Iako je Massimo u svojoj dugogodišnjoj karijeri nastupao u (nerijetko potpuno rasprodanim) dvoranama diljem Hrvatske i regije, 5. studenog prvi je put održao svoj samostalni koncert u onoj najvećoj – zagrebačkoj Areni. Pred auditorijem od preko 13.000 ljudi, Massimo je ovim veličanstvenim trosatnim koncertom, prožetim izvedbama starih, novih, Porinom nagrađivanih hitova iz njegovog 40-godišnjeg glazbenog djelovanja, trijumfalno okrunio svoju karijeru ponovno potvrdivši zašto već toliko dugo vremena uživa status jednog od najcjenjenijih i višestruko nagrađivanih domaćih izvođača.

Sam uvod u koncert dao je zagrebački  akademski zbor FFZG – Concordia discors koji je, pod ravnateljskom palicom dirigenta Lobela Filipića i u aranžmanu Brune Urlića, izveo Massimove pjesme ‘Bilo gdje’ i ‘1000 ljudi’. Nakon toga na pozornici se, besprijekornog stila – sav u bijelom, pojavio Massimo i uvodnim instrumentalom na gitari polako nas uveo u ‘Sjaj u tami’ – hit koji je obilježio početak njegove karijere davne 1983. godine, dok je još bio član sastava Dorian Gray. Odmah na početku publici se dalo naslutiti da će im ovo biti jedno nezaboravno iskustvo i da će kući otići ispunjeni prekrasnom i pozitivnom glazbenom energijom koju Massimo jednom nevidljivom, ali neraskidivom sponom tako fantastično prenosi na svakog pojedinca iz svog ”malog kruga velikih ljudi”. Massimo, okružen vrhunskim glazbenim timom sastavljenim od iznimno talentiranih instrumentalista napravio je presjek najznačajnijih skladbi iz svog glazbenog opusa: ‘Tišina’, ‘Neka ti plove brodovi’, ‘Sretan put’, ‘Dodirni me slučajno’, ‘Zamisli’, ‘Indija’, a pri izuzetno emotivnoj izvedbi velikog hita iz 2004. godine – ‘Odjednom ti’ – na pozornici su mu se pridružile i prve vokalne gošće večeri, njegove dugogodišnje kolegice Meri Jaman i Anita Valo iz benda Meritas.

Nakon toga, na pozornici su se izmjenjivali i ostali vokalni i instrumentalni gosti: pijanist Zvjezdan Ružić upriličio je posve drugačiju i intimnu izvedbu pjesme  ‘Nisam spreman’, saksofonist Igor Geržina dao je svoj doprinos na ‘Gracija’ i ‘Kladim se na nas’, a poseban gost večeri bio je talijanski vokalist Mario Biondi s kojim je Massimo izveo ‘That is what you are’ i ‘Magari’. Hit poznatog talijanskog kantautora Renata Zera, Massimovoj publici poznat kao “Da mogu” samo za ovu prigodu imali smo priliku čuti u original verziji na talijanskom jeziku.  Posebno emotivna bila je najava gosta Predraga Martinjaka, autora nekih od najvećih Massimovih hitova koji su bili svojevrsna odskočna daska i prekretnica u njegovoj karijeri: ‘Suze nam stale na put’ i ‘Iz jednog pogleda’ – koju su fanovi proglasili možda najboljom njegovom pjesmom ikad.  Vjerojatno najveće ovacije publike i najveći feedback kao gost večeri zasluženo je dobio Ivan Dečak kad se Massimu pridružio pri izvedbi njihovog hita ‘Nama se nikud ne žuri’, a vrlo slično je prošla i još jedna Porinom nagrađivana pjesma – duet s Nenom Belanom – ‘Zar više nema nas’.

Massimo, Arena Zagreb

Publika je gromoglasnim pljeskom i nenadmašnim ovacijama tražila bis na kojem su Massimo i bend izveli svojevrsnu himnu ‘Mali krug velikih ljudi’ – koja je 2021. odnijela Porina u kategoriji Pjesma godine, a koju su tada Massimo i autor pjesme Ivan Dečak posvetili svim zdravstvenim djelatnicima zaslužnim za borbu “…da nas čim više ostane na planeti… “, da bi na kraju cjelokupni dojam zaokružili posljednjom pjesmom večeri – ‘Krug u žitu’.

Massimo, Arena Zagreb

U različitim najavama i intervjuima proteklih par mjeseci, Massimo je često najavljivao kako će ovo biti koncert njegova života i trijumf njegove glazbene karijere, iako je u jednom trenutku publici otvoreno priznao kako “nikad nije imao ovakvu tremu”. Za jednog glazbenika i umjetnika takvih razmjera ništa manje nismo mogli ni očekivati, i time je samo pokazao kako je prije svega i čovjek, mal, zahvalan, skroman, a opet svjestan svojih mogućnosti. Zahvalan svojoj publici na dugogodišnjoj vjernosti, a zapravo bismo mi trebali zahvaljivati njemu na ovom veličanstvenom glazbeno-scenskom iskustvu prepunom emocija i prekrasne energije koja je u subotu kolala prepunom zagrebačkom arenom.

 

foto:Matilda Rudec
report:Slavica Rudec