Najdugovječniji hrvatski glazbeni festival demo autorskih bendova ove godine proslavio je svoje jubilarno dvadeseto izdanje. Završna događanja ovogodišnjeg, 20.HGF Demo Festivala odvijala su se protekli vikend (26. – 28. svibnja) u Zagrebu i Zaboku. Program je započeo u čevrtak u zagrebačkom Hard Placeu, uz nastup bendova Ikiryo iz Švedske te Syleth iz Rijeke.

Veliko finale održano je u petak (27. svibnja) u zagrebačkoj Pivani, gdje su se finalisti predstavili žiriju, ali i predstavnicima medija, diskografa i partnerskih festivala. Finalisti ovogodišnjeg HGF-a, izabrani na regionalnim natjecanjima koja su se tijekom travnja i svibnja održavala u Rijeci, Splitu, Slavonskom Brodu, Zagrebu i Zaboku bili su Tight Grips (KA) Feredon (DU) Candyflip (OS) Roppongi Red (ZG) Media Stres (ČK) te Modri Rudnik (SB), a kao specijalni gosti nastupili su (ponovno) švedski bend Ikiryo te pobjednici prošlogodišnjeg HGF-a Mr. Albino.
Odlukom žirija ovogodišnju pobjedu odnijeli su, za nijansu bolji od ostalih – Tight Grips iz Karlovca.
Osim velike odskočne daske u karijeri i iznimne časti, glavna nagrada dečkima iz Tight Gripsa je i voucher generalnog pokrovitelja Ožujskog piva za kupnju glazbene opreme u vrijednosti od 20.000 kuna u Euromusic Agency, a očekuju ih i svirke na festivalima u Hrvatskoj, regiji i po Europi.

”I stvarno se dogodilo – pobijedili smo! Tight Grips je proglašen najboljim hrvatskim demo bendom u sezoni 2015./2016. ! Prvenstveno hvala organizatorima HGF-a koji već 20. godinu zaredom pružaju priliku mladim glazbenicima da prezentiraju svoj rad, pružaju im priliku za napredak. Isto tako veliko hvala svim bendovima koji su također bili dio festivala, posebice fenomenalnim bendovima u samoj finalnoj večeri: Media Stres, Feredon, Roppongi Red, Modri Rudnik, Candyflip, prošlogodišnji pobjednici Mr. Albino i gosti iz Švedske Ikiryo! Hvala svima koji su došli podržati 20. sezonu HGF-a!” –napisali su na svojoj facebook stranici ovogodišnji pobjednici.

Veliki završni koncert i slavlje održano je u subotu (28. svibnja) u u zabočkom Regeneratoru, gdje je uz dodjelu nagrada pobjednicima, HGF Demo festival svečano obilježio svojih 20 godina djelovanja, a legendarni zagorski punk rock bend Zadruga velikim je koncertom obilježio 25 godina na sceni.

hgf

(Tight Grips @ HGF Demo Festival 2016. Photo credit: Igor Polak)