Manntra, bend koji je zahvaljujući aktivnom radu i stalnim nastupima zapažen odmah na početku karijere (2011.) i ovu je godinu započeo žestoko. Početkom ožujka pridružila su im se dva nova člana Danijel Šćuric i Boris Kolarić, s kojima su ubrzo krenuli u studio snimati materijal za novi album, godinu dana nakon izdavanja posljednjeg studijskog albuma ‘Venera’ (2015.). Manntra trenutno dovršava singl, kao najava albuma koji je dovršen i čije snimanje slijedi nakon dovršavanja singla. U periodu kada singl bude izašao, album će biti u završnoj fazi snimanja, a nositi će ime Meridian. Ovom prilikom popričali smo s Markom Matijevićem, pjevačem i jednim od osnivača benda, koji nam je rekao ponešto o novom materijalu, predviđanju datuma izlaska novog albuma, o njihovim ruskim fanovima i predstojećem koncertu u Rusiji…

Manntra, Tvornica kulture 21.4.2016. foto slavica rudec (17)

Manntra, Tvornica kulture 21.4.2016.

Krenimo za početak s updateom iz studija. Reci mi nešto o detaljima oko novog albuma.

Sigurno će biti najbolji album Manntre do sada, haha. Dobro, to vjerojatno svi kažu za svoj novi album, ali smo napravili neke hrabre poteze koji se isplate, makar će publika to morat sama prepoznati. Uveli smo puno više ethna i folka.

Super. Jedva čekam čuti to.

Imali smo puno gostiju. Od Stjepana Večkovića na gajdama i mihovima (LADO) do raznih narodnih zborova.

Baš sam htjela pitati hoćete li na novom albumu eksperimentirati, možda s kakvim novim hrvatskim etno glazbalima?

Na novom albumu nema uopće ničeg digitalnog. Sve što se čuje je stvarno odsvirano. Od gajda, spolea, mihova, harmonika, pa i sintisajzeri su analogni, odnosno na stari način prikopčani u predpojačalo. Svi instrumenti su živi i nije bilo dorađivanja. Tako je kako je.

Pohvalno. Naravno da će se to osjetiti u kvaliteti zvuka i da će oni koji se malo bolje razumiju u glazbu to i prepoznati. Znači, ima tu nekih novih elemenata, i naravno, nezaobilazni zborovi. Vrlo karakterističan i prepoznatljiv zvuk u vašim pjesmama.

Pa do sad smo imali samo dva gostovanja zborova, to su Neverinke na ‘Vili’ i Vokalisti Salone na ‘Mornaru’. Sad smo zborove koristili na malo drugačiji način. Više kao potporu.

Da li je poznato kad biste mogli objaviti album?

Nakon ljeta. S time da uskoro (jako brzo) izlazi prvi single.

Ovo će vam ujedno biti i prvi album s novim članovima koji su se pridružili bendu početkom godine.

Zoltan (bivši basist) nas je iz aktivnog dijela bavljenja muzikom napustio, ali je još neformalno u bendu kao autor tekstova (na novom albumu) te nam pomaže oko puno toga… tako da moram reći da se srž Manntre nije promjenila, nego je samo pojačana za dva dodatna člana, a to su Boris i Danijel (gitara i bass).

Manntra nova postava

Nova postava Manntre

Da, da, također i jedan od originalnih članova i osnivača benda. Da li isključivo Zoltan potpisuje tekstove na novom albumu?

Više manje da, s time da smo skupa surađivali na idejama i konceptima, ali ja sam se maknuo s aktivnog pisanja tekstova. Mislim da je Zoltan imao nešto više za ispričati na ovom albumu od mene 🙂 a ispalo je kao dobra kombinacija.

Znači, možemo očekivati liriku druge tematike ili…?

Ne, ne. Zoltan je i od prije bio uključen tako da je Manntra ista, samo što smo malo drugačije pristupili tekstovima. Malo smo ovaj put više slikoviti nego direktni.

Znam da su poneke kritike za prethodna dva albuma bile o jednostavnom lirskom izričaju i jednostavnim rimama…Možda su upravo te kritike djelovale u smjeru koji vas je potaknuo na promjenu?

Pa mislim da takve kritike ne primamo previše ozbiljno. Hrvati vole lirikalne masturbacije. Vole pjesme koje ti ne kažu ništa a zvuče pretenciozno i umjetnički. Mi smo išli namjerno obrnutim putem da kažemo direktno ono što mislimo, bez previše filozofije, i to radimo na novom albumu, ali na, kao što sam već rekao, na malo više slikovit način nego prije. Kao što se i muzika razvija tako se i tekst razvija.. .to je normalno 🙂 Ali daleko od toga da volimo čuti kritike i komentare, i sve one pametne pokušavamo sprovesti, jer na kraju dana tu smo zbog naših slušatelja… Ako su oni nezadovoljni, i mi smo.

Naravno. Publika je, kako kažu…bolja polovica benda. Nego, vidim da u prosincu svirate u Rusiji. Kako je došlo do toga?

Ispada da u Rusiji, a najviše u St.Petersburgu, daleko od hrvatskih medija i našeg saznanja postoji jedna poprilično jaka fan baza Manntre, što me iznenadilo. Onda su cure i momci iz Ruskog fan cluba stupili u kontakt i pitali nas razna pitanja jer prate redovno naše objave, a nemaju kako prevesti to osim preko google translatea i tako je nastala neka zanimljiva priča gdje su se i neke agencije pojavile sa interesom da donesu Manntru u Rusiju. VK je ruska inačica facebooka i tamo postoji fan stranica koja se redovno vodi i raste iz dana u dan. To je u biti jako veliko iznenađenje, ali me i ne čudi. Bliski smo svim slavenskim jezicima, a preko interneta je naš materijal dostupan baš svima.

Da. Super. Znam da se u nekim gradovima u Rusiji čak i danas izričito brani da se u restoranima i kafićima pušta metal, a kamoli da zovu metal bendove na svirke. U svakom slučaju, vjerujem da vam je drago što imate fanove tamo, i to toliko fanova da se isplati potegnuti čak do Rusije na svirku.

Naravno da je, ali mi ipak nismo metal bend pa možemo proći 🙂 Rock je ipak rock.

Dobro, da, vi ste sebe okarakterizirali kao balkanski rock, mada je to dosta žestoko.

Pa to je sad subjektivno i možemo o tome zašto nismo metal duuugo pričati 🙂 ali mislim da možemo imati posebnu kolumu samo oko toga. Na kraju dana, vrtimo se na HR radijima i televiziji… to je dovoljno da nismo metal J Volimo metal i rock i elektroniku i svašta u bendu. Nismo neki protivnici metala ili slično tome, nego jednostavno po ničemu nismo metal bend. Više smo 4 pankera nego 4 metalca 🙂

Gdje još svirate ovog ljeta?

U Osijeku headlinamo četvrtak na UFO i to će biti zanimljivo, uz pirotehniku. Još pregovaramo za nekoliko festivala tokom ljeta. U 9. mjesecu smo u Izoli na Bunker Festu sa Elvis Jacksonom i onda kreće turneja po klubovima u Hr, Slo i Rus, ali iskreno, više smo bili fokusirani da nestanemo na pola godine i napravimo novi materijal nego što smo htjeli svirati svugdje uživo dok ljudima ne dosadimo.

To na UFO-u će biti odlično. Mada će oni u prvim redovima proključati od vrućine 🙂 Onda se definitivno vidimo na UFO-u jer je bendove s pyro showom uvijek jako zanimljivo fotografirati.

To svakako! 🙂

Kako je proteklo snimanje u studiju? Jel se možda nekakva zanimljiva ili smiješna situacija dogodila?

Pošto još snimamo vjerujem da će ih još biti 🙂 ali snimanje u studiju kod nas uvijek izgleda k’o Monty Python: ludih ideja, blesavih provala i suludo glupih glazbenih pokušaja, a na kraju kad se sve to sortira ispadne zanimljivo. www.beton-agency.com je studio u kojemu ja osobno radim, ali Manntra radi novi materijal, a ima tu i zanimljivih izvođača još. A Beton je definitivno mjesto gdje stalno netko ulazi dolazi, baca lude ideje, svi pišaju od smijeha i ide se dalje.

Znači, možemo očekivati još suradnji i gostovanja do kraja snimanja?

Mislim da smo za ovaj album ispunili kvotu.

Vjerujem da vaši najžešći fanovi jedva čekaju izlazak novog albuma, stoga požurite s izdavanjem 🙂 a dotad im u samo par riječi najavite što mogu očekivati na novom albumu.

Ako su volili Horizont onda će ovaj album volit još više. Definitivno je najiskreniji, energičniji materijal, a novi single koji uskoro izlazi je preview onog što ih čeka. Ima svakakvih tema i svatko ce naći nešto za sebe.

Eto, hvala ti na ovom kratkom intervjuu (koji se ipak malo razvukao 🙂) i na izdvojenom vremenu za Rockography web magazin. Vidimo se na nekom od koncerata. a intervju možemo ponoviti i nakon izdavanja albuma i povratka iz rusije s dojmovima 🙂

Svakako! Bilo je ugodno jako.

Manntra, Tvornica kulture 21.4.2016. foto slavica rudec (22)

Manntra, Tvornica kulture 21.4.2016.

About The Author