Izvještaj: Slavica Rudec

 

Machine Head, Tvornica Kulture 20.9.2015. Foto: Slavica Rudec

Machine Head, Tvornica Kulture 20.9.2015. Foto: Slavica Rudec

 

Tvornica kulture u nedjelju je ugostila veliki Machine Head, kojima ovo nije bio prvi, a definitivno ni posljednji koncert u Hrvatskoj. Ovo je bila velika europska turneja naziva ”An Evening With Machine Head” koja je osmišljena kao cjelovečernje druženje uz svirku s bendom, bez predgrupa. No, prije samog koncerta organiziran je meet’n’greet, odnosno druženje fanova s gitaristom Philom Demmelom.

Iako je koncert počeo točno u predviđeno vrijeme (21:30), puna Tvornica s nestrpljenjem je dočekala izlazak ekipe na stage uz zvuke Ozyyjeve ‘Diary of a Madman’ koja se stopila u jedan od najvećih hitova Machine Heada – ‘Imperium’. Svirka je započela žestoko i punom snagom što je dalo naslutiti da će koncert biti praćen odličnom atmosferom i pozitivnim feedbackom publike. Program su nastavili s ‘Beautiful Mourning’. S obzirom da su album ”Unto The Locust” iz 2011. i aktualno izdanje ”Bloodstone & Diamonds” iz 2014. označili njihovu ogromnu komercijalnu uspješnicu, za očekivati je bilo da je publika od početka do kraja znala riječi svake pjesme koja se našla na setlisti s ta dva albuma, a to su bile ‘Now We Die’, ‘Game Over’, ‘Take Me Through the Fire’, ‘This Is The End’ i još mnoge druge, a za vrijeme izvanredne ‘Locust’ Flynn je pohvalio benganje publike i zahvalio se na odličnoj atmosferi. U bogatom repertoaru moglo se čuti i nekoliko pjesama koje se na setlistama nisu nalazile već poprilično dugo kao npr. ‘All Falls Down’ ili ‘Crashing Around You’, a žestoke i energične riffove presjekli su s laganijom pjesmom ‘Darkness Within’, da bi se opet udarno vratili sa starijim pjesmama poput ‘Bulldozer’, ‘Old’, ‘Descend the Shades of Night’ i ‘Ten Ton Hammer’., i nekim novim ‘starim’ pjesmama s albuma ”The Blackening” iz 2007. poput ‘Aesthetics of Hate’ i ‘Slanderous’. No publika je definitivno najviše podivljala na himnama ‘The Blood, The Sweat, The Tears’ i ‘Davidian’ pa se tu moglo vidjeti i najviše circle pitova, mosh pitova, headbanganja, devil hornsa i ostale popratne metalske feedback artiljerije kojom iskazuju ogromnu čast bendu koji nastupa. Svoj bogati dvoipolsatni program s ukupnom setlistom od 22 pjesme koja je obuhvatila njihovu cjelokupnu karijeru – od debitantskog albuma, preko nu-metal  faze eksperimentiranja s rapom pa opet povratka korijenima do aktualnih izdanja – završili su s ‘Halo’.

U više od dva desetljeća karijere, MH nisu poljuljali ni Flynnov život na rubu i bliski susreti s drogom i oružjem ni potencijalni raspad benda tijekom 2009 godine ili nakon izlaska albuma ”Unto The Locust”, pa ni odlazak jednog od osnivača benda i basiste Adama Ducea 2013. godine. Štoviše, nakon što im je odskočna daska ’94. – njihov prvi studijski album ”Burn My Eyes” prodan u preko 400.000 primjeraka bend je iz godine u godinu postajao sve uspješniji.

Machine_Head_Zagreb2015

Machine Head, Tvornica Kulture 20.9.2015. Foto: Slavica Rudec

 

 

Machine_Head_Zagreb2015.

Machine Head, Tvornica Kulture 20.9.2015. Foto: Slavica Rudec

MachineHead_Zagreb2015

Machine Head, Tvornica Kulture 20.9.2015. Foto: Slavica Rudec

Machine Head,20.9.2015. foto:Slavica Rudec

Machine Head, Tvornica Kulture 20.9.2015. Foto: Slavica Rudec

About The Author