THE AFGHAN WHIGS

NOVI SINGL “ARABIAN HEIGHTS”

TVORNICA KULTURE

NEDJELJA, 4. LIPNJA 2017.

 

The Afghan Whigs, jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih alter rock bandova posljednjih trideset godina, objavili su novi singl “Arabian Heights” s novog skorašnjeg albuma. Događa se to ususret velikoj turneji koja ih vodi na premijerni hrvatski nastup 4. lipnja u Tvornicu kulture.

 

Novi singl je još jedna najava s nadolazećeg albuma “In Spades”. Pjesma “Arabian Heights” nastala je pod utjecajem egzotičnog sirovog stila kojeg se može čuti na albumima Led Zeppelina, a odlikuje ju sjajna produkcija i ističe sjajan bubnjarski potpis.

 

Novi album “In Spades” zakazan je za 5. svibnja za sjajnu etiketu Sub Pop. Najavljen je singlom “Demon In Profile”, a uz spomenuti novi “Arabian Heights”, ističu se i “Oriole” “Copernicus” i “Toy Automatic”. Album gura bend u novim smjerovima koje još nisu istražili dok se istovremneo nastavlja na njihovu misiju istraživanja veza između psihodeličnih soul simfonija, hard rock ili punk zvuka bendova kao što su Hüsker Dü, The Temptations ili Led Zeppelin i Lynyrd Skynyrd. Kritika ga već naziva jednim od njihovih najboljih radova.

Prije nego se otisnu na veliku europsku turneju, bend će krajem svibnja nastupiti u već rasprodanom The Apollo Theatre u New Yorku. The Afghan Whigs će u sklopu turneje posjetiti 17 zemalja u Europi, neki od koncerata su već rasprodani, a njihov popis uključuje i nastupe na poznatim Primavera Sound i Northside festivalima. Na premijerni hrvatski posjet, i jedini u regiji, dolaze u zagrebačku Tvornicu kulture.

 

Osnovani u Cincinnatiju davne 1986., The Afghan Whigs su, nošeni prije svega fantastičnim skladateljskim darom Greg Dullija, 90-tih godina predstavljali jedan od najznačajnijih bandova tada izrazito jake američke alter rock scene. Svoje kreativne, ali i komercijalne vrhunce band je dohvatio albumima “Congregation”, “Gentlemen” i “Black Love”. Početkom 2001. privremeno prestaju s radom sve do 2011. Kad su njihov povratak najavili promoteri All Tomorrow’s Parties, nakon čega je bend obišao velike svjetske festivale od kojih su se posebno istaknuli nastupi na Primaveri i Lollapaloozi. Prethodni album “Do To The Beast” objavili su 2014. nakon 16 godina duge diskografske pauze, a u Zagreb dolaze nakon objave novog materijala “In Spades”.

 

 

Greg Dulli, vođa Afghan Whigsa, jedna je od najcjenjenijih figura američke nezavisne rock scene uopće. Od gomile off projekata izdvaja se band The Gutter Twins koji je osnovao s Markom Laneganom, kao i zanimljiva činjenica da je Dulli jedini glazbenik uz Dave Grohla koji je sudjelovao na prvom albumu Foo Fightersa. Grohl je album snimio sam, a za dodatne instrumente i nadgledanje projekta zvao je samo Dullija.

 

Kao predizvođač nastupit će hvaljeni britanski kantautor Ed Harcourt. U svojoj bogatoj karijeri Ed je ulovio nominaciju za prestižnu nagradu Mercury za album “Here Be Monsters”, objavio šest studijskih albuma i nekoliko EP-a te skladao za Sophie Ellis-Bextor, Palomu Faith i Marianne Faithful.

 

 

Ulaznice

Ulaznice su u prodaji po 130 kn, dok je na dan koncerta cijena 150 kn.

 

U prodaji je i izrazito limitirani broj VIP ulaznica po cijeni od 790 kn. Ta ulaznica uključuje druženje s bandom za vrijeme tonske probe, meet & greet i nešto iz merchandise ponude.

 

Službena prodajna mjesta

  • Dirty old shop, Tratinska 18
  • Rockmark, Berislavićeva 13
  • Aquarius CD Shop, Varšavska 13
  • Dallas Music Shop Rijeka, Splitska 2a
  • Eventim prodajna mjesta i www.eventim.hr  

 

About The Author