Drugi dan Metaldays festivala, omiljenog ljetnog odredišta metal entuzijasta iz cijelog svijeta, održao se 1. kolovoza 2023. uz jezero Velenje, u atmosferi nabijenoj kišom, blatom i gromovima. Ali ako mislite da su ove neugodnosti uspjele pokvariti raspoloženje metalaca, grdno se varate! Štoviše, kroz blatnjave staze i uz zvuk grmljavine, odzvanjao je glazbeni bijes i strast – simfonijsko sviranje koje ni Bogovi vremena nisu mogli utišati. Uz jezero Velenje, koje se ogleda u sjaju moćnih reflektora, postavljene su scene za očekivani spektakl, unatoč izazovnim terenskim uvjetima i blatnjavim površinama koje dodaju dozu prkosa ovom metal događaju.

KADAVAR, Metaldays 2023, foto: Slavica Rudec

KADAVAR, Metaldays 2023, foto: Slavica Rudec

Prvi na scenu stiže mladi bend “When Plagues Collide”. Bez obzira na rano popodnevno vrijeme, njihov nastup privukao je pozornost hrabrih metalaca koji su odlučili unatoč kiši uživati u performansima. Zahvaljujući njihovom energičnom nastupu, kiša se činila nevažna, a blato pod nogama samo je dodatno podcrtavalo ambijent festivala.

Kako je dan odmicao, izmjenjivali su se bendovi poput “Dear Mother”, “The Raven Age” i “Dethrone The Corrupted”, koji su svojim vještim izvedbama stvorili atmosferu uzbuđenja i iščekivanja. Došao je trenutak za “Venom Inc” koji je odjeknuo glavnom pozornicom. Bend je izveo neke od svojih klasika poput “Witching Hour”, “Black Metal”, “Sons of Satan” i “The Seven Gates of Hell”, unatoč pljusku koji je padala na pozornicu. Svirali su sa strašću i energijom kao da su tek počeli, a publika je s oduševljenjem pratila svaku pjesmu, potpuno zaboravljajući na mokroću koja im se slijevala niz lice.

Metaldays 2023, foto: Slavica Rudec

Metaldays 2023, foto: Slavica Rudec

Između nastupa na glavnim pozornicama, manje scene poput Fusion Stage i Beach Stage/New Forces nudile su vlastite, intimnije nastupe. “Flesh”, “Arises”, “Chemicide”, “Hellereuin”, “Capra” i “Russian Circles” zavladali su Fusion Stageom, dok su “Zenoth”, “Maskeratt”, “Fatal Error”, “Star Crystal” i “Diamond Dust” održali nastupe na Beach Stageu. Posebno ističem nastup “Diamond Dust”, bend iz Rijeke koji je izveo nekoliko numera poznatih svojim vjernim fanovima, a posjetitelji su ovacijama pokazali da su bendu prepoznali kao novu silu u metal svijetu.

Na glavnim pozornicama, večer je dosegla svoj vrhunac uz nastupe “Tesseract”, “Helloween” i “Bullet for My Valentine”. “Tesseract” je izveo neke od svojih najpoznatijih pjesama, poput “Natural Disaster” i “Dystopia”, dok je “Helloween” oduševio publiku svojim hitovima poput “Eagle Fly Free”, “Forever and One (Neverland)” i “Dr. Stein”. Posebno upečatljiv trenutak nastupio je kada je Kai Hansen usred pljuska komentirao da su uvjeti na Wacken Open Air festivalu još gori, što je izazvalo gromoglasnu reakciju među mokrim posjetiteljima.

Helloween, Metaldays 2023, foto: Matilda Rudec

Helloween, Metaldays 2023, foto: Matilda Rudec

Jedan od bendova koji nije uspio održati svoj nastup bio je “I Am Morbid”, zbog nevremena, ali to nije uspjelo pokvariti raspoloženje publike. švedski black metal bend Marduk je ipak uspio odrzati svirku. Poznat po svojoj agresivnoj sviračkoj tehnici i temama koje se bave smrti, rata, satanizma i povijesti, pružio je fanovima potop svog tipičnog zvuka s pjesmama kao što su “The Blond Beast” i “Throne of Rats”.

Marduk, Metaldays 2023, foto: Matilda Rudec

Marduk, Metaldays 2023, foto: Matilda Rudec

“Bullet for My Valentine” je zatvorio noć sa stilom, izvodeći hitove poput “Your Betrayal” i “Scream Aim Fire”. Unatoč kiši koja je sve jače padala, ništa nije moglo pokvariti doživljaj. “All These Things I Hate (Revolve Around Me)” i “Waking the Demon” su zapalile publiku koja je pjevala zajedno s bendom, zaboravljajući na potop, hladnoću i blato.

Bullet-for-my-valentine, Metaldays 2023, foto: Matilda Rudec

Bullet-for-my-valentine, Metaldays 2023, foto: Matilda Rudec

Zbog izazovnih terenskih uvjeta i blatnjavih područja na glavnoj pozornici, posjetitelji u invalidskim kolicima od danas mogu uživati su u VIP prostoru, s kojeg su mogli pratiti sve nastupe u potpunom komforu.

Na kraju druge večeri festivala MetalDays, može se reći da je nevrijeme samo pojačalo iskustvo. Kiša i blato bili su integralni dio atmosfere, dajući festivalu poseban, divlji štih. Metalci su dokazali da im ni najteži vremenski uvjeti ne mogu pokvariti uživanje u svojoj omiljenoj glazbi. Izgleda da je uzrečica “kiša samo pojačava metal” postala stvarnost i na ovogodišnjem festivalu MetalDays.

 

Foto: Slavica Rudec, Matilda Rudec
Report: Matilda Rudec