Veja ovaj vikend promovira novi album u Zaboku i Zagrebu

Nakon sjajnog koncerta u riječkom Palachu, pazinski bend Veja nastavlja s promocijom svog novog albuma „Škura ura“ u petak (10.6.) u Zaboku i u subotu (11.6.) u Zagrebu. Zabočki koncert održat će se u sklopu festivala Proljeće u Zaboku na ljetnoj pozornici Krčme Polanović, a ulaznice se mogu kupiti preko sustava Entrio (40/60 kuna). Na zagrebačkoj promociji u Boogaloou uz Veju će kao posebne gošće nastupiti zbor Čipkice. Ulaznice se mogu kupiti u Dirty Old Shopu i na njihovom webu po pretprodajnoj cijeni od 65 kuna, na dan će koštati 80 kuna.

Veja dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe te njenim izvođenjem u modernijim aranžmanima koristeći razne tradicijske instrumente iz cijeloga svijeta. Veja je do sada održala 60-ak nastupa u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, kao i onima nešto manje susjednima. Tradicijska glazba istarskog poluotoka njihov je glavni motiv i nadahnuće koje im daje energije kako bi se u mnoštvu životnih i radnih obveza uspjeli posvetiti i glazbenom stvaralaštvu te publici prenijeti vlastiti doživljaj glazbe koja je pokretala, vedrila i osnaživala njihove roditelje, bake i djedove.

Možda bi se preci članova grupe Veja isprva začudili načinu na koji njihovi potomci danas koriste mijeh, gajde, kaval, violinu, harmoniku i gitaru uz bas gitaru, djembe i cajon, ali bi s vremenom prihvatili činjenicu da se sve mijenja, a time i raste, a sve što raste – živi, nadahnjuje i pruža nove prilike za nova stvaralaštva.

Album prvijenac “Dolina mlinova” izdali su 2014., a sada promoviraju drugi, “Škura ura”. Aktualni singl im je “Teško majci”, specifičan po načinu pjevanja – bugarenju. Članovi Veje su: Goran Farkaš, Marko Pernić, Ljuban Rajić, Sebastijan Demark, Marijan Jelenić i Saša Farkaš.

FB: https://web.facebook.com/vejamusic/

**čipkice** su ženski vokalni etno ansambl. Postoje i pjevaju od 2008. g. kada ih je osnovala renomirana etno glazbenica Lidija Dokuzović s idejom izvođenja tradicijske glazbe cijelog svijeta. Ideja i ljubav prema svjetskom glazbenom folkloru ne jenjava ni nakon četrnaest godina aktivnog djelovanja i gostovanja na raznim festivalima i humanitarnim priredbama te suradnji s mnogobrojnim umjetnicima.
Uz nezaobilaznu hrvatsku tradicijsku glazbu njihov bogat i šarolik repertoar obuhvaća i pjesme mnogih drugih zemalja i kontinenata, a svladavanje novih pjesama, jezika i načina pjevanja izazov je kojem se svaki puta iznova vesele.
FB: https://www.facebook.com/chipkice

Program je sufinanciran putem Natječaja “Jer svirati se mora 2“ provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije

 

 

About The Author