Amon Amarth na stadionskom koncertu u Zagrebu!
Utorak, 4. srpnja 2023. ostat će zauvijek upamćen kao dan kada je zagrebačka Šalata postala poprište epske bitke između metal divova Amon Amarth i njihovih vjernih fanova. Stadionski koncert ove švedske vikinške bande bio je spektakl za pamćenje, koji je ispunio prostor Valhalom i probudio vikinšku strast u svima nama.

Prije nego su na scenu stupili Amon Amarth, zagrijavanje je povjereno škotskom heavy metal bendu Bleed from Within. Kada sam vidjela žarko sunce koje je pržilo pozornicu, pomislila sam da neće biti ništa od fotografiranja predgrupe. No, srećom, predgrupa je započela svoj nastup tijekom “zlatnog sata”, perioda prije zalaska sunca poznatog ljubiteljima fotografije kao “golden hour”. Upravo u tom trenutku, kada se sunce polako spuštalo prema horizontu, fotografi su imali privilegiju brusiti svoje objektive tijekom tog magičnog sata. Točno u 20 sati bend se pojavio na bini i započeo svoj set. Publici su predstavili 6 pjesama, a među njima odlične “A Am Damnation” i “End Of All We Know”.

Bleed From Within, SRC Salata, Zagreb 2023

Bleed From Within, SRC Salata, Zagreb 2023

Topli sunčevi tonovi prožimali su zrak i stvarali posebnu atmosferu koja je uspjela povezati ove metalce s publikom. I dok su zadnje zrake zlatnog sunca obasjavale pozornicu, najvjerniji fanovi ovih izuzetno razigranih i energičnih Škota, unatoč ljetnoj vrućini, skakali su, pjevali i plesali, pozivajući bend na bis. Njihov snažan i eksplozivan nastup na Šalati svjedočio je o njihovoj predanosti i talentu. Bleed from Within, koji je svojim live nastupima i novim materijalom osvojio publiku diljem svijeta, pružio je nevjerojatan uvod u večer koja je tek počela.

Bleed From Within, SRC Salata, Zagreb 2023

Bleed From Within, SRC Salata, Zagreb 2023

Nakon kratke pauze, negdje oko 21 sat, zastori su se spustili otkrivajući scenu koja je izgledala poput same Valhale. Upečatljiva scenografija, savršeno usklađena s likom i djelom benda, odmah nas je uvukla u drugi svijet. Već nakon prvih rifova, svi prisutni su se udružili u “epskoj potjeri za vikinzima”.
Pojavom prvih zvukova gitare atmosfera se zahuktala. Scenografija je dočarala Valhalu, mitsko mjesto vikinške slave i heroizma. Kada su se Johan Hegg i ostatak benda pojavili na pozornici kao pravi ratnici, prostor je postao poprište velike bitke. Prisutni su odjednom postali vikinška braća i sestre, spremni za borbu i slavu. Viking feštu su otvorili kao pravi čuvari Assgarda, sa hitom “Guardians of Asgaard”. Od samog početka, snažni riffovi gitara i udarci bubnjeva otvorili su prostor za himnički trenutak. Kada se cijela publika pridružila bendu u izvođenju refrena, prostor je bio ispunjen snagom i povezanošću između benda i obožavatelja. Osjećaj zajedništva i pripadnosti vikinškoj zajednici prostrujao je kroz mase, stvarajući nezaboravno iskustvo slavlja i hrabrosti.

Amon Amarth, SRC Salata, Zagreb 2023

Amon Amarth, SRC Salata, Zagreb 2023

“The Great Heathen Army” donijela je duboku emocionalnu dimenziju koncertu. Vokali Johana Hegg-a prenijeli su osjećaj odlučnosti i hrabrosti. Publika je energično sudjelovala u izvedbi, pjevajući refren i prateći tekst pjesme. Osjećaj zajedništva i snage prožimao je mase, stvarajući jedinstvenu atmosferu jedinstva među prisutnima.

Nakon što je “The Pursuit of Vikings” odjeknula stadionom, atmosfera se podigla na potpuno novu razinu. Ova pjesma ima sposobnost da prožme prostor energijom i strašću. Publika je postala dio pjesme i vikinškog nasljeđa koje bend s toliko strasti prenosi. Ovaj hit stvorio je nezaboravno iskustvo koje se uklopilo u cjelokupnu atmosferu koncerta Amon Amartha.

Amon Amarth, SRC Salata, Zagreb 2023

Amon Amarth, SRC Salata, Zagreb 2023

Jedan od vrhunaca večeri bio je trenutak kada su izveli “Raise Your Horns”, Pjesma koja spaja vikinške duše na koncertima Amon Amartha, stvarajući osjećaj slavlja, hrabrosti i jedinstva. Ova pjesma stvorila je atmosferu euforije i slavlja, a publika se uzdigla iznad svakodnevnih briga i postala dio veće zajednice koja dijeli istu strast prema glazbi.

Na kraju koncerta, bend je završio sa svojom legendarnom pjesmom “Twilight of the Thunder God”. Glazbeno, ova pjesma se ističe svojim teškim i melodičnim gitarskim riffovima, snažnim bubnjevima i intenzivnim vokalima. Dok su izvodili ovu pjesmu, prostor se pretvorio u arenu bitke, a publika je bila uvučena u epski doživljaj. “Twilight of the Thunder God” postala je jedna od najomiljenijih pjesama benda Amon Amarth i stekla status himne među obožavateljima.

Amon Amarth, SRC Salata, Zagreb 2023

Amon Amarth, SRC Salata, Zagreb 2023

Dok su zvukovi gitara prodirali kroz zrak, prisutni su osjetili snažan udar energije koja je poput munje prostrujala kroz njihova tijela. Svaki udar bubnjeva je zvučao poput galopa konja u divljem pohodu, dok su vokali Johan-a Hegg-a prenijeli osjećaj mitske snage i strahopoštovanja prema bogovima.

Tekst pjesme “Twilight of the Thunder God” nadahnjuje duh ratnika, hrabrosti i neustrašivosti. Publika je s oduševljenjem prigrlila stvarajući nevjerojatno snažan osjećaj pripadnosti i zajedništva. U tom trenutku, stadion je bio poput bojišnice na kojoj su se okupili hrabri ratnici spremni suočiti se s posljednjom bitkom. Ova epska himna postala je jedan od najvažnijih trenutaka koncerta. Kada je cijela publika zasvirala refren zajedno s bendom, osjetio se nevjerojatan osjećaj zajedništva i snage. U tim trenucima, vikinška kultura je oživjela i svi smo postali dio nje.

Svaka pjesma koju je Amon Amarth izveo na koncertu bila je ispunjena energijom, strašću i vikinškim duhom. Njihova glazba je uspjela prenijeti osjećaj epskih priča i legenda iz vremena vikinške kulture. Uz vještu izvedbu i izvanrednu scensku produkciju, bend je stvorio nezaboravno iskustvo koje je publiku odvelo na putovanje kroz vječnost.

Amon Amarth, SRC Salata, Zagreb 2023

Amon Amarth, SRC Salata, Zagreb 2023

Kao što su vikinzi kročili hrabro u nepoznato, tako su i obožavatelji Amon Amartha prigrlili glazbu benda i zajedno s njima plovili na glazbenom brodu kroz burne i epske vode. Njihovi koncerti su pravi spektakl koji budi snagu, hrabrost i želju za slavom u svima koji ih dožive. Amon Amarth jos jednom su zagrebačkoj publici pokazali da su istinski vodiči u Valhalu, mitsko mjesto gdje junaci pronalaze svoje mjesto među zvijezdama. Neka riječi njihovih pjesama odzvanjaju u našim srcima, a njihova glazba neka nas vodi na putovanje kroz vječnost, oživljavajući duh vikinške kulture i slavnih bitaka.

Amon Amarth, SRC Salata, Zagreb 2023

Amon Amarth, SRC Salata, Zagreb 2023

Svaki akord gitare, svaki bubnjev udarac, vodio je publiku na putovanje u drevna vremena vikinških legendi. Publika je zajedno sa bendom pjevala, skakala i stvarala nevjerojatnu energiju koja je prožimala prostor.
Amon Amarth su pokazali zašto su vodeći predstavnici viking/death metala. Njihovi koncerti su puni energije, strasti i epskih priča. Svaka pjesma, svaki ton donosi vikinšku strast koja se probudi u svima nama.

 

Foto: Matilda Rudec
Report: Slavica Rudec, Matilda Rudec
Galerija fotografija: u izradi…