Nekoliko dana nakon objave njihovog četvrtog studijskog albuma ‘Družba krivih odluka’, nakratko smo popričali s Aljošom Šerićem, mastermindom Pavela, trenutno jednog od visoko pozicioniranih bendova na hrvatskoj glazbenoj sceni. Bend je trenutno zaokupljen promocijom aktualnog albuma, a 27. svibnja nastupit će u njima omiljenoj Tvornici Kulture. Ovaj koncert bit će i prvi veliki nastup na kojem se nakon porodiljnog na pozornicu vraća pjevačica Antonia Matković Šerić, a bend će nas iznenaditi i s ponekim glazbenim gostima.

Prije nekoliko dana objavili ste novo studijsko izdanje ‘Družba Krivih Odluka’. Kakve su prve kritike?

Jako dobre, što me veseli, jer ja naime više nisam imao nikakav stav o vrijednosti albuma, snimili smo ga još u jesen 2o15, ako se ne varam, i zbog toga već dugo nisam ni razmišljao o tim pjesmama, već sam duboko u osmišljavanju novih projekata, čak ni ne slušam takvu vrstu glazbe. Sve u svemu dobro je znati da nismo promašili gol.

Što se krije u poruci naziva novog albuma?

Ovakvi kakvi jesmo, sazdani smo od tisuća, što velikih, a što malih odluka, bilo ispravnih bilo pogrešnih, čak je s vremenom teško i razlučiti što su jedne, a što druge. U nekom trenutku lupaš glavom o parket plačući kako nisi trebao promijeniti posao ili vezu ili pizzeriju iz koje naručuješ, da bi nakon nešto dana skontao da upravo ta pizzeria ima najbolju Margaritu, samo je se nisi sjetio naručit. Eto, zbog toga Družba krivih odluka, zbog pizze.

Kakve emocije emitira novi album?

Pjevamo i sviramo o prijateljstvu, prolaznosti, ljubavi, univerzalnim stvarima, utvaram si da su sve naše pjesme lijepe i pozitivne s određenom dozom sjete, takve pjesme su najbolje.

Iako ste kao glazbeni autor aktivni već dugi niz godina, tek posljednjih nekoliko godina hitovima poput ‘Čuvaj me’, ‘Autentično osrednji’, ‘Poslije nas’…lansirali ste Pavel na sami vrh scene. Što se u međuvremenu promijenilo? Odakle najednom ta zaljubljenost publike u vaše pjesme, ali i naglo medijsko zanimanje?

Ne znam točno što i kako, ali otkad je Antonia došla u bend stvari su krenule nabolje, pa mora da je to.

Koji su vam najdraži trenuci u karijeri?

Većinom osjećaj zadovoljstva i ponosa nakon što zgotovimo neku dobru, jako dobru pjesmu, sjećam se trenutka kad smo preslušavali grube mikseve u RSL studiju u Novom Mestu netom nakon što smo sve snimili i izraza postignuća na svim prisutnim licima, pa onda svirke na nekim od najljepših pozornica na otvorenom, bile one na Medvedgradu u Zagrebu, na litici u Parku Orsula kraj Dubrovnika ili splitskoj pjaci, sve ono što stvara uspomene.

Možete li izdvojiti jednu pjesmu koja je obilježila i odredila putanju benda?

Apsolutno je to „Čuvaj me“, prošla je put od situacije kad su je glazbeni urednici vraćali Dallasu s napomenom da su im poslali krivi fajl, jer to nije Pavel već neka ženska pjeva, pa sve do nominacija za Porin za pjesmu godine i osvojeni Porin za najbolji aranžman. Iako, moram priznati da su se stvari počele kotrljati i nešto prije na drugom albumu s pjesmom Zbog tebe koja ima preko 2,5 milijuna pregleda na youtubeu i isto je zaradila nominaciju za pjesmu godine.

Tvornica, mjesto kojem se posebno veselite. Što je to s Tvornicom da se s tolikim guštom uvijek vraćate svirati tamo?

Tvornica je mjesto gdje sam i sam slušao hrpu vlastitih glazbenih idola, al i mjesto koje omogućava glazbenicima da se dobro osjećaju svirajući tamo, eto, recimo ima tuš u bekstejdžu što je dosta važna stvar. Puno klubova nema ni wc u bekstejdžu, pa ni sami bekstejdž uopće, što je porazno.

Kakvi su vam planovi za ostatak godine? Gdje vas možemo vidjeti ovu koncertnu sezonu?

Sviramo 13.5 u Sisku, 27.5. u Tvornici u Zagrebu, 8.6. u Vukovaru, 23.6 u Poreču, a dogovaraju se ili su dogovoreni koncerti i u Puli, Dubrovniku, Šibeniku, Zadru, Osijeku, svirat će se i to je lijepo.

Intervju odradila: Ana Artuković

Pavel, Tvornica kulture