31. srpnja 2023. obilježio je prvi dan novog doba za vodeći europski metal festival – MetalDays. U živopisnoj sceni jezera Velenje, uz obilje sunca i pozitivne energije, festival se ponovno otvorio svojoj lojalnoj publici, pružajući im doživljaj za pamćenje. Ovaj izvještaj osvijetlit će događaje prvog dana, pokazujući vam zašto je ova nova lokacija jedinstvena destinacija za sve ljubitelje metala.

MetalDays festival, nekoć smješten u slikovitom slovenskom mjestu Tolmin, sada se smjestio na prekrasnoj novoj lokaciji – parku Vista na jezeru Velenje. Ovaj novi dom festivala uspješno kombinira netaknutu prirodu i vrhunski pogled na jezero, stvarajući savršeno okruženje za ovaj metal spektakl.

 

Equilibrium, Metaldays 2023, foto: Slavica Rudec

Equilibrium, Metaldays 2023, foto: Slavica Rudec

Prvi dan festivala otpočeo je na Beach Stage/New Forces gdje je mladi i talentirani bend Anakim otvorio dan oko podne, uslijedili su ih Naire, Basement Torture Killing, Peace Is Just a Break, Dead Corcoras i Element, čime su zaokružili impresivan niz nastupa mladih talenata.

Glavna pozornica A, uvodila je publiku u cijeli dan vrhunskih izvođača, počevši s Secret Sphere u ranim poslijepodnevnim satima, preko Venus 5, Wolfheart i Thundermother, sve do željno iščekivanih nastupa Biohazarda, Kreatora i Carcassa.

Newyorški hardcore punk bend Biohazard, poznat po svojoj jedinstvenoj mješavini hardcore punka, heavy metala i hip hopa, izveo je neke od svojih najpoznatijih hitova, uključujući “Urban Discipline”, “Tales From the Hard Side”, “Punishment” i “Hold My Own”. Njihova energična izvedba uvelike je podigla atmosferu među publikom, pripremajući ih za ono što će uslijediti kasnije tijekom večeri.

Biohazard, Metaldays 2023, foto: Slavica Rudec

Na drugoj glavnoj pozornici, Main Stage B, posjetitelji su mogli uživati u raznolikom spektru žanrova, s Nervosom, Noctemom, Cro-Magsima, Terorom, Equilibriumom i Napalm Deathom na repertoaru.

Napalm Death, britanski pioniri grindcorea i death metala, izveli su niz svojih najpoznatijih stvari, uključujući “Lucid Fairytale” i “Nazi Punks Fuck Off”, dok je njemački folk metal bend Equilibrium podigao energiju s hitovima poput “Rise Again” i “Born to Be Epic”.

Fusion Stage je, počevši s The Voynich Codeom, predstavljao niz jedinstvenih izvođača, uključujući Beyond God, Blackoutt, Temperance i Messu. Talijanski power szmphonic metal bend Temperance, predvođen vokalima Michele Guaitolija i Kristin Starkey, izveo je nekoliko svojih najpopularnijih pjesama, uključujući “The Last Hope in a World of Hopes” i “Diamanti”.

Dok je dan postepeno prelazio u noć, glazbena izvedba je i dalje bila na vrhuncu. Kreator, njemački thrash metal divovi, stali su na Main Stage A u 21:30, izvodeći niz svojih hitova, uključujući “Hate Über Alles”, “666 – World Divided” i “Satan Is Real”. Ovo je samo još jednom dokazalo zašto je MetalDays festival omiljena destinacija za sve ljubitelje metala.

Kao kruna večeri, britanski ekstremni metal bend Carcass stupio je na scenu oko 23h. Njihova izvedba “Buried Dreams”, “Tools of the Trade” i “316L Grade Surgical Steel” bez sumnje je ostavila publiku bez daha, završavajući prvi dan festivala s bezvremenskim teskim notama.

Carcass, Biohazard, Metaldays 2023, foto: Slavica Rudec

Carcass, Metaldays 2023, foto: Slavica Rudec

Nakon potpunog dana muzičkog prostranstva i iskustva, sigurno se može reći da MetalDays festival ne samo da je uspješno započeo svoje novo poglavlje na jezeru Velenje, već je i nadmašio sva očekivanja. S bogatstvom talentiranih izvođača koji su zauzeli različite pozornice, festival je pružio nezaboravan dan svim prisutnima, potvrđujući svoj status kao najistaknutijeg europskog metala festivala.

Svaki izvođač doprinio je jedinstvenom karakteru festivala, nudeći mješavinu žanrova i stilova koji su zadovoljili svačiji ukus. Od ranih nastupa na Beach Stage / New Forces do kasnih sati na glavnim pozornicama, kvaliteta izvedbi i profesionalizam svih bendova bili su neosporni.

Festival je bio više od pukog prikaza glazbenog talenta. Bilo je to iskustvo koje je spojilo ljubitelje metala iz cijelog svijeta, stvorilo zajedničku vezu kroz glazbu i proslavilo zajedničku strast. Atmosfera je bila električna, energija zarazna, a ljubaznost prisutne publike bila je srce ovog dojmljivog događaja.

Metaldays 2023, Slavica Rudec

Metaldays 2023, Slavica Rudec

Novi dom festivala, Park Vista na jezeru Velenje, nadmašio je sva očekivanja. Spektakularni pogled na jezero, prekrasna plaža i izvrsna infrastruktura pridonijeli su nezaboravnom dojmu. Nema sumnje da je ova nova lokacija dostojan nasljednik Tolmina i da će u budućnosti pružiti mnogo više nezaboravnih trenutaka.

Organizacija festivala bila je na visokom nivou, s preciznošću i učinkovitošću koja je jamčila glatko iskustvo za sve posjetitelje. Sve od ulaza, hrane i pića, do sigurnosnih mjera i logističke podrške, sve je bilo vrhunski.

MetalDays festival u jezeru Velenje pokazao je kako se glazbeni festivali trebaju organizirati. Kombinirajući vrhunsku glazbu, prekrasnu prirodu i izvanrednu organizaciju, postavili su standard koji će biti teško dostići.

Kao zaključak prvog dana, može se reći da je festival uspješno započeo svoje novo poglavlje na jezeru Velenje. Prvi dan nije samo postavio visoke standarde za dane koji slijede, već je i dokazao da je promjena lokacije bila pravi potez. MetalDays festival na jezeru Velenje postao je novi dom za sve ljubitelje metala, pružajući im nezaboravno iskustvo koje će bez sumnje ponijeti u svojim srcima do sljedeće godine. Kako se festival nastavlja, nema sumnje da će MetalDays nastaviti nadmašivati sebe, pružajući svojoj publici nezaboravne trenutke i nezaboravna sjećanja.

 

Foto: Slavica Rudec, Matilda Rudec
Report: Matilda Rudec
English Version:https://www.rockography.com.hr/rubrike/metaldays-2023-from-tolmin-to-velenje-the-first-day-of-a-journey-thats-just-beginning/