Sigur Rós se vraćaju s novom pjesmom i videom “Blóðberg”

 

Grupa Sigur Rós objavila je singl i videospot Blóðberg”, prvi nakon sedam godina i otkako se multiinstrumentalist Kjartan “Kjarri” Sveinsson ponovno pridružio bendu. Režiju spota potpisuje Johan Renck. Nova pjesma dolazi uoči početka turneje u sklopu koje će 24. i 25. srpnja nastupiti na tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku. 

 

Sigur Rós “Blóðberg” je snimio u suradnji s London Contemporary Orchestra i dirigentom Robertom Amesom, a koproducirao s Paulom Corleyem.

Režiser spota Johan Renck povodom premijere je izjavio: “Osjećam se nihilistički u pogledu budućnosti. Nemoćni smo protiv vlastitih gluposti. Neki su se aspekti toga stopili s mojim dojmovima o temama ‘Blóðberga’. Glazba je postala partitura mojim vlastitim mislima, dajući im ljepotu kakvu samo glazba može.”

 

Kjartan Sveinsson je napustio Sigur Rós početkom 2010-ih, nedugo prije nego što je bend objavio tadašnji studijski album „Kveikur“, a vratio se u bend prošle godine.

U subotu 16. lipnja Sigur Ros započinje svoju dugačku europsku i američku turneju u sklopu koje će stići i u Hrvatsku. Turneja, koja kombinira nastupe s 41-članim orkestrom, te solo i festivalske svirke obići će i velike festivale poput Mad Coola, Rock Werchtera ili Cruilla. 

 

Dva posebna datuma, 24. i 25. srpanj, rezervirana su za Šibenik na čijoj tvrđavi sv. Mihovila će Sigur Ros odsvirati samostalne koncerte. Svirke na vjerojatno najljepšoj koncertnoj pozornici Jadrana proći će u znaku epohalnog albuma „(  )“, jednog od najpoznatijih djela kompletne post / ambijentalne rock scene, koji ove sezone obilježava dva desetljeća od objave.

 

Ulaznice po cijeni od 66 Eur mogu se pronaći u Dirty Old Shopu, Rockmarku, svim Eventim prodajnim mjesta, kao i na Eventim.hr.