Švedska symphonic metal atrakcija Therion ponovno je pohodila Zagreb 10. ožujka 2024. godine, i to u sklopu svoje ‘Leviathan’ turneje. Iako su relativno česti gosti na našem tlu, ovo im je bio prvi nastup u Hrvatskoj nakon šest godina pauze. A sa sobom su na turneju poveli i simpatične fince pod imenom Satra, kojima je ovo bio premijerni nastup u Hrvatskoj.

Tekstovi su im inspirirani različitim mitologijama te ispunjeni okultizmom, magijom i drevnom tradicijom, a poznati su po tome što su u svoj glazbeni izričaj, pa čak i live nastupe ukomponirali muške i ženske zborove, klasične instrumente, pa čak i cijeli orkestar… Osnivač benda Therion je Christofer Johnsson (gitara, klavijature), a iako se tijekom godina postava dosta izmijenjala, sadašnji članovi benda su: Christian Vidal (gitara), Sami Karppinen (bubanj), Nalle Påhlsson (bas), Thomas Vikström (glavni vokal) i Lori Lewis (ženski vokal), a session članovi na turnejama su: Chris David (bas) te vokalistice Chiara Malvestiti i Rosalía Sairem.

Iako su ovom turnejom uglavnom htjeli predstaviti svoj posljednji album ‘Leviathan lll’ iz 2023. – finalni i najmelodičniji dio istoimene trilogije koju su započeli još 2021. godine – na setlisti su se uglavnom našle numere s njihovih starijih albuma. Koncert su otvorili s nešto starijom ‘The Blood of Kingu’ s albuma ‘Sirius B’ iz 2004.godine, a odmah nakon toga su krenuli s predstavljanjem ‘Leviathan III’ uz pjesme ‘Ruler of Tamag’ i ‘Twilight od the Gods’, a s albuma ‘Leviathan I’ su odsvirali: ‘Tuonela’, ‘Eye of Algol’ i ‘Leviathan’. Nadalje su setlistu prožimali presjekom njihove bogate karijere koja sveukupno broji 19 studijskih albuma, pa smo tako mogli čuti i one jako jako stare pjesme, poput ‘The Siren of the Woods’ ili ‘Birth of Venus Illegitima’, preko ‘The Blood of Kingu’ i ‘Asgard’ do nešto novijih ‘Sitra Ahra’ i ‘Son of the Staves of Time’. Odsvirali su i dvije cover pjesme: ‘Mon Amour, Mon Ami’ (Marie Laforet cover) i ‘La Maritza’ (Sylvie Vartan cover).
Tvornica kulture bila je solidno popunjena i s obzirom da Therion postoji već gotovo 4 desetljeća (točnije – od 1987.), bilo je lijepo vidjeti jedinstvo starijih generacija i ljubitelja ovog benda s novim i mladim generacijama koje su ovaj bend tek otkrile. Za kraj su očekivano odsvirali :The Rise of Sodom and Gomorah’ i ‘To Mega Therion’. Mislim da oni već jedno zadnjih 15 godina uvijek sviraju te dvije stvari na bisu. I naravno, te dvije stvari uvijek izazovu apsolutni harmonični kaos među publikom. Osobno smatram kako upravo te dvije pjesme veličanstveno predstavljaju Therion u njegovoj punoj veličini.

Foto: Matilda Rudec
Report: Slavica Rudec

About The Author