velikana death metala.

Kataklysm Boogaloo Zagreb, foto: Matilda Rudec

Kataklysm Boogaloo Zagreb, foto: Matilda Rudec

 

Koncert u Boogaloo klubu je bio vrlo dobro organiziran. Klub je bio pun, ali nije bilo gužve i bilo je lako doći do pulta za piće. Također sam bila impresionirana ozvučenjem i rasvjetom, koje su bile vrlo dobre i pružale su savršenu atmosferu za koncert.

Ovaj metal dernek je zaista bio nezaboravno iskustvo koje me podsjetilo na važnost zajedništva i ljubavi prema glazbi. Horizon Ignited su odličan izbor za zagrijavanje atosfere, a Soilwork i Kataklysm su pružili sjajne nastupe. Atmosfera u klubu je bila nevjerojatna, a bendovi su bili vrlo prijateljski raspoloženi prema fanovima. Jedva čekam sljedeći koncert…

Foto i report: Matilda Rudec