Uoči njihovog nastupa na Antivalentinovu 2, gdje će zajedno uz Let3, Stampedo i S3ngse nastupiti 11. veljače u Domu Sportova, nakratko smo popričali s Davorom Gopcem iz Psihomodo Popa.

antivalentinova 2

Prije nekoliko dana grupa Jinx objavila je videospot za singl ‘Maradona’ u kojem se pojavljujete kao gost vokal. Na čiju je inicijativu došlo do ove suradnje?

Snimanje spota Jinxa došlo je na inicijativu vođe Jinxa, Cokija. Mi smo i tako stari znanci jer nam je producirao ”Debakl” i radili smo već zajedno, a i prijatelji smo.

Što imate u planu za ovu godinu?

Ove godine imamo u planu raditi nove pjesme. Vidjet ćemo kako će se to razvijati. Već imamo dosta demosa i svirat ćemo što je više moguće.

Povodom vašeg nadolazećeg nastupa na Antivalentinovu 2, slažete li se sa sloganom događaja ‘Ništa ljubav, turbo karanje’?

Pa mi smo jedna lirska, osjećajna grupa s lirskim tekstovima, ali se s drugim dijelom slogana u potpunosti slažemo.

Jesu li vam draži manji, klupski nastupi ili veliki (poput ovog što slijedi 12. veljače)?

Dragi su nam i klupski nastupi i dvoranski nastupi. Bitno je da je bend uvježban, da ima dobar zvuk i da piči dobru energiju. Sada, dal je to veliki ili mali prostor, s vremenom nekak’ i jedno i drugo postane dobro.

Kako je bilo svirati s 23, a kako je s 53?

Možda će zvučat malo uobraženo, ali imam osjećaj da je s 53 ponekad malo i bolje svirat’ nego sa 33 svirat’.

Jeste li se puno promijenili od početaka Psihomodo Popa?

Nemam pojma. Ako misliš na bend, pa mijenjali smo se. Svaka faza nosi svoj zvuk iako smo mi nekako uvijek ostali punk bend. Sad da li sam se ja mjenjal, to morate pitat nekog drugog. Ja nisam primjećivao.

Gledajući retrospektivno, biste li nešto napravili drugačije ili smatrate kako je vaša karijera išla u najboljem pravcu za vas (Psihomodo Pop)?

Pa ja mislim da je naša karijera što se tiče ovih prostora, jer mi smo odavde, išla onako kak treba ići. Mislim da je 33 godine u Hrvatskoj živjet od rock’n’rolla jednako naučnoj fantastici tako da smo mogli bolje proći vjerojatno i jedino da smo otišli van radit, pa da nam je to, recimo, uspjelo.

Planirate li se u budućnosti povući sa scene ili jednostavno glazbeno djelovati ‘dok vas smrt ne rastavi’?

Kao što Keith Richards kaže, svirat ćemo dok nam smrt ne pokuca na vrata.

Što slušate u zadnje vrijeme? Što mislite o današnjoj domaćoj rock sceni (mainstream i underground)?

Domaća scena, recimo underground, ima zanimljivih bendova. Ima ih dosta, ali mislim da imaju minimalne šanse da itko ikada za njih čuje izvan njihovog kruga, a nekakva komercijalna, mainstream rock scena kojoj vjerojatno i mi danas pripadamo, Majke, Pipsi, ti stariji bendovi, Pivo, Let3, pa to čak i nije tako loše kakva je grozna komercijalna mainstream scena.

9. prosinca 2016. u Zagrebu je nastupio Marky Ramone (jedini živući član Ramonesa) koji sa svojim Blitzkrieg-om svira sve klasike ovog kultnog benda. Znajući koliko ste vezani za njihov glazbeni opus, mislite li da Marky na ovaj način stvarno odaje počast ili je u pitanju samo želja za životom na račun stare slave?

Marky Ramone nije imao nikakvo prava glasa dok su ostali Ramonesi bili živi. On je bio kao neki polupridruženi član jer je došao poslije Tommyja na bubnjeve i mislim da čovjek sad kad su svi umrli jednostavno koristi mogućnost da se malo okoristi, spava po skupim hotelskim sobama, a u jednu ruku sigurno odaje i počast Ramonesima jer da nikad nije bilo Ramonesa, tko bi ikada čuo za Markyja Ramonea.

 

(Intervju odradila Ana Artuković)