Prvi dan četvrtog izdanja Metaldaysa (koji se prethodno, od 2004.-2012. godine održavao pod imenom Metalcamp) jednog od najvećih, redovito rasprodanih metal festivala u ovom dijelu Europe tradicionalno je započeo uz kišu i grmljavinu, koja gotovo svake godine nezaobilazno prati metalce na ovom festivalu pa su se tako na svega nekoliko štandova s merchandiseom (zbog nekakvog novog slovenskog zakona o trgovanju oporezivanju) vjerojatno najviše prodavale kabanice, a oni najvjerniji fanovi svoje su omiljene bendove pratili iz prvih redova ‘plivajući’ u kaljuži. Dvanaest tisuća posjetitelja, osim nevjerojatne brojke od preko 100 bendova, svake godine privlači i prekrasno mjesto održavanja festivala, slovenski gradić Tolmin okružen planinama i dvjema rijekama. Uz izvanredan glazbeni program i prekrasni pejzaž, posjetitelje privlači i bogat popratni sadržaj koji, između ostalog, uključuje i mogućnost izricanja sudbonosnog ‘da’ na festivalu, obiteljsko kampiranje, kupanje i razne vodene sportove, fitness i yoga programe itd.

MetalDays 2016

Foto: Slavica i Matilda Rudec

1. DAN (25.07.2016)
Čast otvaranja Metaldays 2016 pripala je bendovima Zix na glavnoj i Seduced na drugoj pozornici. Uz ogromne količine kiše koja je pratila nastupe Drakuma, Hackneyeda i Deserted Feara na glavnoj pozornici, veća rulja počela se skupljati tek kad su stage zauzeli izraelci Orphaned Land, koji su se publici predstavili uglavnom s pjesmama s posljednjeg albuma ‘All Is One’. Nakon njih, publika se počela sve više skupljati na Fleshgod Apocalypse, koji su nas svojom renesansnom kostimografijom i odličnim scenskim nastupom proveli kroz desetljeće njihovog death/symphonic opusa, također se bazirajući na najnoviji album ‘King’. Američki thrasheri Sacred Reich publiku su zagrijali uz najupečatljivije ‘The American Way’ i ‘Independent’. U međuvremenu, definitivno najupečatljivije ime s drugog stagea prvog dana bio je Jess Cox, bivši pjevač jednih od predstavnika N.W.O.B.H.M. ere – Tygers of Pan Tang, čiji se nastup preklapao s Dark Funeralom. Bogovi mračne strane metala nastup su otvorili novom ‘Unchain My Soul’, te su nastavili ‘veličati nečastivog’ pjesmama s aktualnog albuma ‘Where Shadows Forever Reign’, ali našle su se tu i starije ‘The Secrets of the Black Arts’, ‘Vobiscum Satanas’ i ‘My Funeral’, za vrijeme kojih su se mogli vidjeti i prvi veći circle i mosh pitovi. Jedan od najočekivanijih bendova prvog dana, velikani thrasha Testament, očekivano su i privukli najveći broj ljudi. Set listu su otvorili retrospektivno, pjesmom ‘Over The Wall’, prvom pjesmom s prvog albuma ‘The Legacy’. Nadalje su se nizale neke od najupečaljivijih numera iz njihove preko tri desetljeća duge karijere, poput ‘The Haunting’, ‘More Than Meets The Eye’, ‘Alone In The Dark’, ‘D.N.R.’, ‘Into The Pit’, a završili su s ‘The Formation of Damnation’ s istoimenog albuma iz 2008.

Dark Funeral, MetalDays 2016., foto:Matilda Rudec

Dark Funeral, MetalDays 2016.( foto:Matilda Rudec)

 

2. DAN (26.07.2016)
Po jutru se dalo naslutiti da će i drugi dan proteći uvjetovan silama prirode. Međutim, line up današnjeg dana nekako mi je najviše odgovarao pa me ništa nije dalo smesti da cijelo vrijeme provedem pred binom, tj pred binama. Prvi bend koji sam danas pogledala bio je Howling In The Fog na drugoj bini. To je zapravo one man band, ali ima live session članove, te iako sviraju black metal depresivne tematike, dečki su zapravo vrlo simpatični i ljubazni. Nastup Gloryhammera na glavnoj bini nažalost je poremetila kiša, jer je toliko vode bilo na pozornici da su morali prekinut nastup. Američki deathgrinderi Cattle Decapitation i finski melodic death metalci Insomnium dobro su zagrijali i uprljali publiku (jer se opet mosh pitalo u kaljuži) za jedan od očekivanijih nastupa dana – Arkonu. Nastup ovih ruskih pagan folkera na čelu s moćnom frontmenicom izuzetnog raspona glasa – Mashom Scream bio je izuzetno dinamičan, na što je publika odlično reagirala i oturala se na ‘Goi, Rode, Goi’, ‘Yarilo’ itd. Poveći broj publike nestrpljivo je očekivao nastup benda Skindred. Rekli bi, odličan spoj naizgled nespojivog reggaea i metala s elementima rocka, ska i dubstepa jer svaka pjesma naprosto tjera na kretanje i skakanje, a publika je za vrijeme ‘The Imperial March’, ‘Rat Race’, ‘Under Attack’ i ostalih neumorno crowd surfala, a zaštitari su ih ljubazno dočekivali ispred bine i vraćali među publiku. Totalna suprotnost, Marduk, vratio je rulju na ‘black metal mode’ otvorivši nastup s ‘Frontschwein’ i ‘The Blond Beast’ s najnovijeg albuma, a nove stvari su presijecali sa starim nezaobilaznim ‘Panzer Division Marduk’, ‘Azrael’, ‘Materialized In Stone’ i ‘Wolves’ na samom kraju. Melechesh je, začudo, dobio termin na drugom stageu, gdje je uz predstavnike srpskog black metala The Stone izazvao najviše reakcija i najveći broj publike.

Arkona, MetalDays 2016. (foto:Matilda Rudec)

Arkona, MetalDays 2016. (foto:Matilda Rudec)

 

3. DAN (27.07.2016)
Treći dan kiša je, naravno, opet neumorno padala stoga smo dan iskoristili uglavnom za punjenje baterija (kako onih na fotićima i ostaloj opremi, tako i onih fizičkih), pa smo tako primjerice propustili nastup hrvatskog benda Infernal Tenebra na glavnom stageu, koji je unatoč nezahvalnom terminu u 14 sati bio poprililčno dobro posjećen. Prvi bend koji smo uhvatili treći dan bio je Dying Fetus. Bilo je premoćno oturati se na ‘Grotesque Impalement’, ‘Homicidal Retribution’ ili ‘One Shot, One Kill’. Pscychodelic/blues rockeri Graveyard omogućili su publici kratki predah prije brutalno nabrijanog Napalm Deatha. Set lista prožeta materijalom iz preko 3 desetljeća duge karijere publiku je najviše zaokupila uglavnom starijim izdanjima poput ‘Scum’, ‘Suffer The Children’ i ‘Nazi Punks Fuck Off’. Kreator je definitivno (i opravdano) bio najočekivaniji headliner ovogodišnjeg izdanja festivala. Horda rulje s nestrpljenjem je iščekivala početak dok su se Mille Petrozza i ekipa uz pozadinsku ‘Choir of the Damned’ penjali na binu. Uz uvodnu ‘Enemy of God’ dali su naslutiti odličan i energičan nastup, a dugačka setlista obuhvatila je gotovo sva izdanja iz ‘Pleasure to Kill’ te na samom kraju ‘Flag of Hate’ i ‘Betrayer’. Još jednom su dokazali da su u odličnoj formi i da zasluženo nose titulu thrash velikana. Nakon njih, Die Apokalytischen Reiter, koji su mamili uglavnom njemački dio publike, ali ni ostale to nije sprječavalo da se zabavljaju crowd surfingom u čamcu. Treću večer zatvorili su Secrets Of The Moon na second stageu.

Die Apokalytischen Reiter, MetalDays 2016. (foto:Matilda Rudec)

Die Apokalytischen Reiter, MetalDays 2016. (foto:Matilda Rudec)

 

4. DAN (28.07.2016)
Četvrti dan bio je možda nekako najmanje atraktivan što se tiče velikih imena. Mi smo prvo gledali austrijski symphonic metal bend Serenity koji su nam uglavnom predstavljali stvari s aktualnog albuma ‘Codex Atlanticus’. Zbog obilja kiše (opet) malo smo se izmjenjivali šator-bina pa smo hvatali dijelove nastupa američkih death veterana Immolation, nizozemskih simfoničara Delain te grčkih symphonic death metalaca Septicflesh, dok smo u doomerskom štimungu Electric Wizard uspjeli pogledati u cijelosti. Publika je u njihovim masnim i teškim riffovima uživala ponajviše tijekom izvedbi uvodne ‘Witchcult Today’, ‘Satanic Rites of Drugula’ i ‘Funeralopolis’. Phantasmagoriu na second stageu uspjeli smo uhvatiti tek pred kraj nastupa što je ipak bilo dovoljno da vidimo zašto uživaju status kultnog gothic benda u Hrvata. Devildriver na glavnom stageu privukao je mnogobrojne posjetitelje i ponovno ih uveselio nakon sat vremena slušanja dooma, a za kraj, švedski melodičari At The Gates dobro su rastresli mnogobrojnu publiku počevši odmah žestoko s ‘Death and the Labyrinth’ s posljednjeg albuma ‘At War with Reality’ izdanog 2014. Dosta dugačak nastup i bogata setlista od gotovo 20 pjesama bile su odlična završnica pretposljednje večeri na glavnom stageu: masa nabrijane rulje, konstantni mosh i circle pitovi, pogotovo na ‘Slaughter of the Soul’, ‘Cold’, ‘World of Lies’ i ‘Blinded By Fear’. U međuvremenu, na second stageu su se izmjenjivali thrasheri Gama Bomb, melodic metalcore petorka Bury Tomorrow i nijemački death band Obscura, koji je zatvorio nastupe pretposljednje večeri.

Phantasmagoria, MetalDays 2016. (foto:Slavica Rudec)

Phantasmagoria, MetalDays 2016. (foto:Slavica Rudec)

 

5. DAN (29.07.2016)
Posljednji dan ovog vrhunskog metal provoda konačno je zasjalo sunce pa smo se po prvi puta uspjeli zaputiti i prema plaži te umočiti trupla u hladnu Tolminku. S obzirom na vrućinu nismo gledali bendove do negdje 5-6 popodne, pa smo tako prvo uhvatili slabo posjećene pagan metalce Varg. Slično je bilo i na Einherjeru, što nije bio slučaj s legendarnim thrasherima Exodus, koje je publika nestrpljivo i u ogromnom broju očekivala. Zadnji put smo ih gledali u postavi s Dukesom za mikrofonom, a sada je tu Zetro, koji je s njima ponovno od 2014. U preko sat vremena svirke složili su odličan presjek pjesama iz gotovo 40 godina duge karijere, a najzapaženije su, očekivano, prošle ‘Bonded By Blood’, ‘Metal Command’, ‘Exodus’, ‘Toxic Waltz’, a pjesmu ‘A Lession In Violence” posvetili su nedavno preminuloj rock ikoni i frontmenu Motorheada – Lemmyju Kilmisteru, kojem su i organizatori festivala također odali počast nazvavši glavnu pozornicu po njemu. Njihov nastup obilježio je i očekivano jedan od najvećih wall of deathova na festivalu. Blind Guardian je bend koji očekivano ujedini sve metalce, i blackere, i ljubitelje thrasha i heavy metala i ostale u jedno, jer je to jednostavno Blind Guardian. Set listu su otvorili pjesmom ‘The Ninth Wave’, nastavili s ‘Time What is Time’, ‘Lord of the Rings’, ‘Time Stands Still (at the Iron Hill)’, a za sam kraj ostavili su emotivne i odlične ‘The Bard’s Song’ te ‘Mirror, Mirror’. U međuvremenu, na second stageu svirala je Horna, odličan finski black metal sastav s dugogodišnjim stažom. Posljednji ‘veliki’ bend na glavnom stageu bio je Dragonforce, koji je, nažalost, morao ovu svirku odraditi sa zamjenskim pjevačem jer se Marc Hudson razbolio. Uz taj problem, jako su i kasnili s nastupom te su odsvirali samo pet pjesama, što je dosta publike ‘potjeralo’ do drugog stagea i benda ‘Satan’, veterane NWOBHM-a, osnovane davne 1979. godine. Nakon službenog zatvaranja festivala ovim posljednjim bendovima, većina publike se zaputila prema beach baru na afterparty, a dio njih i u šatore na spavanac kako bi se odmorili za sutrašnji povratak kućama.
Što reći osim, vidimo se i nagodinu!

Horna, MetalDays 2016. (foto:Slavica Rudec)

Horna, MetalDays 2016. (foto:Slavica Rudec)

 

Foto i izvještaj: Matilda i Slavica Rudec