Bajaga i Instruktori novi su objavljeni headlineri koji će na pozornici Stari grad nastupiti u subotu 22. kolovoza.

Jedan od najpopularnijih glazbenika s ovih prostora donijet će te tople ljetne večeri u Varaždin impresivan popis hitova poslaganih od debitantske «Pozitivne geografije» naovamo. Tri i pol desetljeća impresivne karijere često najbolju potvrdu dobiju upravo na koncertima na kojima popularni beogradski glazbenik kao da se svaki put ponovo dokazuje ne štedeći ni sebe, ni svoj bend.

Momčilo Bajagić-Bajaga rođen je 19. veljače 1960. godine u Bjelovaru. Odrastao je u Zemunu gdje sa 14 godina svira bas u svojoj prvoj grupi TNT. Poslije kratkih iskustava sa Ofi i Glogovim kolcem, kao srednjoškolac početkom 1979. godine postaje ritam gitarist Riblje čorbe. Grupa ubrzo izrasta u jednu od najpopularnijih u Jugoslaviji, a Bajaga se ističe skladajući na stihove pjevača Bore Đorđevića pjesme kao što su “Nemoj srećo, nemoj danas”, “Dva dinara druže”, “Evo ti za taksi” i “Kazablanka”, dok je potpuni autor “Ja sam se ložio na tebe”, “Baby, Baby I Don’t Wanna Cry”, “Muzičari koji piju” i “Kada hodaš”. Uporedno piše stihove za Bulevar, Zdravka Čolića, Slađanu Milošević i mnoge druge.

Kao pjevač predstavlja se s jednokratnom grupom Frka u TV emisiji “Rokenroler” (1980) i pjesmom “Pustite me druže” koju 1984. snima za svoj debi album “Pozitivna geografija”. Po odlasku iz Riblje čorbe samostalnu karijeru kao autor, pjevač i gitarisa izuzetno uspešno nastavlja hit albumima Bajage i Instruktora “Sa druge strane jastuka” (1985), “Jahači magle” (1986), “Prodavnica tajni” (1988) i „Neka svemir čuje nemir” (1989). Bajaga i Instruktori osamdesetih godina su među najpopularnijim i najtiražnijim bendovima u bivšoj državi, zahvaljujući velikim hitovima “Berlin”, “Zažmuri”, “Dobro jutro džezeri”, “Samo nam je ljubav potrebna”, “442 do Beograda”, “Plavi safir”, “Verujem, ne verujem” i mnogim drugima. Čitatelji časopisa Rock ga 1984. proglašavaju za “Rock ličnosti sezone”, a nakon čega dobija nebrojene glazbene nagrade.

U devedesetima Bajaga i Instruktori uspjevaju opstati uz povremene promjene postave, a status velikog benda učvršćuju izdanjima “Četiri godišnja doba” (1991), “Muzika na struju” (1993) i “Od bižuterije do ćilibara” (1996), a muzika puna optimizma i dalje uspjeva preći granice nekada zajedničke države.

Svoju pozitivnu muzičku misiju Bajaga i Instruktori nastavljaju i u 21. stoljeću, između ostalog, albumima “Zmaj od Noćaja” (2001), “Šou počinje u ponoć” (2005) i “Daljina,dim i prašina” (2012). Procjenjuje se da su Bajaga i Instruktori u dosadašnjoj karijeri prodali više od pet milijuna nosača zvuka. Aktualni album “Daljina, dim i prašina” objavljen je 6. lipnja 2012. godine u paketu s knjigom “Vodič kroz snove”, prvom Bajaginom zbirkom poezije koja sadrži autorovo izbor sedamdesetak pjesama iz svih razdoblja karijere.

Do 30. lipnja ulaznice za 6 dana glavne pozornice po 199 kuna
Dodavanjem Bajage i Instruktora na line up dobili smo pet od šest dana nastupa na glavnoj festivalskoj pozornici Stari grad. Već ranije objavljeni su dolasci Parov Stelar Banda i Jonathana (nedjelja, 23. kolovoz) S.A.R.S.-a i Bad Copyja (petak, 28. kolovoz), Ede Majke, Dječaka i High5 (subota, 29. kolovoz) te Dubioza kolektiva i Gogol Bordella (nedjelja, 30. kolovoza).

U prodaji se nalazi ulaznica za 6 dana programa na pozornici Stari grad te vikend i dnevne ulaznice. Cijena ulaznice za 6 dana programa na pozornici Stari grad je 199 kn. Cijena od 199 kn kreće danas i ostaje do 30. lipnja. Od 1. srpnja do 21. kolovoza cijena se penje na završnih 239 kn. Ulaznica za drugi vikend – 28, 29. i 30. kolovoza – može se kupiti za 129 kuna, a cijene dnevnih ulaznica su sljedeće:
subota, 22. kolovoza – 69 kn (Bajaga i Instruktori)
nedjelja, 23. kolovoza – 129 kn (Parov Stelar Band, Jonathan)
petak 28. kolovoza – 59 kn (S.A.R.S. i Bad Copy)
subota 29. kolovoza – 49 kn (Edo Maajka, Dječaci i High5)
nedjelja 30. kolovoza – 99 kn (Dubioza kolektiv i Gogol Bordello)

Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima, u web shopu www.eventim.hr i na www.spancirfest.com.

About The Author