NORVEŠKE BLACK METAL LEGENDE TAAKE PO PRVI PUTA DOLAZE U HRVATSKU U SKLOPU TURNEJE POVODOM 30. GODIŠNJICE GRUPE, U UTORAK 19.3.2024. U ZAGREBAČKI BOOGALOO

taake

promo photo

U Hrvatsku po prvi puta dolazi kultno ime norveške black metal scene Taake i to sklopu turneje na kojoj proslavljaju svoju tridesetgodišnjicu karijere i predstavljaju svoj posljednji, osmi po redu studijski album „Et hav av avstand“ objavljen 2023. godine. Koncert će se održati u poznatom zagrebačkom klubu Boogaloo u utorak 19. 3. 2024. Pored novog albuma bend će nas provesti kroz svoju diskografiju i publici predstaviti mračni i hladni black metal duh devedesetih godina koji je ponovo u trendu.

Osnovani 1993. pod imenom Thule 1995. mijenjaju ime u Taake i objavljuju svoj prvi demo „ Manndaudsvinter“. Nakon toga je 1996. uslijedio EP „ Koldbrann i jesu marg“. Između 1999. i 2005. su Taake je objavili tri albuma koji su trilogija konceptualnih albuma povezanih temama “smrt, Norveška i vrag u čovjeku”. Tijekom sljedeće tri godine, Taake su objavili četiri EP-a i svirali na nekoliko velikih festivala, od kojih je najpoznatiji Hole in the Sky Festival u Norveškoj. Godine 2008. su objavili svoj četvrti album koji je nazvan jednostavno „Taake“. Godine 2011. Taake je objavio EP „Kveld“ koji sadrži nove i neke ponovno snimljene pjesme. Nakon slijedi Taakeov peti album „Noregs vaapen“ na kojem je osnivač i vođa grupe Hoest surađivao s mnogim istaknutim norveškim black-metal glazbenicima poput Attilu Csihara, Nocturno Culto, Demonaz i Ivara Bjørnsona. Album je dobio mnogo pohvala kritičara i nominiran je za prestižnu nagradu Spellemann u Norveškoj za vrhunsko metal izdanje.

Povodom obilježavanja 20. obljetnice benda 2013. godine su Taake objavili kompilacijski album „Gravkamre, kroner og troner“. Godine 2014. Taake su održali svoj prvi nastup u Sjedinjenim Državama na Maryland Deathfestu u Baltimoreu. Iza toga slijedi šesti album „Stridens hus“ i EP „Kulde“. Slijedi prva turneju po SAD-u koja je započela u lipnju 2015. godine. Godine 2017. Taake su objavili svoj sedmi studijski album „Kong Vinter“ zajedno s EP-om „Baktanker“.

Sa Taake su na ovoj turneji i Nordjevel, koji su također iz Norveške i predstavnici su ondašnje novije generacije underground black metal scene. Imaju tri albuma od kojih je posljednji „Gnavhol“ objavljen 2022. godine.

 

Kao prvi bend će na ovom koncertu nastupiti austrijska black metal petorka Theotoxin koja promovira svoj posljednji studijski album „Fragment: Totenruhe“ objavljen 2022. godine.

 

Početak koncerta je najavlejn za 19:00 sati a cijena ulaznica iznosi 25 € u pretprodaji i 30 € na dan koncerta. Ulaznice možete kupiti preko Entrio.hr sustava, na Entrio prodajnim mjestima i u Dirty Old Shopu, Tratinska 34, Zagreb (ulaznice također možete naručiti preko njihovog web shopa tj telefona).