Nakon što već neko vrijeme kruže priče o navodnoj optužbi i uhićenju, članovi poljskog death metal benda Decapitated prije nekoliko dana formalno su optuženi za silovanje u gradu Spokaneu u saveznoj državi Washington, izvještava The Spokesman Review. U petak, 12. listopada 2017. Annette Plese, sutkinja Vrhovnog suda u Spokaneu priopćila je optužbe silovanja i otmice preko poljskog prevoditelja. Wacław ”Vogg” Kiełtyka (gitarist) i Michał Łysejko (bubnjar), članovi benda, slušali su optužbe tijekom prvog sudskog postupka u Spokaneu. Optuženi su za grupno silovanje djevojke u službenom tour busu benda, 31. kolovoza 2017. nakon showa u klubu The Pin u središtu Spokanea.

Sva četvorica članova benda uhićeni su 9. rujna u Los Angelesu i naknadno optuženi 12. listopada u Spokaneu.

Druga dva člana Decapitateda, pjevač Rafał Piotrowski i basist Hubert Więcek, imaju zakazan termin za prvo sudsko ročište 19. listopada u Spokaneu. Piatrowski se tereti za silovanje drugog stupnja, a Wiecek se tereti za silovanje trećeg stupnja. Kiełtyka, 35-godišnji gitarist benda optužen je za otmicu prvog stupnja i silovanje drugog stupnja, a Łysejko, 27-godišnji bubnjar, optužen je za otmicu prvog stupnja i silovanje trećeg stupnja.

Jamčevina Kieltyke i Łysejkoa je određena na 100.000 dolara, a oba muškarca dobila su naredbu predati putovnice njihovim odvjetnicima. Naravno, ne moramo ni napominjati da su do daljnjeg svi koncerti i nadolazeće turneje benda otkazani.

Sutkinja Plese također je strogo zabranila komunikaciju između članova benda. Kieltykin odvjetnik, Stephen Graham, izjavio je da će se ova zabrana smatrati nečovječnim u okviru međunarodnog zakona.

Prema sudskom izvješću, dvije su djevojke rekle policiji da su nakon koncerta pozvane u tour bus benda. Navodna žrtva silovanja rekla je da je, nakon što je neko vrijeme razgovarala, otišla u kupaonicu njihovog autobusa gdje je bila “ugrabljena i okrenuta prema umivaoniku i zrcalu u kupaonici”, a kasnije silovana od strane svakog od članova benda ponaosob. Druga djevojka rekla je policiji da je uspjela pobjeći nakon udaranja jednog od članova benda u prepone. Pravni zastupnici članova benda prethodno su rekli da imaju svjedoke koji mogu osporiti tu optužbu.

U istom policijskom izvješću, volonter u The Pinu (klubu u kojem se održavao sporni koncert) izjavio je da su nakon showa i prije no što su bili u autobusu, dvije djevojke doslovno plazile po pjevaču i još jednom članu benda. Također je rekao policiji da je prilikom istovaranja opreme iz kluba vidio kroz autobusna vrata jednu od djevojaka kako pije nešto iz nekakve boce, za koju vjeruje da je sadržavala alkohol.

Prijateljica navodne žrtve silovanja, ona koja je napustila autobus, zaustavljena je kasnije te noći zbog vožnje pod utjecajem alkohola, stoji u policijskom izvješću. Washingtonski državni policajac koji ju je zaustavio rekao je da djevojka nikada nije spomenula nikakvo silovanje za vrijeme uhićenja ili dok je bila u pritvoru. “Razgovarala je s nekim na telefonu, a zatim je policajcu rekla da je njezinu prijateljicu silovalo pet muškaraca u centru grada”, napisala je policija u sudskim dokumentima.

Detektivi su zabilježili da je navodna žrtva silovanja imala “značajne modrice na njezinim nadlakticama koje se poklapaju s ozljedama koje nastanu kad vas netko drži da se ne možete pomaknuti” i “male abrazije na zglobovima”, navodi se u izvješću policije.

Kiełtyka je priopćio detektivima iz Kalifornije kako je vidio da su Piotrowski i Wiecek sudjelovali u seksualnim akcijama sa ženom u kupaonici i pristao je na DNK test, stoji u sudskim dokumentima. Łysejko je detektivima rekao da ne zna tko su djevojke. Piotrowski je priznao da je u autobusu bila održana zabava s djevojkama koje su bile prisutne, ali su odbili dati DNK uzorak. Wiecek je tvrdio da su djevojke bile u autobusu, ali da je on sjedio na kauču i da nije vidio što se događa. Također je odbio dati uzorak DNK.

Sva četiri člana benda imaju različite odvjetnike.
Ryan Collingwood / The Spokesman Review

Copyright: Ryan Collingwood / The Spokesman Review

Decapitated je objavio ovu izjavu danas na svojoj Facebook stranici: “Najnovije informacije – nakon izručenja iz Kalifornije u Washington, bend je sada pod teretom optužnice. Želimo naglasiti, Policijski odjel Spokanea je digao optužnicu kao proceduralnu formalnost, bez toga, bili bi prisiljeni osloboditi bend – to nije krajnja osuda niti bilo kakva naznaka krivnje ili nevinosti. Još jednom tražimo da svi pričekaju dok se svaka od strana predstavi i da pričekaju odluku suda. Iako su u tijeku pripreme za obje strane, neke činjenice su neupitne u ovom trenutku – policajac koji je primio pritužbu od navodne žrtve izjavio je: ‘Nemam vjerojatan i opravdan razlog da se silovanje dogodilo’, i trebalo je punih 30 dana da podnesu tužbu , što je tik pred istek roka u kojem bi optuženici legalno trebali biti pušteni. Bend čvrsto opovrgava tvrdnje i uvjeren je da će, jednom kada se činjenice i dokazi vide i čuju, oni biti potpuno oslobođeni krivnje i u mogućnosti vratiti se kući. Pojedince koji su bili prisutni te sporne noći, ukoliko imaju bilo kakve informacije o slučaju molimo da se obrate našem branitelju Steve Grahamu iz Spokanea, Washington. “