Dok se u sjevernijim dijelovima Europe, na velikom Wacken Open Air festivalu, borba s elementarnim nepogodama odvijala kroz blato i obilne kiše, sasvim drugačija priča ispisivala se na tlu Slovenije. Metaldays festival, kojeg ove godine ugošćava prekrasno jezero Velenje, osvanuo je u punom sjaju trećeg dana događanja. Predivan, sunčan dan, savršena je kulisa za ovaj impresivni metal događaj.S trećeg dana festivala Metaldays, jednog od najvećih i najprepoznatljivijih metalfestivala u Europi, sliježe se mnoštvo dojmova.

Dan je počeo na Main Stage A s njemačkim death metal bendom Endseeker, a potom je scenu preuzeo Enemy Inside. Raznolikost stilova i izvođača bila je zaista impresivna, sa bendovima kao što su Brand of Sacrifice, Elaine, Paradise Lost, Kataklysm, i Heaven Shall Burn, koji su završili večer sa svojim energičnim setom.

PARADISE LOST

PARADISE LOST

Najveće oduševljenje ipak su izazvali legendarni Paradise Lost. Ovaj bend je poznat po svom jedinstvenom spoju različitih stilova metala, uključujući death metal, doom metal i synth-pop. Uživajući u atmosferi festivalskog dana, publika je pjevala hitove kao što su “As I Die”, “True Belief”, “Embers Fire”, “The Last Time” i “Forever Failure”.

Druga velika zvijezda dana bila je kanadska death metal grupa Kataklysm. Njihova beskompromisna brzina i tehničke vještine ostavile su posjetitelje bez daha, dok su izvodili neke od svojih najvećih hitova poput “Push The Venom”, “As I Slither”, “Crippled & Broken”, “The Black Sheep” i “In Shadows & Dust”.

Kataklysm, foto: Matilda Rudec

Kataklysm, foto: Matilda Rudec

Heaven Shall Burn zatvorili su večer na Main Stage A s njihovim tipičnim mješavinom metalcorea, melodičnog death metala i hardcore punka. Njihov politički i socijalno osviješten tekstualni kontekst je uvijek nešto što ostavlja duboki dojam na publiku. Izveli su neke od svojih najvećih hitova, uključujući “Endzeit”, “Voice of the Voiceless”, “Counterweight” i “Hunters Will Be Hunted”.

Main Stage B nije zaostajao za Stage A, s bendovima kao što su Vital Remains, Gatecreeper, Bleed From Within, Abbath i Beartooth. Bleed From Within, škotski metalcore bend, napravili su sjajan nastup sa svojim agresivnim zvukom, dok su norveški black metalci Abbath, privukli veliku pažnju svojim intenzivnom glazbom i dramatičnom scenskom pojavom.

BLEED FROM WITHIN, foto: Slavica Rudec

BLEED FROM WITHIN, foto: Slavica Rudec

Kao kruna dana na Main Stage B, Beartooth je oduševio publiku sa svojom energičnom mješavinom hardcore punka, heavy metala i rocka, izvodeći neke od svojih najpoznatijih hitova poput “In Between”, “Hated” i “Disease”.

Na Fusion Stageu i Beach Stageu/New Forces, novi i nadolazeći bendovi poput Infinitas, Hats Barn, Carthagods, Stillbirth, Cryptosis, Mass Hysteria, Black Ivy, Decair, Anaphora, Pennhurst, In Heaven i Guatarri su također privukli znatnu publiku svojim impresivnim nastupima.

Uz povoljne vremenske uvjete i suncem okupan dan, treći dan festivala Metaldays ostao je u sjećanju posjetitelja kao dan pun vrhunskih izvedbi i nezaboravnih trenutaka. Sa još nekoliko dana festivala preostalo, posjetitelji s nestrpljenjem iščekuju što će sljedeći dani donijeti.

Metaldays2023

Metaldays2023

Usporedba s Wacken Open Air, koji se dogodio istodobno, bila je nemoguća za izbjeći. Dok su posjetitelji Wackena patili pod obilnim kišama, posjetitelji Metaldaysa uživali su u prekrasnom vremenu i fantastičnoj glazbi. Organizatori Metaldaysa iskoristili su ovu priliku da ponude besplatne ulaznice za sve posjetitelje Wackena koji nisu mogli iskoristiti svoje ulaznice zbog lošeg vremena, gesta koja je bila vrlo cijenjena. Treceg dana festivala, svijet je bio očaran spojem metala, druženja i prirode. Zasigurno, ovogodišnji Metaldays će se dugo pamtiti.

 

Foto: Matilda Rudec
Report: Matilda Rudec