Legendarni gitarist Tony Iommi tek je počeo raditi na novom albumu s Ozzyjem Osbourneom i ostatkom Black Sabbatha kad mu je početkom 2012. godine dijagnosticirana zloćudna bolest. U intervjuu s britanskim magazinom “The Mirror” otkriva detalje o borbi sa zloćudnim limfomom i o snažnoj volji da unatoč napornoj terapiji nastavi raditi s bendom.

Tony-Iommi

“Kad sam otkrio da imam karcinom pomislio sam da je to kraj. Tijekom promocije moje knjige u New Yorku napipao sam bolnu kvržicu na preponi i pomislio da mi prostata ponovno radi probleme, stoga me Ozzy savjetovao da odem kod liječnika. Vratio sam se u Englesku i nakon operacije kirurg mi je objasnio da je s prostatom sve u redu, ali da je na kvržici koju su izvukli otkriven Non-Hodgkinov limfom.” objašnjava 66-godišnji Tony kojemu su Ozzy i ostali članovi banda pružili podršku tijekom liječenja i terapije. Rad na albumu pomogao mu je da se fokusira na život umjesto da sjedi i čeka smrt. Iako je bilo dana kada zbog liječenja i slabosti nije mogao raditi na albumu band mu je pružio veliku podršku, pogotovo Ozzy, koji je slično prošao i sa svojom suprugom Sharon tijekom njezine borbe s tumorom debelog crijeva koji se također proširio na limfne čvorove.
.

Tony-Lommi

Nakon izlaska albuma otišli smo na turneju i odsvirali 81 koncert u 28 zemalja. Stvarno sam uživao, ali bilo je teško”
priznaje Tony koji je svakih 6 tjedana morao letjeti natrag na liječenje u bolnicu nedaleko od Birminghama, a poslije tretmana još 2-3 tjedna odmarati doma prije nego se ponovo priključi ostalima, tako da su ustvari planirali turneju prema njegovom liječenju. Nakon završenih pretraga i zračenja postoji 30% šanse da je izlječen, ali liječnici očekuju da će se bolest vratiti kad-tad.
“Sada gledam drugačije na život. Ne znam hoću li biti tu još 10 godina ili samo jednu. Ponekad se pitam trebam li pokušati živjeti više miran život. Onda pomislim, “Ne želim da me neka bolest preuzme‘. Uostalom, uživam tu gdje jesam sad. Čak sam postao gost predavač na Sveučilištu Coventry, nakon što su mi dodijelili počasni doktorat. Ta djeca su moji obožavatelji, pa volim provoditi vrijeme s njima. Nakon svega što se dogodilo, nisam mogao poželjeti ništa bolje od toga.”

 

About The Author

Glavni urednik Rockography Magazina – web portala posvećenog glazbi i koncertnoj fotografiji i član nadzornog odbora foto kluba “Color” Rijeka. Kao žestoki ljubitelj glazbe te koncertne i scenske fotografije zajedno sa svojim fotoaparatom našla sam se licem u lice s mnogim domaćim i stranim izvođačima kao što su: Massimo, Meritas, Arsen Dedić, Vatra, Tereza Kesovija, Opća Opasnost, Let 3, Metallica, Guns’N’Roses, Rammstein, Sting, Billy Idol te mnogi drugi... Iza sebe imam nekoliko samostalnih, ali i zajedničkih izložbi koncertne fotografije koje sam organizirala zajedno sa svojim sestrama Slavicom i Anom, također ljubiteljicama koncertne fotografije i urednicama Rockography Magazina. Sudjelovala sam i u skupnim domaćim i međunarodnim izložbama gdje je moj rad prepoznat i odlikovan višestrukim priznanjima i nagradama, a fotografije su mi objavljivane na brojnim domaćim portalima i u nekoliko časopisa. Dugogodišnji rad dosta je vezan uz riječku rock scenu, ali moja kreativnost najviše dolazi do izražaja na koncertima žestoke glazbe stranih izvođača, pogotovo na open air festivalima. Kaže se da slika govori tisuću riječi, no postoje fotografije koje ne samo da govore, nego pjevaju i sviraju tisuću pjesama. Glazbu nikada nisam samo slušala, uvijek sam ju osjetila srcem i gledala kroz objektiv te pokušavala pronaći najbolji način kako pravi trenutak učiniti vječnim.