Tash Sultana novim singlom najavljuju EP i uskoro su premijerno u Hrvatskoj

Tvornica kulture, Zagreb // srijeda, 19. srpnja 2023.

 Australski Tash Sultana novim singlom “Bitter Lovers” najavljuju objavu EP-a, a zagrebački nastup u srijedu 19. srpnja u Tvornici kulture bit će prilika za čuti nove pjesme i presjek karijere na premijernom nastupu u našim krajevima.

 

Novi EP “Sugar” bit će objavljen u kolovozu za vlastitu etiketu, a na nadolazećem uratku Tash Sultana sami produciraju, aranžiraju i sviraju svaki instrument. EP će sadržavati i novi singl “Bitter Lovers”, a riječ je o suradnji s američkim glazbenikom BJ the Chicago Kid. Materijal je ranije najavljen singlovima “New York” i “James Dean”.

Tash Sultana u sklopu velike europske turneje premijerno dolaze u Hrvatsku. Recenzije koncerata opisuju izvanrednu sposobnost kombiniranja raznih instrumenata, poput gitare, bubnjeva, sytheva i loopa, uz glas koji ima raspon šest oktava. The Guardian kaže da potpuno sami orkestriraju cijeli show i preuzimaju pozornicu uz tehničku preciznost i zarazne ritmove, dok australski The Music navodi da nastupi ostavljaju bez daha. Recenzije koncerata prema stranici liverate.com svrstali su Tash u top 5% najboljih live izvođača. 

 

Kantautori, producenti i multi-instumentalisti, Tash su postali poznati po seriji viralnih videa predstavljajući vještinu sviranja raznih instrumenata i loopera. Od tada su obišli svijet uz headlinerske festivalske nastupe, rasprodane dvorane i arene, kao i koncert za 350 tisuća fanova, platinasta izdanja, milijune pregleda i slušanja na streamovima, brojne nagrade te postali jedno od najprepoznatljivijih imena australske glazbene scene zadnjeg desetljeća. Tash Sultana izjašnjava se kao rodno fluidna i koristi zamjenicu „oni“. 

 

Tash Sultana – “Jungle”


Kućna snimka singla “Jungle” iz 2016., koja je u samo pet dana dosegla milijun pregleda na Youtubeu, a sada broji 164 milijuna pregleda,  lansirala ih je s ulica Melbournea na svjetske pozornice. Od tada su oborili rekorde uz rasprodane arene diljem svijeta, kao i legendarni Red Rocks Amphitheatre čak drugi puta u samo pet minuta, nastupe na festivalima kao što su Coachella, Lollapalooza, Bonnaroo, Austin City Limits i Montreal Jazz Festival, a . Tash Sultana su bili i prvi izvođač koji su bez debitantskog albuma rasprodali londonsku Brixton Academy dvoranu tri dana zaredom. 

 

Sviranje gitare za Tash počinje sa samo tri godine, na to je nadovezan piano, klavijature, synthevi, bass, bubnjevi i perkusije, stvaranje beatova, sampliranje, beatboxing, a uče svirati trubu, saksofon, flautu, mandolinu, harmoniku i frulu. Uz razvijeni jedinstveni stil sviranja, koji uključuje perkusije i gitare, kreirali su i poseban looper za jedinstvene nastupe.

Tash Sultana – “Murder To The Mind” (live)

Nakon EP-a “Notion”, debi album “Flow State” nagrađen je za najbolji Blues i Roots album, Live Roots izvođača godine, dobio zlatnu nakladu, kao i singlovi “Mystik” i “Murder To The Mind”, a drugi album “Terra Firma” zasjeo je na prvom mjestu ARIA ljestvice uz nominaciju za najbolje Soul/R&B izdanje. Samo 2019. prodali su više od 500 tisuća ulaznica po svijetu. 2022. Tash su objavili “MTV Unplugged (Live in Melbourne)” koji je najuspješnija live snimka nekog australskog izvođača i korištena je u više od 160 zemalja. 

Koncert Tash Sultane, orginalno planiran u Hala Parku, održat će se u Tvornici kulture 19. srpnja. Sve do sada kupljene ulaznice vrijede za novu lokaciju. Koncert će otvoriti Reuben Stone, multi-instrumentalist s Novog Zelanda.

Early bird ulaznice su u prodaji po cijeni od 39 eura, dok će na dan koncerta za ulaznicu trebati izdvojiti 42 eura. Ulaznice se mogu pronaći u Dirty Old Shopu, Rockmarku, svim Eventim prodajnim mjesta, kao i na Eventim.hr.

 

About The Author