Pioniri black metal scene, norveški Satyricon, po treći su puta nastupili pred hrvatskom publikom. Predvođeni vokalom Satyrom i bubnjarom Frostom, koji su jedine konstante u bendu od njegovih začetaka u prvoj polovici 90-ih godina prošlog stoljeća, ovog puta došli su u nešto izmijenjenoj live session postavi nego prije deset godina, kad su zadnji put gostovali u Hrvatskoj.

Satyricon, Boogaloo, live 2018, koncetna fotografija

Kao predgrupa, možda pomalo neobičan izbor, samo zbog žanra, nastupili su grčki thrasheri Suicidal Angels. Mada je ovo ime samo po sebi dovoljno da privuče popriličan broj publike (možda u nekom drugom vremenu i na nekom drugom mjestu), većina je ipak došla zbog Satyricona, što se i osjetilo jer je dvorana Boogaloa bila poprilično prazna za vrijeme njihovog nastupa i tek se pred kraj pristojno popunila. Suicidal Angels uspjeli su dobro zagrijati publiku. U nekoliko navrata su uspjeli i ‘organizirati’ wall of death, a nije nedostajalo ni mosh pitova. Sve u svemu, solidan nastup ove energične i žestoke četvorke osnovane početkom ovog tisućljeća, koja je uglavnom svirala stvari s njihovog još uvijek aktualnog albuma ‘Division of Blood’ izdanog 2016. godine, a čini mi se da je nekako najviše pozornosti zadobila možda i njihova najpoznatija stvar ‘Apokathilosis’ s albuma ‘Sanctify the Darkness’ iz 2009.

Satyrovo impresivno umijeće stvaranja rifova i pisanja pjesama te doza promjene i dašak osvježenja koji donose sa svakim novim albumom, odmičući se pritom od standardnih black metal okvira, nisu zaobišle ni najnoviji, deveti po redu studijski album „Deep Calleth upon Deep“ koji je 22. rujna 2017. izdan pod okriljem diskografske kuće Napalm Records. Poprilično dobro ocijenjeno od strane kritike, najnovije izdanje okarakterizirano je igrom s doom i gothic elementima uz standardnu dozu black ‘n’ rolla te minimalističkim, ali efektivnim strukturama pjesama. S obzirom da je ovo bila promotivna turneja, setlista je obuhvatila dosta pjesama s aktualnog izdanja, pa smo tako mogli čuti odlično prihvaćenu ‘Midnight Serpent’, uvodnu pjesmu albuma s kojom su ujedno i otvorili svoj nastup, na zamračenoj i scenski prigodno, kako i dolikuje black metalu, dotjeranoj pozornici, i to točno u 21 sat…od najnovijih stvari čuli smo još i ‘Deep Calleth Upon Deep’, ‘To Your Brethren in the Dark’ i ‘The Ghost of Rome’. Između smo mogli čuti presjek njihovog glazbenog opusa kojim su obuhvatili gotovo sve albume karijere, od prvog albuma ‘Dark Medieval Times’ iz 1994. s kojeg su svirali pjesmu ‘Walk the Path of Sorrow’, preko ‘Nemesis Divina’ iz 1996. s kojeg je odsviran instrumental ‘Transcendental Requiem of Slaves’ gdje je za vrijeme izvedbe Satyr uzeo gitaru u ruke i do kraja koncerta ju više nije puštao na koju se odlično nadovezala ‘Mother North’…zatim album ‘Volcano’ s kojeg su odsvirane ‘Repined Bastard Nation’ i ‘Fuel for Hatred’ (na bisu). Osim s najnovijeg albuma, najviše pjesama su odsvirali s albuma ‘Now Diabolical’ iz 2006. i ‘The Age of Nero’ iz 2008., s kojih su odsvirane dvije stvari s bisa (spomenute dolje u tekstu) i ‘Black Crow on a Tombstone’, ‘Commando’ te ‘The Wolfpack’.

Za očekivati je bilo da će publika svoj vrhunac doživjeti ipak za vrijeme izvedbe starih pjesama, koje su ostavili za sami kraj. Vjerojatno najpoznatija pjesma Satyricona ‘Mother North’, kojom su obilježili black metal eru devedesetih i koja slovi za jednu od najboljih BM pjesama, odsvirana je za kraj regularnog dijela koncerta, a na bisu su odsvirane također vrlo popularne ‘The Pentagram Burns’ i ‘Fuel for Hatred’ te naposlijetku, nakon što je Frost publici signalizirao lupanjem nogama o pod pozornice da još jednom gromoglasno pozovu na bis, odsvirali su ‘K.I.N.G’.

 


“Satyricon
Satyricon + Suicidal Angels / 19.03.2018 / Boogaloo / Zagreb”

From Satyricon @ Boogaloo, Zagreb, 19.03.2018.. Posted by Rockography Magazine on 3/21/2018 (44 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2