U petak navečer, 25. kolovoza, Trsatska gradina postala je kulisa za glazbeni događaj koji će se dugo pamtiti. Koncertom “Tri priče”, Jelena Radan i Meritas osvojile su ovu povijesnu tvrđavu koja gordo stoji iznad Rijeke, pružajući posjetiteljima uvid u njihov osobni i zajednički glazbeni put. Ovaj inovativni glazbeni koncept koji je nastao iz njihove dugogodišnje suradnje, bio je odraz njihove intenzivne povezanosti, ali i jedinstvenog pristupa glazbi. S pjesmama koje su ih inspirirale, tekstovima koji su ih dotakli i autorima koji su oblikovali njihov glazbeni identitet, “Tri priče” predstavljale su više od koncerta. To je bio emotivni odjek svijeta glazbe kroz tri distinktivna vokala koji su interpretirali neka od najvećih glazbenih djela.

Jelena Radan i Meritas, Trsatska Gradina

Jelena Radan i Meritas, foto: Matilda Rudec

Večer je započela s “The Air That I Breathe”, klasičnom baladom grupe The Hollies. Njihova interpretacija podsjetila je sve prisutne na trenutke koje živimo i emocije koje ih prate. Topla ljetna večer dodatno je intenzivirala osjećaj prisutnosti i povezanosti s izvođačicama. Uslijedile su pjesme koje su obuhvatile različite glazbene žanrove i generacije. “Let It Rain”, rock balada Erica Claptona, probudila je nostalgiju među starijom publikom, dok je “Helpless”, majstorsko djelo Neila Younga, prenijelo univerzalnost osjećaja. Jelena Radan potom je izvela svoje pjesme “Voljet ću te sutra” sa istoimenog albuma i “Kad nas ne bude” s albuma “Voyage”. Vrhunac večeri definitivno je bio kada su Meritas i Boris Štok zajedno izveli “Večer”. Ova pjesma, već popularna na radiju, uživo je zvučala još snažnije, što su potvrdili pogledi i osmijesi oduševljene publike. Meritas nisu zaboravile svoje početke, izvevši “Igru” i “Budim se”, pjesme koje su obilježile njihovu karijeru. Približavajući se kraju koncerta, Jelena i Meritas izvele su “Here Comes the Rain Again” i “Miracle of Love” grupe Eurythmics, te “You Learn” Alanis Morissette. Sve pjesme pridonijele su osjećaju zajedništva i emocija. Završna točka, “Odjednom ti”, poslužila je kao savršeni epilog emotivne večeri.

Meritas i Boris Stok

Meritas i Boris Stok, foto: Matilda Rudec

Meri Jaman i Anita Valo, čarobni vokali grupe Meritas, te Jelena Radan, snažan i prepoznatljiv vokal, činile su trojac čija je glazba odjekivala iskustvom i strašću. Ovaj talentirani trio, s dugogodišnjim iskustvom na glazbenoj sceni, kada se spojio, stvorio je nešto što podsjeća na vječnu rijeku koja teče kroz krajolik naših sjećanja, snova i emocija. Njihova suradnja prelazila je granice glazbene simbioze, postajući harmonija tri glasa koja su se godinama razvijala i prepoznavala svoje jedinstvene stilove. Njihov nastup na pozornici bio je susret rijeka, gdje je svaka donijela svoju jedinstvenu melodiju, ali zajedno su tekle kao snažna struja. Dok su Meritas svojim harmonijama oblikovale svaku pjesmu, Jelena Radan je dopunjavala snažnim i emotivnim vokalom. Njihova izvedba postala je ples glasova, melodija i emocija, stvarajući magične trenutke koji će odjekivati dugo nakon te tople riječke večeri.

 

Tekst i fotografije:
Matilda Rudec

Jelena Radan i Meritas, Trsatska Gradina

Meritas i Boris Stok