Nekoliko sati prije njihovog nastupa kao support Parovu Stelaru (7.4.2017., Dom Sportova) imali smo priliku razgovarati s dva člana relativno novog elektro-pop benda sa zagrebačko-bečkom adresom – Roppongi Red. Iako kao individue stvaraju glazbu već duže vremena, kao bend su se formirali početkom 2016. godine. vokalistica Morana Bing i producent Daniel Šuljić, koji na glazbenoj sceni djeluju pod imenima Ms. Bing i DJ Shullio, čine okosnicu benda, a na pozornici im se pridružuju i Stanislav Kovačić na bubnjevima, back vokalistica Matilda Fatur i Giova Radan na klavijaturama. Odnedavno su pod okriljem diskografske kuće Dallas Records za koju su krajem prošle godine izdali i svoj prvi službeni singl ‘Sladak kao ti’, a uskoro najavljuju i novi ‘Znatiželjno lutam’. Pročitajte što su nam još otkrili…

Roppongi Red – foto: Predrag Madžarević

Bend Roppongi Red relativno je novi bend na hrvatskoj glazbenoj sceni. Kad ste se oformili i možete li predstaviti članove?

Ms Bing: Bend smo osnovali Daniel Šuljić i ja pred otprilike godinu dana. Nas dvoje smo skladateljski dvojac, a na stageu nam se pridružuju Stanislav Kovačić na bubnjevima, back vokalistica Matilda Fatur i Giova Radan na klavijaturama. Ekipa snova, glazbeni kaos i specijalci.

Daniel: Oformili smo se Ms Bing i ja jedne ljetne, a možda je bila i zimska večer, kad smo si međusobno svirali svoje stvari. Tada je zaiskrilo i shvatili smo da trebamo napraviti bend. U nekom trenu smo shvatili da bi trebali napraviti ozbiljan bend, i tako smo krenuli.

Kako biste predstavili svoju glazbu našim čitateljima koji vas još uvijek nisu imali prilike čuti?

Ms Bing: Svašta smo izmiješali u glazbenom loncu – elektronika, pop, malo punka, noisea, indiea… Ipak težimo nekom synth popu, EDM-u, ali ne bih se odrekla začina koji potječu iz drugih glazbenih stilova. Teško je glazbu opisati riječima, najbolje je doći na koncert odnosno čuti i vidjeti. Zato predlažem da svi pohrlite na jedan od naših nadolazećih koncerata, a potom ćemo organizirati javnu raspravu na temu «Koji glazbeni stil Roppongi Red njeguje?».

Daniel: Sviramo mješavinu klupskih stilova. Volimo plesnu glazbu, ja kao dj puštam vrlo aktualnu plesnu glazbu, to voli i Ms. Bing. Ona pjeva dosta soulično, u živo i s puno punkerske energije. Iako je zvuk klupski, pokušavamo napraviti dobre pjesme, velike pjesme, prave pjesme. One koje se mogu svirati i s gitarom na plaži i pjevati pod prozorom.

Pročitala sam da vam je moto ‘ljubav, iskrice i prljavi ritam’. ?

Daniel: Da, mislimo da prilično dobro opisuje o čemu se kod nas radi. Mislimo da je naša muzika dobra za zaljubljene, da se njišu zajedno u ritmu.

Ms Bing: Točno! Doduše riječ je o šljokicama, ne iskricama. Malo prljavštine, malo glittera i puno ljubavi = Roppongi Red.

Kako nastaju pjesme Roppongi Red-a? Tko je glavni autor? Koliko su bitni tekstovi u vašoj glazbi?

Ms Bing: Daniel i ja smo skladateljski dvojac. Daniel ipak u većoj mjeri radi na aranžmanu, ja na tekstovima i melodiji. Tekstovi su mi jako bitni. Volim pisati. Uopće nije lagano napisati ok tekst koji ne zadire previše u filozofiju i analizu svega živog i neživog (čemu sam prilično sklona)! Keep it simple i pogoditi emociju koristeći se nekolicinom spretno spojenih riječi je najbolja tekstualna froma za pop pjesme.

Daniel: Sve nastaje u timskom radu nas dvoje. Kao stari kompozitorski parovi –  Leiber/Stoller, Benny Andersson/Bjorn Ulvaeus, Jagger/Richards…

S kime biste se usporedili na hrvatskoj glazbenoj sceni? Ima li uopće ovakvih bendova kod nas?

Daniel: Meni se najiskrenije čini da ne, a to je ono što i svi koji su bili na našem koncertu nama kažu. Ali, ima dobre moderne muzike, volimo jako Diyalu, ABOP, Hunting Dogse, Kooladea, Neon Lies, Vojka Vručinu.

Ms Bing: Stvarno nemam pojma. Znam samo da volim ABOP.

Krajem prošle godine izdali ste vaš prvi službeni singl ‘Sladak kao ti’. Koji su planovi za ovu godinu? Kad bismo mogli očekivati album.

Ms Bing: S našim Dallasovcima izdajemo i drugi singl «Znatiželjno lutam» filozofskog teksta i simpatične melodije. Znatiželjno lutam je pjesma o napuštenoj ljubavi i lutanju. The story of my life. Znatiželjno lutam dokle sežu moji lanci… Nakon toga slijedi ljetni singl himničnog refrena i kojem se osobito veselim, jer će biti veseo i pogodan za plesni raspašoj. Ima super dio «Rage machineovskog» prizvuka koji služi motivaciji palih vojnika. No da, biti će vam sve jasno kada čujete song.

Daniel: Album? Planiramo ga završiti preko ljeta iako, da budem iskren, čini mi se da je forma albuma kakvu smo znali od šezdesetih do nedavno nema više onu jačinu kao nekada.

Prve reakcije kad ste saznali da nastupate kao predgrupa Parovu Stelaru? Sad će vas zasigurno čuti i veći broj ljudi. Koja su vaša očekivanja od ovog nastupa?

Ms Bing: Očekivanja su smrt dobroj zabavi i izvor svake patnje. Može biti genijalno, a može biti i grozno. To ovisi o nizu faktora koje smrtnici poput nas ne mogu kontrolirati. Prepuštam se raljama sudbine.

Daniel: Pa fantastično molim lijepo, baš smo se obradovali. Još kad smo saznali da nas je sam Parov Stelar odabrao, još bolje. Meni osobno je drago jer ja živim i u Beču već dvadeset godina pa njih doživljavam kao neku vrstu zemljaka ☺. Osim toga, kao dj imam nekoliko njegovih traka u repertoaru i svako malo završe na rotaciji. Ima naš respekt, čovjek je inovator i definirao je cijeli jedan muzički pravac.

Gdje vas sve, osim na nadolazećem koncertu Parova Stelara u Domu Sportova 7.4.2017. možemo čuti, i vidjeti?

Ms Bing: 13.4. sviramo u Klovićevim dvorima na otvorenju izložbe umjetnice Nine Ivezić, a 14.4. u Beču. A zatim i na Record store dayu. Hop hop, dođite nam na koncerte da se družimo i ružimo.

Hvala vam na vremenu izdvojenom za Rockography Magazine.

Intervju odradila: Ana Artuković