Britanska rock institucija The Cult predstavila novi video spot ususret povratku u Zagreb

ŠRC Šalata – Zagreb // Petak, 30. lipnja 2023.

 

The Cult, britanska rock institucija, nedavno je predstavila novi video spot za pjesmu “Vendetta X”, a sjajan je to uvod u zagrebački koncert na stadionu Šalata u petak 30. lipnja 2023. 

 

Treći sing s aktualnog albuma “Under The Midnight Sun”, “Vendetta X” još je jedan dokaz kreativne snage bend i pokazuje sjajan Astburyjev vokal u pjesmi koja uvodi u mističnost svijeta oko nas. Tema je to koja se proteže kroz novi album, a bend želi pobuditi iskonske osjećaje kod slušatelja, dok su na spotu radili s Juan Azulayem koji je poznat po suradnji s bendom Sigur Ros. 

 

 

Nakon serije sjajnih nastupa po SAD-u, The Cult u Zagreb dolaze u sklopu velike turneje koja ih na krilima novog abuma “Under The Midnight Sun” vodi po Europi i UK. Šest godina nakon nastupa na krcatoj Šalati, legendarni bend dolazi na omiljeni gradski prostor na otvorenom i dalje predvođen osnivačima Ianom Astburyjem i Billyjem Duffyjem.

 

Kao jedan od najvećih hard rock bendova svih vremena The Cult su gradili povijest žanra i upisali se u glazbene enciklopedije sa singlovima poput “She Sells Sanctuary”, “Rain”, “Fire Woman”, “Sweet Soul Sister” ili “Lil’ Devil”, “Wild Flower”. Veliki open-air spektakl na Šalati bit će prilika za proći kroz četiri desetljeća karijere jednog od najboljih rock bendova

 

The Cult – “Mirror”


Aktualni jedanaesti album potvrđuje da su The Cult kultno ime rocka, a mediji se slažu u tome. Metal Planet Music novi album naziva trijumfalnim dok Ghost Cult Mag kaže da njime bend potvrđuje da je vrhunski. Ultimate Classic Rock hvali osam pjesama i vječni fenomen Duffyjevih gitara i Astburyjevog baritona, Louder Sound kaže da se Cult vraća najboljoj verziji sebe, a Pop Matters da “Under The Midnight Sun” spada u ključne albume benda. 


The Cult –  “She Sells Sanctuary”

 

The Cult su osnovani 1983. i u samo nekoliko sezona postali globalna senzacija predvođeni Ianom Astburyjem, jednom od najprepoznatljivijih figura rock glazbe. Četiri kultna albuma zacementirala su njihove pozicije u glazbenim enciklopedijama, a rock titani jedan su od najvećih bendova od sredine 80-tih naovamo, te ne postoji rock klub koji nije zavrtio njihove pjesme, dok The Cult i dalje pune najveće koncertne arene diljem planete. 

 

Glavnu ulogu u njihovom izričaju odigrao je post punk goth oplemenjen duhovima Doorsa, Led Zeppelina, kao i AC/DC-a, te misticizmom Indijanaca koji su prisutni kao stalna Astburyjeva inspiracija u tekstovima. Prvi album “Dreamtime” iz 1984. lansirao je bend u UK-u, a uslijedio je album “Love”, nesumnjivo jedan od najvažnijih uradaka u povijesti rock glazbe uz singlove “She Sells Sanctuary” i “Rain”.

 

The Cult – “Sweet Soul Sister”

 

Treći album “Electric” nastavio je uspjeh benda uz hard rock zvuk, stvorio ogromnu fan bazu u Americi, te uletio na popis top 40 albuma, uz singlove “Love Removal Machine”, koji je postao mega hit, i “Lil’ Devil”. Uslijedio je trijumfalni “Sonic Temple” sa singlovima “Fire Woman” i “Sweet Soul Sister” koji su ga katapultirali među najboljih deset američkih albuma. 

 

The Cult je nakon objave albuma “Ceremony” i istoimene kompilacije hitova uzeo pauzu, a 2001. označava povratak Astburyja i The Culta na albumu “Beyond Good and Evil” nakon čega su uslijedili  “Born into This” i “Choice Of Weapon”. Nasljednik “The Hidden City” odveo ih je na svjetsku turneju, dok ih najnoviji album “Under The Midnight Sun” još jednom stavlja u glazbene enciklopedije. Nastup u Zagrebu bit će prilika čuti neke od najvećih hitova The Culta koji će zagrmiti sa stadiona Šalata.

 

The Cult – “Fire Woman”

 

Ulaznice su dostupne po cijeni od 43 Eur, a na dan koncerta bit će 47 Eur. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop, Rockmark, Dallas Music Shop Rijeka, te sva prodajna mjesta Eventima kao i www.eventim.hr