Projekt “pjesmaRIca” predstavlja novu verziju pjesme

‘Oči su ti ocean’ i najavljuje veliki riječki koncert

cover | Mladen Stipanović – studio smart69

 

 

Jedinstveni riječki glazbeni projekt “pjesmaRIca” predstavlja još jednu od pjesama u sasvim novom ruhu. Riječ je o hitu poznate riječke grupe E.N.I. ‘Oči su ti ocean’, ovaj put u izvedbi mladih i talentiranih srednjoškolki Klare Barabe i Rine Pilepić. Nova verzija ima i novi spot s potpisom Bojana Kukuljana (Neon Studio) koji je ekranizirao sve dosad objavljene video spotove s projekta “pjesmaRIca”, a čije je snimanje potpomognuto sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Idejna začetnica i voditeljica projekta Jelena Fabijan (učiteljica razredne nastave u OŠ Zamet Rijeka) “pjesmaRIcom” je spojila osnovne i srednje škole Rijeke i okolice, njihove učenice i učenike, mentorice i mentore koji su zajedničkim snagama i nesebičnim trudom i zalaganjem realizirali ovaj iznimni projekt. Za ukupno trinaest pjesama raspisani su novi aranžmani koje je dječjim glasovima odlično prilagodio Darko Terlević (THE SIIDS, Morso) u čijem studiju je materijal i snimljen, a album je masterirao Matej Zec (GIS studio

).

foto | Oči su ti ocean

 

O procesu stvaranja nove verzije pjesme ‘Oči su ti ocean’, mentorica dr. sc. Maša Magzan ispričala je: “Kada sam u studenom 2020. poslala poziv sušačkim gimnazijalcima koji su iskazali ljubav za glazbu i pjevanje da se uključe u projekt “pjesmaRica”, nisam mogla zamisliti koliko puno izazova stoji pred nama. S obzirom na epidemiološke mjere i razdoblja lockdowna, morali smo djelovati hibridno – u zimskim danima smo prisilnu ‘hibernaciju’ i nemogućnost probi pretvorile u online ‘preživljavanje’ pa smo dijelile snimke i koristile različite digitalne platforme za kreiranje i razmjenu ideja i snimljenih materijala. Početna brojka zainteresiranih za ovaj projekt je bila veća, no konstatno smo se prilagođavale opadajućem broju izvođača. Ostale su one najupornije i najfleksibilnije i jako se njima ponosim! Pjesma je u proljeće 2021. procvala, kao i Klara i Rina koje su hrabro i odvažno iznijele ono što smo preko zime slagale i preslagivale pa smo konačno sve zgotovile u studiju Darka Terlevića. Bila je zapanjujuća lakoća i radost snimanja u studiju, djevojke su bile kao prave profesionalke i sve smo vrlo brzo uz Darkovu pomoć složile u finalni materijal.”

Dodala je i kako je približavanje glazbenog naslijeđa mladim generacijama kroz ovaj hvalevrijedan projekt revitalizacije riječke urbane pop i rock kulture pokazao ne samo njihovu zanimljivu reinterpretaciju i visoku razinu imaginacije, energije i posvećenosti, nego i ‘ljekovitu’ dimenziju bavljenja glazbom u zahtjevnim vremenima društvene izolacije kad je glazba poticala kreativnost, divne emocije i suradnju u svim oblicima i uvjetima.

foto | Oči su ti ocean

 

 

Jedna od vokalistica, Klara Baraba, podijelila je svoje dojmove o sudjelovanju: “Ideja projekta “pjesmaRica” svidjela mi se i prije nego što su krenule pripreme za obradu pjesme ‘Oči su ti ocean’, a sama me realizacija projekta oduševila. Izuzetno sam sretna što sam zajedno s Rinom doprinijela projektu i snimila pjesmu i spot hita riječke grupe E.N.I. Uživala sam u procesu snimanja jednako kao i u nastupima koji su slijedili. Veliko mi je zadovoljstvo bilo upoznati se i raditi s vrlo vještim i talentiranim ljudima koji stoje iza ovog projekta, a među njima ističem Jelenu Fabijan i Darka Terlevića. Posebno se zahvaljujem i našoj profesorici Maši Magzan koja nas je uključila u ovaj projekt. Ovog ću se iskustva uvijek rado sjećati.”, Rina Pilepić također je izjavila: “Ove godine dobila sam priliku sudjelovati u poznatom i hvalevrijedom projektu “pjesmaRIca” koju sam, naravno s veseljem, prihvatila. Osim što sam imala čast biti dionikom projekta, zajedno s kolegicom Klarom Baraba, ujedno sam i zastupala srednji školu koju pohađam Prvu sušačku gimnaziju u Rijeci, što je pridonijelo važnosti istoga. Pjesma koju smo kolegica Klara i ja izvele bila je ‘Oči su ti ocean’ poznate pjevačke skupine E.N.I., čija je jedna od članica ujedno bila i moja mentorica. Rad na projektu donio mi je jedno novo iskustvo koje će mi zasigurno u budućnosti koristiti. Pohvalila bih voditelje projekta, kao i sve sudionike koji su bili dio ove predivne priče. Smatram da je sasvim očito kako će se ovim kvalitetnik projektom doprinijeti popularizaciji i pronalaženju puta pop rock scene do mladih našega grada, ali i šire. Na kraju bih se posebno zahvalila profesorici Maši Magzan na nesebičnoj podrši, motivaciji i što može biti samo rezultat njenog profesionalnog pristupa radu.”

 


 

“pjesmaRIca” je jedinstveni projekt na domaćoj glazbenoj sceni kojeg su prepoznali mnogi, a pohvale s razniih strana veliki su poticaj za širenje ove motivirajuće i perspektivne glazbene priče. Tako je nastala “pjesmaRIca 2”, nastavak projekta koji je okupio čak 17 škola iz cijele Hrvatske. Veliki koncert povodom predstavljanja drugog dijela “pjesmaRIce” održat će se u srijedu 15. lipnja u 20 sati na Grobničkoj rivi (ispred Exportdrva).  Na pozornici se očekuje nastup čak 280 talentiranih pjevača koji će nastupiti uz pratnju glazbenika Darka Terlevića, koji je ujedno i glazbeni producent i aranžer svih pjesama na albumu, Doriana Cuculića i Dina Šimonovića. Prateće vokale pjevat će djevojke Lina, Leda i Laura iz Kreativno – edukativnog centra “Glazbeni vrtuljak” čija je mentorica Ana Matušan.

Koncert je ostvaren uz većinsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te dijelom Odjela za kulturu grada Rijeke i Primorsko – goranske županije, a odvija se u organizaciji KEC “Glazbeni vrtuljak” pod vodstvom Suzane Matušan i Udruge za glazbeno – scensko stvaralaštvo “Arij” pod vodstvom Ane Latin.

 

About The Author