Ruski bogovi pagan/folk metala – Arkona, koje ćemo za nešto manje od mjesec dana imati priliku ponovno čuti u Zagrebu, izbacili su novi spot za pjesmu “V pogonie za beloj ten’yu”  (“In Pursuit of the White Shadow”), koja će se nalaziti na njihovom nadolazećem albumu ”Khram” (”The Temple”).

Arkona, Zagreb, 4.11.2015. Copyright: Ana Artuković

Naslov pjesme označava ”potragu za nečim nepostojećim”. Spot je animiran, a prati radnju, odnosno tekst pjesme, koja govori o potrazi za iluzijom – traganjem za onim nevidljivim što zapravo niti ne postoji, ali smo vječito u potrazi za tim ne shvaćajući činjenicu o samom (ne)postojanju te iluzije. Protagonist videa je bezlična silueta koja simbolizira čovječanstvo, a prikazana je kao lik koji plovi na vodi. Silueta nastoji doći do nedostižnog svjetionika koji se nalazi na drugoj strani svijeta i hipnotizira ga svojom primamljivom iluzionarnom svjetlošću. Ova svjetlost sjaji s vremena na vrijeme i nestaje u mraku, ostavljajući protagonistu izgubljenog i samog da pluta rijekom naših života – zauvijek.

Video prikazuje dizajniranu grafiku Runa temeljenu na hipotetskom predkršćanskom staroslavenskom pismu, koji se u modernim ruskim izvorima naziva “Boyanovitsa”.
“Boyanovitsa” je uobičajeni naziv abecede, korišten u ruskoj narodnoj pjesmi “Boyan’s Hymn” (zlatnici ruski bili su nazvani “boyans”). Pjesma “Boyanov himn” bila je dio zbirke antikviteta A.I. Sulakadževa, sakupljača iz Sankt Peterburga. U 19. stoljeću “Boyan’s Hymn” je kopirana i djelomično ju je objavio G.R. Derzhavin, državnik, i jedan od najcjenjenijih ruskih pjesnika prije Aleksandra Puškina.

Autorove Rune pojavljuju se jedna za drugom tijekom cijelog videozapisa i na kraju formiraju cijeli izraz – naslov pjesme “In Pursuit of the White Shadow”. Ovaj font naglašava i ideju pjesme o nepostojećim, ali hipotetskim stvarnostima čovječanstva, istodobno naglašavajući koncept pjesme koji u metaforičkom prijevodu znači “u potrazi za nepostojećim”.

Arkona će u sklopu europske promotivne ‘Khram’ turneje nastupiti 2. veljače 2018. u zagrebačkom klubu Boogaloo, a podržat će ih domaće snage Stribog. Potražite kako doći do ulaznica na službenim facebook stranicama događaja.

Arkona,Zagreb 4.11.2015. koncertna fotografija

Arkona, Zagreb, 4.11.2015. Copyright: Ana Artuković